BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Mexicaanse ceviche van schol

12 oktober 2015 door Stefanie 2 Reacties

Mexicaanse ceviche van schol‘Lusten jullie schol?’ Vroeg de buurman mij laatst, toen ik de deur uitsprintte omdat zijn overhemd van de waslijn bij ons in de thuis was gewaaid. Ik wist al wat voor vraag erna kwam, namelijk of we zin hadden in verse vis. Dat is een vraag waar ik nooit nee op zeg. Ik ben een grote visliefhebber, maar eet het toch echt veel te weinig. Je snapt dat een pakketje van twee kilo schol dan meer dan welkom is.

Jaloers

Vroeger was ik altijd een beetje jaloers op mensen die zo’n buurman hadden of een kennis die ze regelmatig verse visjes toestopte. Nu zijn wij de gelukkig die op vrijdag tong of schar krijgen. Geweldig begin van het weekend is dat. Meestal eten we dan enkel de vis, lekker gebakken in veel roomboter met een glas droge witte wijn. Meer heb je ook niet nodig. Twee kilo schol was wel wat veel dus we hadden nog een hele kilo over. Al weken had ik zin in Mexicaanse ceviche. Vis gegaard in zuur. Als ik dacht aan het zachte van de vis, dat frisse zuur, de koriander en de spicy rode peper liep het water me al in de mond. Ik heb wel eens vaker ceviche gegeten, maar nog nooit op deze manier en al helemaal niet zelf gemaakt. Een kilo schol in huis is dus geen excuus om het niet te doen, dus ging ik aan de slag.

Mexicaanse ceviche van schol

Donderwolkje

Oh ja, shit, de schol heeft nog graat en huid, dat betekend dus fileren. Ook dat deed ik niet eerder. Lang leve YouTube dus ik zocht een filmpje op. Het zag er uit als een eitje maar dat viel stiekem toch een beetje tegen. De huid is dik en stevig en mijn fileermes is een tijd geleden gesneuveld in een heftige kookstrijd. Of eigenlijk meer in mijn slowjuicer toen ik wat groente en fruit even doorduwde met mijn mes. Heel dom natuurlijk want daar heb je gewoon zo’n aanstampding voor. Bij vis één wilde ik al de handdoek in de ring gooien. Wat een stom werk zeg. Boven mij hing een behoorlijk donderwolkje. Ongeduld is geen handige eigenschap met koken en nieuwe dingen proberen. Ik kon twee dingen doen. Stoppen en de vis maar weer bakken of gewoon niet zeuren, doorzetten en later – eindelijk – genieten van die Mexicaanse ceviche. Ik ging door en dat hele fileerklusje werd steeds leuker. Kijk, ik ben echt lang bezig geweest, maar hoe beter je fileert, hoe meer vis je overhoudt dus dat was het nieuwe doel.

Mexicaanse ceviche van scholIk kreeg er absoluut geen spijt van want de ceviche was fantastisch. De ceviche schepte ik op soft taco’s die ik even kort bakte zodat ze niet meer soft waren. De logica ontbreekt hier misschien een beetje, maar de ceviche is zacht en dat leek mij gewoon veel lekkerder op iets knapperigs. We hebben gesmuld en dit is zeker niet te laatste keer dat ik het maak. Volgende keer ga ik wel gewoon voor een visfilet of garnalen, want dat lijkt me ook mega lekker.

Mexicaanse ceviche van schol
Voor 2 – 4 personen

Mexicaanse ceviche van schol

Dit zit erin:

  • 300 gram scholfilet, in blokjes gesneden
  • 3 tomaten, hart eruit gesneden en in kleine blokjes
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten en in kleine stukjes
  • ¼ rode ui, gesnipperd
  • Paar takjes koriander, fijngehakt
  • ½ avocado in kleine blokjes
  • Peper en zout
  • Sap van 1 limoen
  • 8 softtaco’s

Dit heb je nodig:

  • Koekenpan
  • Kom
  • Snijplank
  • Mes en lepel
  • Vershoudfolie

Zo maak je het:

  1. Doe de schol in een kom en knijp er het limoensap overheen. Voeg de tomaat, rode peper, rode ui, koriander en een beetje peper en zout toe. Roer goed, dek de kom af met folie en zet een uurtje in de koelkast.
  2. Als het uur bijna om is, bak je de soft taco’s in een droge koekenpan aan beide kanten totdat ze een beetje verkleuren en licht knapperig zijn.
  3. Voeg de avocado toe aan de ceviche en schep op een taco en vouw een beetje dubbel.
TIP! Deze ceviche is ook lekker als voorgerechtje of bij de borrel.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit vind je misschien ook leuk

  • Makkelijk & snel: Mexicaanse tomatensoep met paprikaMakkelijk & snel: Mexicaanse tomatensoep met paprika
  • Spaghetti met krab, tomaat en rode peperSpaghetti met krab, tomaat en rode peper
  • Vegetarische Mexicaanse chiliVegetarische Mexicaanse chili
  • Springrolls met geplozen kipSpringrolls met geplozen kip

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten, Voorgerechten Tags:avocado, hoofdgerecht, koriander, makkelijk, mexicaans, rode peper, rode ui, schol, taco's, tomaat

« Slaschuitjes met pompoen, linzen en spekjes
Homemade mayonaise »

Reacties

  1. Esmeralda zegt

    4 oktober 2016 at 21:44

    Beste Stefanie,

    Wat een lekker recept en mooie blog over het fileren!

    Wij geven visfileer workshop bij ons op de ZeeVerse Vismarkt.
    Neem eens contact met ons op, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn.
    We helpen je graag om goed vis te kunnen fileren!

    Met vr gr

    Esmeralda Loos-Dekker
    ZeeVerse Vismarkt Wieringen

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      12 oktober 2016 at 08:11

      Hoi Esmeralda, dank je wel! Wat leuk je aanbod. Ik neem binnenkort even contact met jullie op! Groetjes, Stefanie

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon