BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Homemade mayonaise

13 oktober 2015 door Stefanie Reageer

Homemade mayonaiseMayonaise, de saus der sauzen. Vind ik dan. Romig, zacht, vol van smaak en het liefste een tikkeltje zuur door citroen. I love it! Ik vertel dan ook maar direct eerlijk dat ik een hapje mayo uit de pot niet schroom. Als daar nog truffel of knoflook door zit kan er ook best een tweede hap volgen. Tja ik kan me best voorstellen dat je daar van gruwelt zo’n hapje enkel mayonaise maar ik vind het heerlijk. Al doe ik het ook niet bij alle merken, soorten en varianten hoor. Voor DL en Jean Baton zijn daar geschikt voor. Zoiets moet je niet te vaak doen, maar gewoon af en toe.

Dikke klodder mayonaise

Ik wil niet zeggen dat alles lekkerder is met mayonaise, maar wel veel. Eén van mijn guily pleasures is toch wel een boterham met boterhamworst, een dikke klodder mayonaise en kerriepoeder. Oh en als het even kan nog een knapperig fris augurkje erbovenop. Deze combi doet me denken aan schoolreisjes vroeger op de basisschool. En zeg nou zelf, friet zonder mayo is toch niet compleet? Ik snap dan ook helemaal niets van die Amerikanen die enkel ketchup eten op hun friet en ons Nederlanders maar gek vinden omdat wij liever voor mayo gaan. Alhoewel zij natuurlijk wel direct een voedzame maaltijd eten boordevol groente ;-).

Homemade mayonaise

The best of the best

Sinds een tijd maak ik ook graag zelf mayo en dat is toch wel the best of the best. Niet per se degene die ik zelf gemaakt heb, maar gewoon homemade mayo. Het leek me altijd echt een hoop gedoe zelf mayo maken, daarom deed ik het ook nooit. Dat geklop en dan ook nog eens het langzaam laten druppelen van de olie. Duurt veel te lang. Uiteindelijk valt dat reuze mee. Of je pakt de staafmixer, maar nu vind ik dat kloppen juist super leuk. Vooral omdat je dan goed ziet dat je geklopte eidooiers door het toevoegen van de olie langzaam veranderen in een heerlijke romige en dikke saus. De eerste keren mislukte finaal met geschifte mayonaise en een hoop gemopper van mijn kant. Ik herhaal niet wat er allemaal uit mijn mond kwam, maar ik zeg je, dat is weinig charmant. Zo heb ik ook nog eens geprobeerd om mayonaise te maken met olijfolie. Bleh! Nee, dat vind ik helemaal niets. Olijfolie is te heftig van smaak om een heerlijke zachte saus te krijgen. Zelfs aioli vind ik niets als ik dat zelf maak met olijfolie.

Wat tips van mijn kant zodat jouw eerste poging mayo maken wel direct een succes wordt:

      • Zorg dat alle ingrediënten die je gebruikt op kamertemperatuur zijn. Vooral bij de olie en eidooiers is dat belangrijk zodat die twee goed mengen.
      • Gebruik een olie met een milde smaak zodat je mayonaise naar mayonaise smaakt en niet naar de gebruikte olie.
      • Wees voorzichtig met het toevoegen van olie. Ik weet uit ervaring dat je mayo mislukt als je direct te veel olie bij de eidooiers schenkt. Start met kleine druppeltjes. Zodra de saus al wat meer body heeft, voeg je wat grotere hoeveelheden olie tegelijk toe.
      • Mijn persoonlijke smaak, maar ik vind het echt super lekker als de mayonaise zurig is. Daarom ben ik gul met het toevoegen van citroensap.

Homemade mayonaise
Voor een grote pot vol

Homemade mayonaise

Dit zit erin:

  • 2 eidooiers
  • 3 theelepels Dijon mosterd
  • 275 milliliter zonnebloemolie
  • Sap van een 1/2 citroen
  • Peper en zout

Dit heb je nodig:

  • Garde
  • Grote kom

Zo maak je het:

  1. Klopt de eidooiers en mosterd door elkaar. Doe er een beetje peper en zout bij
  2. Schenk onder voortdurend kloppen druppel voor druppel de olie bij het eidooiermengsel
  3. Als ongeveer de helft van de olie is toegevoegd, doe je het citroensap erbij. Meng goed.
  4. Schenk nu de rest van de olie in een gelijkmatig straaltje en klop tot het een mooie dikke en romige mayonaise is.
  5. Proef de mayonaise en voeg eventueel nog wat peper, zout of citroensap toe.
TIP! De mayonaise bewaar je in de koelkast en is in een schone glazenpot een paar dagen houdbaar

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Homemade mayonaise

Dit vind je misschien ook leuk

  • Stop! Burger time // broodje hamburgerStop! Burger time // broodje hamburger
  • Kip-kerriesalade voor op broodKip-kerriesalade voor op brood
  • Haringtartaar met piccalilly op toast van roggebroodHaringtartaar met piccalilly op toast van roggebrood
  • Zelf pindakaas maken + 2 lekkere variatiesZelf pindakaas maken + 2 lekkere variaties

Te vinden onder:Recepten, Sauzen, smeersels en dips Tags:burgerparty, homemade, mayonaise

« Mexicaanse ceviche van schol
Pickles van rode ui »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon

We gebruiken cookies op onze website om je bezoek nog leuker te maken.Oke, prima!