BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Een Franse klassieker: coq au vin

16 januari 2016 door Stefanie Reageer

Een Franse klassieker: coq au vinJarenlang ben ik, zonder reden, geen fan geweest van de Franse keuken. Tot ik kennismaakte met coq au vin. Ik was direct verkocht en nu, ruim negen jaar later, maar ik het nog steeds regelmatig. Dit is mijn recept voor het klassieke Franse stoofgerecht.

Culinaire barbaar

Vroeger, minimaal tien jaar geleden, had ik echt een soort afkeer van de Franse keuken. Ik snap, dit klinkt heel onaardig. En ook nog eens heel onterecht. Als vloeken in de kerk. Dat realiseer ik me al die jaren later ook wel. Vraag me niet waar dit vandaan kwam. Het was gewoon zo. Ik denk dat ik de gerechten wat te klassiek vond. Een jonge culinaire barbaar. Inmiddels is dat wel anders en kan ik de Franse keuken meer dan waarderen. Op Little Spoon vind je zelfs wat Frans georiënteerde recepten terug. Wel in een eigen jasje, maar toch, de basis is Frans. Het groentegerecht ratatouille, een tomatentaart of ragout.

Borreluurtje

Toen ik en mijn schatje net samen waren borrelden we op vrijdagmiddag vaak bij ons favoriete café slash restaurant. Zo’n borreluurtje duurde natuurlijk nooit een uurtje en meestal hadden we wel trek in een daghap. Op een dag was dat coq au vin. Ik had het nog nooit gegeten. Ondanks dat ik het op de één of andere manier niet echt fantastisch vond klinken en mijn Franse aversie om de hoek kwam kijken, probeerde ik het toch. Ik was direct verkocht. De kip was zo lang gestoofd, dat het van het bot afviel, een saus van rode wijn met een heerlijke volle smaak en wat groentes. Niet alleen ik vond het lekker, ook Ruben was direct fan.

Een Franse klassieker: coq au vin

Botermals

Niet veel later was mijn liefde jarig. Hij mocht een gerecht kiezen en ik zou het maken. Het werd coq au vin. Dat slaagde zo ontzettend goed, dat ik het nu een jaar of negen later nog steeds regelmatig maak. Niet elke maand maar toch wel eens per jaar. De smaak is intens. De kip stoof je uren in de rode wijn, samen met heel veel groene kruiden, sjalotten en worteltjes. Later gaan er nog champignons bij, die je eerst lekker bakt in een flinke klont roomboter. Dat doe je trouwens ook met de sjalotten. Na die uren pruttelen is de kip botermals en valt het echt van het bot.

Haastige spoed…

Maak dit gerecht op een zaterdag- of zondagmiddag of op een andere dag die nog leeg staat in je agenda. Een beetje tijd heeft het wel nodig dus. Want geloof mij, haastige spoed is in het geval van een stoofpot zoals coq au vin, nooit goed.

Een Franse klassieker: coq au vin
Voor 4 personen

Een Franse klassieker: coq au vin

Dit zit erin:

  • 4 kippenpoten, ontveld
  • 5 wortels, in plakjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 100 gram ontbijtspek, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • Klein bosje tijm
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 250 gram sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • 250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes
  • Olijfolie
  • Roomboter

Dit heb je nodig:

  • Snijplank
  • Hakmes
  • Koekenpan
  • Gietijzeren pan

Zo maak je het:

  1. Verdeel de poten in 8 stukken door ze op de gewrichten door te snijden.
  2. Verhit een flinke scheut olijfolie in een gietijzeren pan en bak de kip in porties rondom bruin.
  3. Leg de kip die je gebakken hebt op een schoon bord en bestrooi met peper en zout.
  4. Als alle kip gebakken is, bak je de reepjes ontbijtspek uit. Voeg zo nodig nog wat extra olie toe.
  5. Doe nu de ui, wortel en knoflook bij de spek in de pan. Bak al roerend een paar minuten tot de
    ui mooi glazig is.
  6. Roer de bloem erdoor. Meng goed en giet nu al roerend de rode wijn erbij.
  7. Draai het voor hoog en roer tot de saus glad is.
  8. Schenk de bouillon bij de wijn en voeg ook de kip, tijm en laurier toe. Breng aan de kook.
  9. Zet het vuur laag en laat zeker anderhalf uur stoven. Langer is nog lekkerder voor de smaak!
  10. Terwijl de kip stooft, bak je de sjalotten en kastanjechampignons om beurten in wat roomboter
    tot ze bruin kleuren.
  11. Tien minuten voor je de coq au vin serveert voeg je de sjalotten en champignons toe en haal je
    de tijm uit de pan.
TIP 1! Begin lekker vroeg op de dag met koken zodat de kip uren de tijd krijgt om gaar te stoven in de rode wijn en uiteindelijk van het bot valt.
TIP 2! Eet bij de coq au vin, zelfgemaakte aardappelpuree en groene wintergroentes.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Een Franse klassieker: coq au vin

 

Dit vind je misschien ook leuk

  • Stoofvlees met Leffe BruinStoofvlees met Leffe Bruin
  • Boeuf Bourguignon met rijstBoeuf Bourguignon met rijst
  • Indiase kip kormaIndiase kip korma
  • Winterse hertenstoofpotWinterse hertenstoofpot

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: champignons, comfort food, frans, kip, klassieker, rode wijn, sjalotten, slowfood, stoofpot, wortel

« Streetfood bij NXT Door in Brugge
Makkelijke meeneemlunch: rijstsalade »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok