Weet je dat ik tot een paar jaar terug niets van bietjes moest hebben? Ik gruwelde van de geur, de smaak, oké dit laatste dacht ik want de bietjes kwamen echt niet in mijn mond. Gewoon de naam alleen al, brr. Tot ik ging eten bij een bio boederij bij mij in de buurt, ’t Hof Welgelegen. Het was hoogzomer en je raadt vast al wat er op het menu stond. Een salade van gekleurde zomerbietjes met geitenkaas. Ik ben de flauwste niet en altijd bereid om iets nieuws, of in dit geval voor mij iets nieuws, te proeven. In de ruim twintig jaar geheel onthouding op het gebied van bietjes is er qua smaak bij mij veel veranderd en ook veel op vooruit gegaan. Eigenlijk was ik bij de eerste hap al direct verkocht. De combinatie van de frisse gekleurde bietjes, met de zachte zoutige geitenkaas en de balsamico is fantastisch. Waarom heb ik dit niet eerder geproefd? Ik dacht bij bietjes ook altijd aan de veel te gare vacuümverpakte bietjes van de supermarkt. Nou ik zeg je, de bietjes die ik bij ’t Hof Welgelegen at, waren verre van te gaar en verre van vacuümverpakt.
Nu staan bietjes regelmatig op het menu. Niet gekookt maar wel lekker geroosterd, gejuiced in een gezond sapje of in dunne plakjes als carpaccio. Het recept voor deze heerlijke salade is geïnspireerd op mijn nieuwe kennismaking met het fenomeen biet.
Deze salade is ook uitstekend mee te nemen naar je werk als lunch. Maak dezelfde hoeveelheid als het recept en verdeel het over twee of drie bakjes. Neem dan wel de dressing apart mee. Deze kun je er dan als laatste overheen doen. De biet blijft lekker knapperig en de rucola fris in plaats van zompig.
Ik gebruik in dit recept gekleurde bietjes, maar wanneer je deze niet kunt krijgen voldoen rode bietjes ook uitstekend. Wil je een hele gezonde salade? Dan voeg je een klein beetje geitenkaas toe. Maakt het je een dagje helemaal niet uit? Dan voeg je lekker veel geitenkaas toe.
Salade met gekleurde bietjes, beluga linzen en geitenkaas
3 personen
Dit zit in de salade:
4 gekleurde bietjes of enkel rode bietjes, gewassen en in vieren gehakt
Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
Olijfolie
300 gram ongekookte beluga linzen of ander soort linzen naar keuze
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 handjes rucola, heel grof gesneden
Kiemen
Geitenkaas naar smaak en behoefte
Dit zit in de dressing:
2 theelepels zeezout
2 theelepels zwarte peperkorrels
1 of 2 teentjes knoflook
2 flinke theelepels dijon mosterd
2 eetlepels rode wijn azijn
1 eetlepel honing
10 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bietjes samen met olijfolie en tijm in een ovenschaal met daaroverheen aluminiumfolie. De bietjes kunnen zo goed garen. De bietjes gaan nu, afhankelijk van de grootte van de stukken biet, tussen de 45 en 60 minuten in de oven. Prik er af en toe met een vork in om te zien of de biet zacht genoeg is. Dit is een kwestie van smaak. In mijn bietjes mag nog flink te beet zitten, maar wanneer je de biet wat zachter wil, laat ze dan iets langer in de oven staan.
Terwijl de bietjes garen kun je de linzen koken. De kooktijd is afhankelijk van de soort linzen die je gebruikt. Houd de kooktijd van de verpakking aan. Laat de linzen, zodra ze gaar zijn even afkoelen. Zijn de linzen gaar, meng ze dan samen met rode uit en rucola in een schaal.
De dressing maak je het beste met een vijzel. Heb je geen vijzel? Dan kan het ook in de keukenmachine. Maak in de vijzel een pasta van de peper, zout en knoflook. Voeg nu de mosterd toe en zodra de mosterd en het knoflookmengsel goed gemengd zijn voeg je de rode wijnazijn toe. Schep dit mengsel in een kom en voeg nu de olijfolie en honing toe. Klop met een garde tot een egale dressing.
Snij de bietjes in kleine stukjes en voeg ze bij het linzenmengsel. Verkruimel er de geitenkaas overheen en serveer de dressing er apart bij.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Kim zegt
Wat een mooie salade, en hij lijkt me ook nog eens heerlijk! Hij heeft een plekjes gekregen in mijn lijst met mooiste salades van mede foodbloggers :)
littlespoon zegt
Super leuk Kim! Dank je. Staan super lekkere salades in je top 10!
Alida Landman zegt
Vandaag deze lekkere salade gemaakt. I.v.m. de warmte kant en klare gegaarde bietjes gebruikt.
Recept is zeker voor herhaling.
Wij hadden aan de helft van het recept voldoende.
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen! Bedankt!
Jinta zegt
Erg lekker, ik heb zojuist een portie op. Ik had Beluga linzen en zocht een recept.
Dank voor het recept!
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen!!