BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Nostalgie: paddenstoelenragout

13 december 2014 door Stefanie 9 Reacties

PaddenstoelenragoutWat mij betreft is deze paddenstoelenragout pure nostalgie. Het doet me denken aan vroeger. Maken van de ragout is helemaal niet moeilijk en wel zo lekker.

Echt oud ben ik niet. Best jong nog eigenlijk. Dit jaar heb ik de 2 in mijn leeftijd verruild voor een 3. 30 jaar dus. Ondanks dat 30 nog jong is, was het wel de afsluiting van een periode. Mijn twintiger jaren. Waarin ik veel heb beleefd. Ik ging op mezelf wonen, studeerde, feestte alsof mijn leven er vanaf hing, leerde Ruben kennen, ging samen wonen. De lijst met bijzondere momenten die ik heb meegemaakt tussen mijn twintigste en dertigste is heel lang.

Nostalgiekast

Regelmatig halen ik en mijn vriend(innen) herinneringen op aan vroeger. In feite gaat het dan om een paar jaar geleden, maar soms voelt het alsof het langer geleden is. Een tijd die je soms weer opnieuw wil beleven, maar die gewoon voorbij is. Vooral mijn beste vriend Maus is zo’n sucker voor nostalgie. Alles is bij hem ‘lekker nostalgisch’. Tradities vindt hij heel belangrijk, zowel oude of nieuwe die hij ter plekke bedenkt. Tot voor kort was Maus ook de troste eigenaar van een echte nostalgiekast. Heb je hier ooit van gehoord? Beeld je in, een trapkast met oude zwem- en strikdiploma’s, een Flik Flak horloge, trollen, oude stapschoenen met gaten erin, zijn spellingschriftjes, videobanden van Dinseyfilms en ga zo maar door. Een hoop had Maus ooit al eens weggegooid, maar gewoon weer opnieuw gekocht. Nieuw gekocht om als nostalgie door te laten gaan in de nostalgiekast. Wat was Maus trots op zijn kast. Stiekem hebben we hem hier best mee gepest. Inmiddels is de nostalgiekast ook nostalgie want Maus woont samen en de nostalgiekast is in zijn oude huis gebleven.

SONY DSCToch ga ik Maus en zijn nostalgiekast steeds beter begrijpen. Ik heb ook regelmatig van die momenten dat ik terugdenk aan vroeger. Als klein meisje was ik gek op ragout. Het maakte niet zoveel uit welke variant. Eerlijk is eerlijk, alle ragout uit een blikje smaakt gewoon hetzelfde. Ragout in een bladerdeegbakje had iets feestelijks. We aten het met kerst, maar geluksvogel als ik was kreeg ik tussen de middag ook wel eens zo’n bakje met ragout. Een paar jaar geleden probeerde ik het nog een keer, ragout uit een blikje. De magie eromheen was direct weg. Het smaakte flauw, maar het was toch zout en de stukjes vlees waren ondefinieerbaar. Van de week kreeg ik ineens een eureka moment. Waarom maak ik gewoon niet zelf ragout? And so I did.

Feestelijke en winters

De paddenstoelenragout is heerlijk, winters, feestelijk, maar eigenlijk zo eenvoudig te maken dat je het eigenlijk elke dag wel kunt eten. Bij wijze van spreken dan natuurlijk. We aten de ragout met plakken zuurdesembrood, maar wil je dit als voorgerechtje serveren? Koop bladerdeegbakjes of ga zelf aan de slag met bladerdeeg en denk dan net als ik terug aan vroeger!

Paddenstoelenragout

 

Paddenstoelenragout
2 tot 4 personen

Paddenstoelenragout

Dit zit erin:

  • 400 gram paddenstoelen, grot gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • Scheutje olijfolie
  • ½ liter groentebouillon
  • 125 milliliter slagroom
  • 50 milliliter droge witte wijn

Dit heb je nodig:

  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Garde

Zo maak je het:

  1. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten in de pan.
  2. Als de boter helemaal vloeibaar is voeg je al roerend een eetlepel bloem toe. Als de bloem is opgenomen door de boter, herhaal je dit totdat de bloem op is en je een dik papje hebt, of ook wel een roux genaamd.
  3. Laat de roux al roerend nog vijf minuten verder garen, zodat de bloem niet rauw is. Pas goed op dat de roux niet aanbrand.
  4. Terwijl de roux gaart, verwarm je een koekenpan waarin je het gesnipperde uitje glazig laat worden. Na een paar minuten voeg je de paddenstoelen toe, zet het vuur wat hoger en bakt de paddenstoelen. Breng op smaak met peper, zout en de blaadjes tijm.
  5. Als de roux gaar is giet je langzaam de witte wijn bij de roux. Doe dit ook weer al roerend.
  6. Is de wijn helemaal opgenomen, voeg je de bouillon toevoegen. Dit doe je met kleine hoeveelheden tegelijk. De scheut bouillon laat je helemaal opnemen door de roux. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Herhaal dit tot de bouillon op is. Je hebt nu een vrij dunne saus. Warm hem nog even goed door, zodat de saus wat indikt. Niet aan de kook brengen, maar op zacht vuur laten staan.
  7. Inmiddels is de saus wat ingedikt, nu voeg je de slagroom en de paddenstoelen toe. Meng goed en warm nog even door.
  8. Serveer met dikke plakken vers zuurdesembrood en een salade met veldsla.
TIP! Heb je vleeseters in je gezelschap, of vind je zelf een stukje vlees ook een fijne toevoeging? Ik heb meerdere opties voor je. Je kunt kleine stukjes kippendij meebakken met de paddenstoelen. Je krijg zo een kip en paddenstoelenragout. Wat ook heerlijk is, is een biefstuk bakken en ernaast serveren.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit vind je misschien ook leuk

  • Pie met pompoen en paddenstoelenPie met pompoen en paddenstoelen
  • Pastinaak- en knolselderijpuree met witte chocolade, gebakken oesterzwammen, pompoen en boekweitcrunchPastinaak- en knolselderijpuree met witte chocolade, gebakken oesterzwammen, pompoen en boekweitcrunch
  • Zalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensaladeZalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensalade
  • Zalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkelZalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkel

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten Tags:hoofdgerecht, kerst, paddenstoelen, ragout

« Albondigas, oftewel Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
In Kannen en Kruiken, Breda »

Reacties

  1. Anne zegt

    14 december 2014 at 11:48

    Wat een heerlijk verhaal! Ook bij ons stond er vroeger ragout op het menu met kerst. Ik weet ineens wat ik mee kan nemen naar ons family diner 2e kerst. Nostalgie ten top

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      14 december 2014 at 12:01

      Wat lief An! En jij hebt op tweede kerst een happy family. Zeker weten! Gisteravond laat nog laatste restje uit de pan opgepeuzeld ;-)

      Beantwoorden
    • Anouk zegt

      11 januari 2018 at 19:14

      Ik heb m gemaakt vanavond ! Wat een heerlijk recept. Manlief is dol op ragout en heeft zitten smullen. Ik dacht dat t recept een ‘gedoetje’ zou zijn maar het is écht supermakkelijk. Het smaakte écht naar vroeger. En zag er prachtig uit . Een succesrecept! Groetjes Anouk

      Beantwoorden
  2. Caroline zegt

    14 december 2014 at 19:40

    Sluit me aan bij An en wat een leuke foto!

    Beantwoorden
  3. Maurice zegt

    15 december 2014 at 09:34

    Wat een leuk verhaal!!
    Ik ga binnenkort dit lekkere recept maken en de restjes die overblijven zet ik in mijn denkbeeldige nostalgiekast ;)
    Good old times!
    X Maus

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      15 december 2014 at 09:42

      Haha wie weet kun je een leuk broodtrommeltje op de kop tikken die je vroeger had en het daarin bewaren ;-) XXX

      Beantwoorden
  4. Talitha zegt

    15 december 2014 at 13:54

    Wauw, als eerst wat een super mooie foto’s! Leuk gedaan!
    En het recept ziet er ook heerlijk uit, ik ben nog opzoek naar wat lekkers voor kerst dus wie weet wordt dit het wel!
    Ik volg je blog nu! (:

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      15 december 2014 at 21:58

      Ah wat super lieve reactie! Thanks! Laat je het weten als het dit recept is geworden met kerst?

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon