BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Tulband met sinaasappel en witte chocolade

9 december 2016 door Stefanie Reageer

Tulband met sinaasappel en witte chocoladeToen ik de eerste hap van deze tulband met sinaasappel en witte chocolade nam was is even stil. En dat zegt best wel wat hoor. Deze super feestelijke cake is perfect voor de kerstdagen. Als toetje, bij de koffie, tussendoor of gewoon wanneer jij wil.

Proef de winter

Het verbaast je vast niet, dat ik een aardige collectie kookboeken en kooktijdschriften heb. In principe is die collectie nooit compleet, want ik heb een flinke wishlist. Daar ga ik jullie helemaal niet mee vermoeien, want dat doet er niet toe. Vandaag in ieder geval niet. Eén van mijn favorieten om door te bladeren is ‘Proef de Winter’ van Tip Culinair. Een paperback kookboekje. Echt niet meer de nieuwste en best al verouderde foto’s. Tip Culinair was vroeger een culinairtijdschrift en heet nu delicious. Komt je vast bekender voor.

Tulband met sinaasappel en witte chocolade

Inspireren

In ‘Proef de Winter’ staan zoveel lekkere recepten in. Ik kook er regelmatig uit, maar nog meer raak ik geïnspireerd. Dan zie ik een bepaalde soep en dat brengt me dan op een heel ander idee. Leuk vind ik dan. En ook best bijzonder dat het in je brein blijkbaar zo werkt. Al een paar weken geleden viel mijn oog op muffins met sinaasappel en witte chocolade. Ik had er direct zin in. Dat is ook best bijzonder, want eigenlijk vind ik deze oranje citrusvrucht helemaal niet zo lekker in baksels en al helemaal niet met chocolade. Toch bleef het in mijn gedachte zweven. Ik had vanmiddag wat tijd over. Dat gebeurt vrij weinig, dus maakte ik dankbaar gebruik van die extra uren.

Niet improviseren

Ik had alle ingrediënten in huis. Dit keer volgde ik braaf het recept. Inmiddels heb ik wel geleerd dat je met bakken niet teveel moet improviseren. Vandaag zelfs nog, toen mijn bananenbrood 2.0, voor de tweede keer mislukte. Niet dat het vies was, maar toch nog niet top. Hier heb ik wel wat geklooid met ingrediënten. De derde keer doe ik het anders. Dat weet ik nu al.

Terug naar het recept wat je op de foto’s ziet. Muffins zijn leuk en lekker, maar nu rond kerst vond ik een tulband wel toepasselijk. Het ziet er prachtig uit. Maar de smaak, tja die overtrof mijn verwachten. Niet te zoet, smeuïg maar niet klef, fris door de sinaasappel en dan af en toe een stuk witte chocolade. This must be heaven! Ik moet wel zeggen dat ik het spannend vond om de cake uit de vorm te halen. Ik kocht ooit eens een tulbandvorm op de rommelmarkt. Geen idee hoe oud en hoe van gebruik. Ik vette de boel goed in et voilà. Zo blij mee! Als je net als ik niet zo’n ijstype bent, is deze tulband met sinaasappel en witte chocolade echt een geweldig toetje. Wat slagroom erbij en klaar!

Tulband met sinaasappel en witte chocolade
Voor circa 12 stukken

Tulband met sinaasappel en witte chocolade

Dit zit erin:

  • 1 sinaasappel, goed geboend
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout
  • 170 gram bruine basterdsuiker
  • Circa 200 milliliter melk
  • 3 eieren
  • 200 gram roomboter, gesmolten
  • 200 gram witte chocolade, grof gehakt
  • Voor de garnering: amandelschaafsel en poedersuiker

Dit heb je nodig:

  • Rasp
  • Tulband of andere bakvorm, ingevet of bekleed met bakpapier
  • Beslagkom
  • Spatel

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Rasp de schil van sinaasappel. Bewaar dit apart. Pers het sap van de sinaasappel uit.
  3. Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout, de suiker en de sinaasappelrasp.
  4. Meet het sinaasappelsap en voeg net zoveel melk toe tot je 350 milliliter vocht hebt.
  5. Voeg de eieren, het melkmengsel en de gesmolten boter toe. Meng alles tot één geheel. Spatel voorzichtig de witte chocolade erdoor.
  6. Schenk het beslag in de tulband en zet 30 tot 35 minuten in de oven. Om te checken of de cake gaar is, prik je er met een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.
  7. Laat de tulband kort afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
  8. Bestrooi met de tulband met sinaasappel en witte chocolade met amandelschaafsel en poedersuiker.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Tulband met sinaasappel en witte chocolade

Dit vind je misschien ook leuk

  • Tiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocoladeTiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocolade
  • Toetje met stoofpeer, witte chocolade en speculaasToetje met stoofpeer, witte chocolade en speculaas
  • Homemade snickers als toetjeHomemade snickers als toetje
  • Crème brûlée met baileysCrème brûlée met baileys

Categorie: Dessert, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: bakken, cake, dessert, kerst, nagerecht, sinaasappel, toetje, tulband, witte chocolade

« RØST in Middelburg // goede koffie en belegde boterhammen
Pannenkoekjes van appel-peer-en gemberpulp met gezonde salted caramelsaus »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok