BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Lentestamppot met paksoi, crème fraiche en zachtgekookte eitjes

4 april 2018 door Stefanie Reageer

Lentestamppot met paksoi, creme fraiche en een zacht gekookte eitjeDeze stamppot met paksoi maakte ik voor Agrimarkt. Vind je stamppot echt iets voor in de winter? Nee hoor, ook in het voorjaar smaakt het goed. De puree maak je met crème fraîche, dat maakt het fris. De paksoi voeg je er rauw aan toe. Zo blijft de groente lekker knapperige. Eet er een zacht gekookt eitje bij. Heerlijk!  Lees snel verder voor het recept.

Hollandse pot

Ik roep altijd heel hard dat ik niet echt dol ben op Hollandse pot. Dat klopt voor een deel ook wel, want een traditionele bordje aardappels, vlees en groente, eet ik nooit. Ik ben beter in het bereiden van een echte Thaise of Indiase curry, dan het krokant bakken van een speklapje en het maken van een goede jus. Ieder z’n ding. Waar ik wel echt gek op ben is stampotten. De traditionelen, het liefst uit moeders keuken. Stamppot boerenkool, zuurkool, of mijn favoriet stamppot prei. Zelf waag ik me daar niet aan, want het smaakt nooit zo lekkers als bij mams.

Lentestamppot met paksoi, creme fraiche en een zacht gekookte eitje

Goede aardappelpuree

Moderne stamppotten, zoals deze variant met paksoi, durf ik wel aan. Toch verschijnen die in huize Little Spoon maar bijzonder weinig op tafel. En dat heeft alles te maken met mijn eigen vreetzucht. Aardappelpuree vind ik zelf zo lekker, dat ik er tijdens het koken wel extreem vaak van moet proeven of de smaak oké is. Een echt goede aardappelpuree heeft lekker veel roomboter of iets anders romig in zich. Met andere woorden, het is een moddervet goedje, wat ik  zonder nadenken zo naar binnenwerk. Soms met als resultaat dat de helft al op is. Ook bij deze stamppot met paksoi ging dat weer zo.

Ach ja, het was wel echt heel lekker. De puree is romig en fris dankzij de crème fraîche. Voor een beetje pit voeg ik mosterd en lente-ui toe. De paksoi schep ik er rauw door, zodat de groente knapperiger blijft. Extra lekker met wat tuinkers en een zachtgekookt eitje.

Lentestamppot met paksoi, crème fraiche en zachtgekookte eitjes
Voor 4 personen

Lentestamppot met paksoi, creme fraiche en een zacht gekookte eitje

Dit zit erin:

  • 1 kg kruimige aardappel, geschild en in kleine gelijke stukken
  • 3 flinke el crème fraîche
  • 1 el mosterd
  • Peper
  • Zout
  • 1 paksoi, in reepjes
  • 3 lente uitjes, in dunne ringen
  • 4 zachtgekookte eieren
  • Tuinkers

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Grote pan
  • Stamper
  • Steelpan

Zo maak je het:

  1. Kook de aardappels in zo’n 10 minuten gaar. Giet af, maar laat een kleine beetje van het kookvocht in de pan.
  2. Stamp de aardappels met crème fraîche tot een grove puree. Breng op smaak met peper, zout en een lepel mosterd.
  3. Voeg de paksoi en lente ui toe en schep door elkaar. Zet de stamppot nog even terug op een laag vuur om door te warmen.
  4. Kook ondertussen de eieren 5-6 minuten. Zo is het eiwit gestold en het eigeel nog zacht. Pel de eitjes en halveer ze.
  5. Schep de lentestamppot op een bord, leg er de gehalveerde zacht gekookte eitjes bovenop en garneer met tuinkers.
TIP! Deze stamppot met paksoi smaakt heerlijk met blokjes fenegriekkaas erdoor.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Lentestamppot met paksoi, creme fraiche en een zacht gekookte eitje

Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

 

Dit vind je misschien ook leuk

  • Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schilWitte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil
  • Gebakken kabeljauw met frisse rijstsaladeGebakken kabeljauw met frisse rijstsalade
  • Zelfgemaakte kip cordon bleuZelfgemaakte kip cordon bleu
  • Rabarbercake met stemgemberRabarbercake met stemgember

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: agrimarkt, eieren, lente, lente-ui, lentestamppot, mosterd, paksoi, stamppot, tuinkers, voorjaar

« Makkelijke meeneemlunch // Zelfgemaakte instant noodles to go
WINNEN 150 euro tegoed van Sunny Cars »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Meer laden... Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok