Alweer een tijdje geleden kreeg ik van Bettine een heel fijn pakket op gestuurd. Een pakketje met alleen maar geitenkaas, want dat maakt Bettine. Bof ik even, want geitenkaas is de kaassoort die ik echt het allerliefste eet. Zowel de harde als de zachte. In de koelkast ligt altijd wel iets van kaas. En die ligt daar niet echt veilig voor mij. Vooral als ik een stuk verse kaas koop, blijf ik er van eten. Tot ik weer spijt heb natuurlijk en me dan afvraag waarom ik toch altijd zo’n vreselijke veelvraat ben. Wie herkent dit?
Even terug naar mijn pakket vol lekkere geitenkaasjes. Ik proefde de gewone zachte geitenkaas, die met honing, maar ook geitenkaas in bladerdeeg en geitenkaas omwikkeld met spek. Super lekker allemaal, maar mijn favoriet is toch wel the ordinary geitenkaas. De smaakjes voeg ik het liefste zelf toe. Of ik voeg de kaas toe aan het super lekker gerecht. Zoals aan deze tomatentaart.
Mislukt!
Het maken daarvan ging niet zonder slag of stoot kan ik je vertellen. Op de één of andere manier mislukte de taart een beetje. Niet hoe hij er uitzag, want het was een plaatje. Ook was de taart lekker, op de bodem na. Die was klef en plakkerig door de tomaten. Tja, dat had ik eigenlijk van te voren wel kunnen bedenken. Tomaat met vruchtvlees boven op zachte, plakjes hartige taartdeeg, want ik had geen zin om zelf aan de slag te gaan met deeg. Dat bij elkaar opgeteld is gedoemd te mislukken. Ik maakte toch foto’s en we aten de taart gewoon op want als je de bodem even vergeet was er echt niets mis.
Tien keer beter
Natuurlijk kan ik een mislukt recept met jullie niet delen. Dat zou een beetje gek zijn. Ik maakte de taart opnieuw. Ging zelf in de weer met het kneden van een deeg. De keukenmachine dan. Ik kwam tot de conlusie dat dit eigenlijk best snel klaar is en de smaak tien keer beter is. De Parmezaanse kaas die ik toevoegde maakte het deegfeest compleet. Deeg aan blind bakken, gelukkig heb ik altijd een zak met bruine bonen klaar liggen die ik daarvoor pak. En strooide her en der wat paneermeel. Het resultaat? Een geweldig lekkere tomatentaart, een degelijk recept wat het delen waard is en een multi inzetbaar gerecht. Als lunch, tijdens een picknick, in kleine puntjes bij de borrel of gewoon als hoofdmaal. Moraal van het verhaal is dus, altijd even je bodem blindbakken als je een nattige vulling gebruikt en wat paneermeel op de bodem strooien die het eventuele vocht wat absorbeert.
Op de foto zie je de taart gemaakt met hartige taartdeeg uit de vriezer. Alleen dan kun je de randjes zo mooi omvouwen.
Tomatentaart met geitenkaas
Voor 1 taart
Dit zit erin:
Deeg
225 gram bloem, gezeefs
110 gram ijskoude boter, in blokjes
25 gram Parmezaanse kaas
60 milliliter koud water
Snuf zout
Vulling
500 gram smaakvolle tomaten, in dunne plakjes. De kontjes gebruik ik niet.
Flinke schep Dijon mosterd
100 gram zachte geitenkaas, bijvoorbeeld van Bettine
1 teentje knoflook, geraspt
Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
Olijfolie
Paneermeel
Peper
Zout
Taartvorm van 24 cm
Gedroogde peulvruchten voor het blind bakken
Bakpapier
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng voor het deeg de bloem, roomboter, Parmezaanse kaas en een snufje zout in de keukenmachine tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg nu 60 milliliter koud water toe. Laat de machine kort draaien tot het deeg een bal vormt. Wikkel in plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
Vet een taartvorm in met wat roomboter. Rol het deeg uit, op een met bloem bestoven werkblad, tot een dikte van 3 millimeter en bekleed de taartvorm ermee. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met de blinde vulling. Bak dit 10 minuten. Na de 10 minuten verwijder je de blinde vulling en bak je de taart nog 7 minuten tot hij mooi bruin kleurt.
Bestrijk de bodem met mosterd, strooi er een laagje paneermeel over en leg daarbovenop de plakjes tomaat in een mooie cirkel. Verdeel nu de blaadjes tijm en geraspte knoflook over de taart. Breng op smaak met peper, zout en wat olijfolie. Als laatste verbrokkel je de zachte geitenkaas eroverheen en de taart kan voor 30 minuten de oven in.
Als de geitenkaas verkleurd kan de taart uit de oven.
Tip1 ! Ga je voor plakjes hartige taartdeeg? Bekleed dan je taartvorm daarmee en bak hem ook even blind voor.
Tip 2! Eet de taart met een heerlijke gevulde groene salade. Rucola, kiemen en pitjes is een heerlijke combi.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag Little Spoon op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mylou zegt
Jemig, die ziet er mooi uit zeg! Jammer dat die op de foto een beetje mislukt was, maar gelukkig dat de tweede poging wel goed ging. Ziet er heel lekker uit :). Kaas kan bij mij ook echt niet lang in de koelkast blijven, het is zo op.
Stefanie zegt
Dank je wel! Jij bent dus ook zo’n kaasliefhebber ;-)
Denise zegt
Hai! Ik heb even gemist hoe het de tweede keer nou beter ging en dat je geen kleffe bodem meer had? En het recept van hierboven is dat voor 1 persoon? (Een taart pp?) Thanks!
Stefanie zegt
Hoi! In het recept staat hoe ik het stap voor stap heb gedaan, maar heb het ook nog even toegevoegd net aan de tekst. Oplossing was eerst even blindbakken en na het insmeren met mosterd een laagje paneermeel zodat die het vocht van de tomaten opneemt. Die twee dingen werkte! Wij aten met twee volwassenen één taart als avondeten. Dus een halve taart pp! Ga je hem maken? Ben benieuwd!