BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en noten

31 oktober 2016 door Stefanie 9 Reacties

Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en notenIk bakte voor het allereerst in mijn leven bananenbrood. Als bananenhater, had ik nooit verwacht dat die dag zou komen. Dit brood is voor beginners. Voor mensen net zoals ik, die niet zo dol zijn op die gele vrucht. Ben je wel gek op banaan? Dan is dit natuurlijk ook heel lekker voor jou. Ik vertel je vandaag hoe het zo kwam dat ik besloot bananenbrood te bakken.

Eerste keer

Af en toe heb je in je leven heb je nog zo’n eerste keer moment. De ene keer wat vaker en soms is het wat rustiger. Nou jongens, ik ben me daar een partijtje uit mijn comfort zone gestapt. Stiekem ben ik mega trots op mezelf. Lach me niet uit, maar ik at dus voor het eerst bananenbrood. Nu denk je misschien, wat is daar bijzonder aan? Nou dat vertel ik je maar al te graag. Als ik iets niet lekker vind is het banaan. Of nee, ik ga gewoon zeggen hoe het is. Banaan is goor. De rillingen lopen ervan over mijn rug. De geur, de textuur, de smaak. Alles gewoon. Op de één of andere manier heeft dit gele stuk fruit toch een bepaalde aantrekkingskracht. En dat zit ‘em vooral in de veelzijdigheid. Je kunt er zoveel kanten mee op. Als basis gebruiken voor koekjes, in pannenkoekjes en natuurlijk in bananenbrood. Want zonder bananen geen… juist, bananenbrood.

Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en notenToen ik laatst naar Amsterdam ging in alle vroegte, had ik thuis geen tijd om te ontbijten. Ik besloot op Amsterdam Centraal wel iets te scoren. Ik had me van te voren al verheugd op Yoghurt Barn. Niet voor de yoghurt, maar op het bananenbrood. Ik had het daar een keer zien liggen. Het zag er zo lekker uit, maar ik durfde het niet aan. Nu was ik vastbesloten. Ik neem bananenbrood. Vind ik het niets? Dan heb ik pech.

Doorzetter

Als het om eten gaat, ben ik een doorzetter. Niet in de zin van door eten, ook als je vol zit, maar meer in het proberen van bijzondere ingrediënten en net zolang proeven en uitproberen tot ik iets lekker vind, wat ik eigenlijk liever laat staan. Ik heb mezelf bietjes leren eten. En wat dacht je dan van yoghurt? Stapje voor stapje begon ik met deze zuivel toe te voegen aan hartige gerechten. Inmiddels, een tijd later, ben ik er best dol op. Wel dikke volle yoghurt en niet van die magere derrie. Of peterselie. Mijn meest recente overwinning. Het enige wat dan nog op mijn lijstje van verboden vruchten staat is dus banaan. Oh en fristi, maar dat laat ik voor wat het is.

Banaanfobie

Ik was klaar met die banaanfobie. Ik sprak mezelf vermanend toe. Bestelde cappuccino en een plak banananbrood die er verdomd lekker uit zag. Met een lichte huivering nam ik de eerst hap. Klaar om de rilling te voelen. De samentrekkende kaken en andere oergevoelens. Maar er gebeurde niets. Ik genoot er zelfs van. De cake was smeuïg, licht zoet, crunchy door de stukken noot en pure chocolade. Of het de meest gezonde variant was? Nee, dat denk ik niet, maar voor mij een hele mooie eerste stap en kennismaking met hetgeen wat ik het meest verafschuwde.

Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en noten
Natuurlijk moest ik er thuis mee aan de slag. Het werd een bananenbrood voor beginners. Niet teveel banaan, noten en pure chocolade. Ik koos geen overrijpe exemplaren. Dat zorgt voor teveel bananensmaak. Voor de zoetigheid voegde ik gewoon wat honing toe. Het openen van de bananen was trouwens nog wel een ding. Dat deed ik nooit eerder en vond ik stiekem toch een beetje vies. Gelukkig was mijn man er to the rescue. Ook nu was de eerst hap weer spannend. Nergens voor nodig, want het was gewoon super lekker.

De wereld van banaan is dan eindelijk voor me geopend. Wie weet vind je hier nog wel meer banaanrecepten. Koekjes, pannenkoekjes. Sky is the limit natuurlijk ;-) We will see. Voor nu ben ik vooral heel tevreden met mijn bananenbrood voor beginners. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je het me weten?

Als bananenbrood nitwit haalde ik mijn inspiratie trouwens bij Puur Suzanne vandaan. Fijne blog waar Suzanne super lekkere, maar vooral hele gezonde recepten deelt!

Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en noten
Voor circa 12 plakken

Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en noten

Dit zit erin:

  • 3 bananen, in stukjes
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 flinke theelepels honing
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram speltmeel
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 80 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 50 gram noten, grof gehakt, ik gebruik
  • 3 dadels, in stukjes

Dit heb je nodig:

  • Blender
  • Beslagkom
  • Cakeblik met bakpapier

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de banaan samen met de yoghurt, honing en eieren in de blender. Mix goed.
  3. Voeg het amandelmeel, speltbloem en baking soda toe. Zet nogmaals de blender aan.
  4. Als alles gemengd is, schenk je het beslag in een beslagkom. Spatel alle stukjes dadel en het grootste gedeelte van de noten en pure chocolade er door.
  5. Giet het beslag in het cakeblik en verdeel de rest van de noten en chocolade over het nog te bakken bananenbrood.
  6. Zet het cakeblik in de oven en bak het bananenbrood 40 tot 45 minuten goudbruin. Prik met een sateprikker om te kijken of het brood gaar is.
TIP1! Ben je net als ik niet zo’n grote liefhebber van bananen? Kies dan niet al te rijpe exemplaren. Dan heb je net een iets minder intense smaak.
TIP2! Bewaar het bananenbrood in een afgesloten bak in de koelkast of in plakjes in de vriezer.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit vind je misschien ook leuk

  • Chai bananenbrood met chocolade en notenChai bananenbrood met chocolade en noten
  • Bananenbrood met kaneel, sesam en pure chocoladeBananenbrood met kaneel, sesam en pure chocolade
  • 13 x bananenbrood13 x bananenbrood
  • Chocoladekoek met framboosjesChocoladekoek met framboosjes

Categorie: Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: amandelmeel, banaan, bananenbrood, chocolade, noten, ontbijt, tussendoortje

« Koekjes met chocolade, pecannoten, toffee en zeezout
Bij de spinazieboer in Lutjebroek en linzensalade met spinazie, biet en danablu »

Reacties

  1. Marianne zegt

    31 oktober 2016 om 11:11

    Knap hoor deze overwinning! ;)
    Ik leef op bananen, word licht hysterisch als ik er niet minimaal 5 op voorraad heb liggen.
    En ik maak altijd bananenbrood of muffins in vele varianten. Vooral met wortel, appel of courgette. Maar altijd wel met minimaal 1 of 2 bananen voor het zoete. Dan doe ik er verder bijna niets zoets meer doorheen, hooguit wat fijngehakte abrikozen of cranberry’s.
    Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook zo’n beetje de enige ben die dit nog opeet :)

    Beantwoorden
  2. healthblogs zegt

    31 oktober 2016 om 16:26

    Bananenbrood nooit van gehoord om eerlijk te zijn.
    Leuke post wij gaan direct aan de slag haha :D

    Beantwoorden
  3. Peggy's pastime zegt

    31 oktober 2016 om 20:13

    Dit ziet er zoooo lekker uit ! Deze ga ik eens proberen, ook al zal het voor mij zo geen overwinning vormen. Ik lust immers graag bananen. Ik heb zelfs een periode gehad, jaren geleden, dat ik er zeker 2 per dag at. Nu is dat wat geminderd aangezien dit blijkbaar niet zo goed is voor mensen met een al iets rondere lijn (zoals ondergetekende dus).

    Beantwoorden
  4. Suzanne zegt

    2 november 2016 om 11:17

    Hahahaha! Ik was eerst ook een bananenhater. Ik gruwel zelf nog steeds van bruine bananen en als iemand een banaan eet word ik misselijk. Maar banaan is zo lekker door allerlei baksels. Fijn dat jij je angst hebt overwonnen en dat mijn recept jouw daarbij heeft geholpen!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      2 november 2016 om 15:16

      Oh ja die geur van banaan en als iemand dat eet… Snap je helemaal. Ik ga wel van alles uitproberen heb ik bedacht!

      Beantwoorden
  5. Laura zegt

    8 februari 2017 om 22:14

    Hoi Stefanie,
    Ik heb je recept gemaakt maar helaas klopt er niks van.
    Heb alles precies opgevolgd alleen was het deeg echt super dun. Heb toen nog 100 gram speltmeel toegevoegd (dus ipv 50 heb ik 150 gebruikt).
    Vervolgens het brood 1 uur in de oven gehad (was nog niet eerder gaar) en daarna af laten koelen in de vorm.
    Het brood zakt helemaal in elkaar en smaakt niet lekker.
    Weet jij waar dit aan ligt?
    Op je foto ziet het er namelijk super lekker uit!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      9 februari 2017 om 06:58

      Hoi Laura, wat vervelend! Ik heb eigenlijk geen idee waar het aan kan liggen. Ik heb hem toevallig laatst nog gemaakt en me ook exact aan het recept gehouden. En toen was er niets aan de hand. Het is wel echt een beslag, dus vrij dun want je kunt het in uit de blender in de vorm gieten. Dat is op zich niet zo gek dus. Heb je tussendoor de oven open gedaan? Want dan kan het brood inzakken. En heb je baking soda gebruikt of bakpoeder?

      Beantwoorden
  6. Richelle zegt

    2 maart 2017 om 14:31

    Heyy ik wou dit recept misschien aankomend weekend maken maar ik vroeg me af, is dit brood vrij droog of maakt t m plakkerig? Ben namelijk opzoek naar een wat plakkeriger recept

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      5 maart 2017 om 13:16

      Dit is een wat plakkerig en smeuïg recept! X

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok