BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Stoofvlees met Leffe Bruin

15 december 2018 door Stefanie Reageer

Stoofvlees met Leffe BruinIk maakte dit stoofvlees met Leffe Bruin en dat was zo lekker. Eigenlijk kook ik nooit met bier. Dat is eigenlijk best gek, want het is echt geweldig om bier toe te voegen aan gerechten. Vandaag vertel ik je er meer over.

Storm en regen

Ik loop best af en toe te mopperen, als ik de deur uit ga en het stormt en regent. En ook die dikke winterjas met grote sjaal, ter bescherming van dat koude geweld buiten, vind ik af en toe stom. Maar heel stiekem geniet ik ook heel erg van het cocoonen in de winter. Dit weer vraagt om een stapje terug, om rustig aandoen, niet teveel van jezelf vragen en Netflix kijken op de bank, onder een kleedje.

Dit weekend is zo’n weekend van niets moeten. Gister deed ik boodschappen en haalde lekkere dingen in huis. Ik maakte een grote pan soep en zette alvast dit heerlijke stoofvlees op het vuur. Terwijl ik in de keuken bezig was luisterde ik muziek van Al Green en Otis Redding. De laatste tijd ben ik zo’n fan van deze soul muziek. Het pas perfect bij mijn huiselijke genietmomenten.

Stoofvlees met Leffe Bruin Stoofvlees met Leffe Bruin

Etentjes en borrels

In de winter heb ik ook vaker gezellige etentjes en borrels met vrienden. Op de één of andere manier zijn de zomermaanden vaak vol met allerlei dingen waardoor er minder ruimte is voor spontane acties. In de koudste maanden van het jaar is dat anders. Vooral van die borrels die een tikkeltje uit de hand lopen, daar houd ik van. Dat je aanschuift bij elkaar voor een drankje met hapjes en het vervolgens na middernacht is dat je thuiskomt, omdat het zo leuk was.

Vandaag staat er ook zo’n spontaan etentje op de planning. We eten vanavond frietjes met een groep vrienden. Ik besloot deze pan met stoofvlees mee te nemen. Dat idee werd behoorlijk goed ontvangen. Ik ben dol op stoofvlees. En dan het allerliefste met friet en veel mayonaise. Het recept van deze stoof is van Hugo Kennis en komt uit het kookboek wat hij maakte met Leffe en internationaal biersommelier Fiona de Lange. 

Stoofvlees met Leffe Bruin

Leffe Bruin

Zelf maak ik stoofvlees altijd anders, daarom vind ik het extra leuk om eens een ander recept te proberen. Ik kocht runderlappen bij de slager. De ene helft wat magerder en de andere helft van het vlees had iets meer vet. Dat laatste vind ik zelf het lekkerste. In de stoof schenk ik een flesje Leffe Bruin. Samen met een paar eetlepels appelstroop zorgt dit voor een zoete en kruidige smaak. Zelfs een beetje karamel in de verte. Loopt het water je al in de mond? Ik nam het recept van Hugo bijna helemaal over. Ik voegde enkel zelf nog een extra ui toe. Gewoon omdat ik nou eenmaal gek ben op veel ui in mijn stoof.

Sowieso staan in het kookboek mega lekkere recepten. Zo ben ik zelf super nieuwsgierig naar het bierstroop, maar ook de bimi in biertempura met pittige ansjovisdip en stoofvlees bitterballen.

Ik ben eigenlijk wel overtuigd van koken met bier. Jeetje wat lekker is dit stoofvlees. Zo winters en stevig. Ook perfect voor de nog koudere dagen om dan te eten na een flink stuk schaatsen. Dat heb ik al jaren niet gedaan, maar in mijn fantasie past dit perfect bij elkaar. Dus wie weet als het zover is, dat ik me wel weer eens op het ijs begeef ;-). Al is het maar om daarna extra te genieten van deze stoof met Leffe Bruin.

Kook jij wel eens met bier? Ik ben benieuwd!

Stoofvlees met Leffe Bruin
Voor 4 personen

Stoofvlees met Leffe Bruin

Dit zit erin:

  • 1 kilo runderlappen, in blokjes
  • Peper
  • Zout
  • 3 el bloem
  • 50 gr roomboter
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 3 el appelstroop
  • 1 flesje Leffe Bruin
  • 200 ml runderbouillon

Zo maak je het:

  1. Meng de blokjes runderlappen met peper, zout en bloem.
  2. Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien en knoflook.
  3. Voeg na 8 minuten de runderlappen toe en schroei de stukken vlees op hoog vuur dicht.
  4. Doe nu de winterpeen, laurier, kruidnagel en tijm in de pan. Roer door en schep de appelstroop erbij. Bak nog 5 minuten door.
  5. Schenk de Leffe Bruin in de pan. Laat het stoofvlees nu op een laag vuur langzaam sudderen en zacht wordt. Minimaal 2 uur, maar mijn vlees heeft bijna een hele dag op het vuur gestaan.
  6. Controleer af en toe of het vlees niet te droog is. Is dat wel het geval? Voeg dan een scheutje runderbouillon toe.
TIP! Eet met frietjes, mayonaise en groene wintergroente.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Stoofvlees met Leffe Bruin

In samenwerking met Leffe.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Boeuf Bourguignon met rijstBoeuf Bourguignon met rijst
  • Een Franse klassieker: coq au vinEen Franse klassieker: coq au vin
  • Orzo met pompoen en boerenkoolOrzo met pompoen en boerenkool
  • Voor bij de borrel // Zoetzuur van bloemkoolVoor bij de borrel // Zoetzuur van bloemkool

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten Tags:bruinbier, comfort food, knoflook, koken met bier, kruidnagel, laurier, Leffe, Leffe Bruin, runderlappen, stoof, stoofpot, stoofvlees, uien, winter, wortel

« Ceviche van kabeljauw met frisse dressing
Crème brûlée met baileys »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon