BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Miso aubergine met paksoi en pinda’s

4 september 2017 door Stefanie Reageer

Miso aubergine met paksoi en pinda'sDol op aubergine en zin in een lichte maaltijd? Maak dan eens deze miso aubergine met paksoi en pinda’s. Super lekker en simpel te bereiden. Benieuwd naar het recept? Scroll verder naar beneden. Benieuwd naar mijn verhaal over het kind met een droom, maar geen talent, de Hitkrant en handtekeningen verzamelen? Hieronder vertel ik je erover.

Hitkrant, Fancy en Break-Out

Als jonge puber volgende ik de Top 40 en alle artiesten die er instonden, op de voet. Ik denk dat dit dan ook de oorzaak is van mijn extreem slechte muzieksmaak en grote liefde voor liedjes uit de jaren ’90. Ik keek uren TMF en MTV. Luisterde singletjes bij Free Record Shop en kocht ongeveer alle tijdschriften in het genre Hitkrant, Fancy en Break Out. Vooral die laatste was nogal heftig. Leeftijdsgenoten kennen dat vast. Stripverhalen met foto’s waarop naakte jongeren stonden afgebeeld.  Brieven met problemen, waar je rooie oortjes van kreeg. Over sommige verhalen heb ik het nog steeds met vriendinnen. De inhoud bespaar ik je. Of nou ja, het had te maken met bevroren curryworsten die afbraken.

Miso aubergine met paksoi en pinda's

Onbereikbare droomwereld

Hoe spannend deze verhalen ook waren, ik kocht de tienermagazines voornamelijk voor alle sterren die er in stonden. Om een kijkje te krijgen in hun onbereikbare droomwereld. Ik kan niet zingen. Nooit gekund, dus een plekje in een girlband, nee dat werd hem niet. Daarnaast heb ik het ritmegevoel van een paal. Wie weet ben ik dan wel goed in paaldansen? Tijdens muziekles was ik de enige van de groep die besloot geen instrument te bespelen. Eerst leek dwarsfluit me nog wel wat, maar ik speelde liever met mijn barbies dan een beetje de tuten op zo’n fluit. Ik kwam niet veel verder dan Old MacDonald had a farm op een keyboard waar de noten opgeplakt stonden. Ook een carrière als muzikant was niet voor mij weggelegd.

Ik snap dat als je dit lees je enorm medelijden met me hebt. Een kind met een droom, maar zonder talent. Nu ruim twintig jaar later vind ik het stiekem dan ook heel leuk dat ik af en toe wel eens met mijn hoofd op tv ben en dat ik op straat of in de sportschool herkend wordt. Dit laatste is wel wat ongemakkelijk als je in je nakie onder de douche staat. En ja dit is waar gebeurd. Maar oké, je hoort mij niet klagen.

Megafestatie

Fan zijn van BN’ers en internationale sterren ging vroeger ook gepaard met handtekeningen verzamelen. In Euro Disney kocht ik met vriendinnetje Eef ooit eens een handtekeningboekje. Knalgeel, klein formaat wat makkelijk in je puberhandtas ging, genoeg witte blaadjes voor al die handtekeningen en Mickey Mouse voorop. Dat klopte natuurlijk niet helemaal in het plaatje maar oké. Nu moet je niet denken dat ik heel het attractiepark doorliep om Katrien en Donald te laten tekenen in mijn nieuwste aanwinst. Nee, nee. Ik nam het boekje mee naar de Megafestatie.

Miso aubergine met paksoi en pinda's

Botsauto’s

Wie kent dit nog? Een groot evenement voor jongeren in de Jaarbeurs. Alle TMF vj’s waren aanwezig. Bridget, Wessel van Diepen, Isbabelle en mijn favoriete, Fabienne. Optredens van Two Brothers, Total Touch en T-Spoon. Friet eten, cola drinken en je vooral heel stoer voelen, omdat je met samen met je BFF en twee jongen uit de tweede, rondliep in Utrecht. Ik kocht er een mooi t-shirt van Tommy Hilfiger. Nep wel te verstaan. Ik liet hem vervolgens in de botsauto’s liggen en het shirt was verdwenen.

Hoe tof ik mezelf ook vond, het handtekeningboekje haalde ik verschillende keren uit mijn tas. Een rugzakje van de spijkerbroekenwinkel met heel groot Gapstar erop. Zo heette G-Star namelijk. Heel vroeger. Het lukte Eef en mij om van alle ‘sterren’ een krabbel te verzamelen. Dichterbij een bekende zanger of presentator dan dit kwam je niet. Toen was er nog geen internet. Waardoor je niet zomaar eenvoudig een reactie of een hartje kunt achter laten. Wat een leuke tijd was dit. Ik zoek binnenkort mijn handtekeningboekje weer eens op. Sweet memories.

Aubergines

Terug naar het recept van vandaag. Want ik maakte laatst miso aubergines met paksoi en pinda’s. Dat was echt zo lekker. Wij eten best vaak aubergines thuis. Niet zoveel als Italianen, die gemiddeld, jaarlijks tien kilo van deze groente eten. Wel iets meer dan Nederlanders, die net aan één aubergine per huishouden komen. Wow dat vind ik wel echt bizar weinig. Zeker omdat aubergine zo lekker is en je er zoveel mee kunt. Deze aubergines zijn gegrild in de oven, waardoor ze fluweelzacht zijn. Daarna smeerde ik ze in met een misomengsel en leg ze op een bedje van gebakken paksoi. Garneer met wat Thaise basilicum, pinda’s, lente-ui en sesam en het feest is compleet.

Miso aubergine met paksoi en pinda’s
Voor 2 tot 4 personen

Miso aubergine met paksoi en pinda's

Dit zit in de miso aubergine :

  • 2 aubergines, in 3 cm dikke plakken
  • 3 el neutrale olie, bijvoorbeeld arachideolie
  • 2 el miso, dit koop je bij de toko
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el Chinese rijstazijn
  • 2 lente-uitjes, in dunne plakjes
  • 1 el sesamzaadjes, licht geroosterd

Dit zit in de paksoi:

  • Arachideolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 2 kleine paksoi, gehalveerd
  • 1 lente-uitjes, in dunne ringen
  • Lichte sojasaus naar smaak
  • Thaise basilicum, naar smaak
  • Pinda’s, fijngehakt en naar smaak

Dit heb je nodig:

  • Oven met grill
  • Snijplank + mes
  • Wok

Zo maak je het:

  1. Verwarm de grill van je oven voor op middelmatige temperatuur.
  2. Leg de aubergines op de bakplaat. Besprenkel met wat olie. Zet in het midden van de oven en onder de grill. Draai na 2  minuten de plakken aubergine om. Herhaal dit tot de aubergine helemaal zacht is.
  3. Meng ondertussen de miso met de kristalsuiker en rijstazijn.
  4. Als de aubergine zacht is, besmeer je de plakken met de miso.
  5. Zet nu nog eens 2 tot 3 minuten onder de grill. De miso aubergine is goed als de bovenkant begint de borrelen.
  6. Garneer de miso aubergines met sesamzaadjes en lente-ui.

Zo maak je het:

  1. Verhit een scheut arachideolie in de wok. Fruit de knoflook en gember een paar minuten op laag vuur.
  2. Voeg de lente-ui en paksoi toe. Breng op smaak met wat sojasaus. Bak nog een paar minuten.
  3. Schep de paksoi op het bord. Verdeel de miso aubergine erover en garneer met Thaise basilicum en pinda’s.
TIP! Lekker met rijst of eenvoudige noodles.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

In samenwerking met A8, de telersvereniging van Nederlandse auberginetelers.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Harissa aubergine uit de ovenHarissa aubergine uit de oven
  • Baba ganoush van BeaufoodBaba ganoush van Beaufood
  • Snelle auberginepizza’s // vega + salamiSnelle auberginepizza’s // vega + salami
  • Lentestamppot met paksoi, crème fraiche en zachtgekookte eitjesLentestamppot met paksoi, crème fraiche en zachtgekookte eitjes

Categorie: Geen categorie, Hoofdgerecht, Recepten Tags: aubergine, gezond, lente-ui, makkelijk, miso, paksoi, pinda's, thaise basilicum

« Het Vliegendt Hert // Weldadig lunchen, lang tafelen en mooie wijnen
Frambozentaart met amandelmeel »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok