BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Boterhammenfeest: Sandwich met gerookte zalm en mierikswortel

15 augustus 2015 door Stefanie 4 Reacties

Boterhammenfeest sandwich met gerookte zalm en mierikswortel

Mierikswortel, ik ben er gek op. Ik houd van dat scherpe. Eigenlijk wel een beetje vergelijkbaar met mosterd en wasabi. Een te grote schep mierikswortel op je broodje en het vliegt direct door je neus, je hersenen in. Een soort brain freeze, maar dan niet koud maar heet. Snap je het nog? Anders dan met te veel rode pepers, trekt dat gevoel zo weg en hoef je niet te koelen met plakjes komkommer en hapjes witte rijst.

Waar staat de mierikswortel?

Ondanks dat ik dus gek ben op mierikswortel, beland het potje waar de geraspte mierikswortel in zit, bij mij toch altijd in een vergeethoekje in de koelkast. Het begint eigenlijk al in de supermarkt. Altijd denk ik ‘waar staat de mierikswortel toch ook alweer?’ Voor iemand die in principe een boodschappenlijstje kan maken op volgorde van de winkelroute – lees: ik weet eigenlijk echt wel waar alles staat, tenzij de super besluit om alles in eens op een andere plek te zetten – is dat best bijzonder. Ik heb zelfs wel eens een tijd boodschappenlijstjes gemaakt op volgorde van de winkelroute. No worries, daar ben ik inmiddels mee gestopt. De mierikswortel dus. Uiteindelijk is het me gelukt te onthouden dat dit potje gevuld met dat scherpe goedje bij de saladedressings en net naast alle oliën staat.

Eenmaal thuis gebruik ik vaak maar één keer de mierikswortel. En dat is eigenlijk altijd met gerookte zalm. Beetje saai wel hè, als ik dit zo terug lees? Op de één of andere manier houdt het het combineren hier op. Na een maand of vier heb ik weer een keer zin in mierikswortel, vis het potje uit de koelkast en bedenk me dat hij toch al wel heel lang openstaat en ik dus maar een nieuwe koop.

Boterhammenfeest sandwich met gerookte zalm en mierikswortel

Boterhammenfeest

Zo ging dat van de week. Ik maakte deze heerlijke sandwiches met gerookte zalm en een mierikswortel mayonaise. Niet perse een hele spannende combinatie, maar door het toevoegen van crème fraîche aan de mayonaise, de pittige kiemen en de frisse citroenrasp is het een geweldige combinatie. Ik eet graag brood en als ik het eet vind ik het ook leuk om er beleg op te doen dat anders is dan anders. Ik maak er altijd een boterhammenfeest van voor mezelf. Iets met slingers die je zelf ophangt. Deze sandwich doet het ook perfect tijdens een picknick in het park bijvoorbeeld. Stel jij hebt gezegd dat je wel voor de broodjes zorgt en denkt nu ‘oh help!’ maak dan deze heerlijkheden. Neem dan wel de ingrediënten apart mee, zodat je ter plaatste de broodjes belegd. Het is toch zonde als het allemaal een beetje klef wordt? Breng dan ook een flesje koele witte wijn mee, of nee, doe maar een flesje bubbels en jij steelt zeker weten de show.

Nu heb ik dus een open potje mierikswortel in de koelkast staan… Wat is jouw favoriete gerecht met mierikswortel? Ik kan wel wat inspiratie gebruiken!

Boterhammenfeest sandwich met gerookte zalm en mierikswortel

Boterhammenfeest: Sandwich met gerookte zalm en mierikswortel
Voor 4 open belegde sandwiches

Zo maak je het:
4 sneetjes brood naar keuze, ik gebruik zuurdesembrood
150 gram gerookte zalm
4 eetlepel mayonaise
1 eetlepel mierikswortel
1 eetlepel crème fraîche
Handje kiemen
Rasp van de schil van 1 citroen
Roomboter om je de boterhammen met te besmeren

Zo maak je het:
Meng de mayonaise, mierikswortel en crème fraîche in een schaaltje.

Smeer de boterhammen in met roomboter, beleg ze met gerookte zalm en verdeel er de mierikswortel mayonaise overheen.

Rasp als laatste wat citroenschil over de boterhammen en garneer met die heerlijke pittige kiemen.

Easy peasy maar oh zo lekker!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag Little Spoon op Instagram of op Twitter.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit artikel schreef ik voor VROUW.nl

Boterhammenfeest sandwich met gerookte zalm en mierikswortel

Dit vind je misschien ook leuk

  • Boterhammenfeest: sandwich met rosbiefBoterhammenfeest: sandwich met rosbief
  • Naanbrood gevuld met kruidige kipNaanbrood gevuld met kruidige kip
  • Spicy avocado toast met een gekookt eitjeSpicy avocado toast met een gekookt eitje
  • Snelle omelet met spinazie en avocadoSnelle omelet met spinazie en avocado

Te vinden onder:Lunch, Recepten Tags:Boterhammenfeest, brood, gerookte zalm, mayonaise, mierikswortel

« 10 tips voor Zuid-Bretagne
Tomatentaart met zachte geitenkaas »

Reacties

  1. Florence zegt

    15 augustus 2015 at 14:36

    Ziet er zoooooo lekker uit :)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      16 augustus 2015 at 17:11

      Dank je wel!

      Beantwoorden
  2. Eilish (artisticstateofmind) zegt

    20 augustus 2015 at 17:13

    Dit klinkt echt enorm lekker!

    Beantwoorden
  3. M. zegt

    8 maart 2017 at 12:43

    Ah, ik maak mijn boodschappenlijstjes ook altijd op volgorde van de artikelen in de winkel. Handig toch? Ik sta met weekboodschappen binnen 10 minuten weer buiten!

    Ik gebruik mierikswortel altijd bij pastagerechten met zalm / gamba’s / andere vis. Heerlijk!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon