BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Duizend en één nacht couscoussalade

21 augustus 2015 door Stefanie 7 Reacties

Duizend en één nacht couscoussalade

Couscous is voor mij zoals pasta. Ik bedoel dan niet qua smaak, want dat lijkt natuurlijk helemaal niet op elkaar. Nee, ik bedoel dat ik met pasta altijd wel iets lekkers kan bedenken. Op dagen dat ik geen zin heb om boodschappen te doen, lukt het me om met pasta en de ingrediënten die nog in de koelkast liggen toch om iets lekkers te maken. Dat lukt me ook steeds beter met couscous.

Vliegend tapijt

Ik vind couscous feestelijk. Salades gemaakt van couscous zien er altijd zo mooi uit. Vijf jaar geleden bezocht ik Marrakech. Wat mij betreft het ultieme duizend en één nacht gevoel. De oude medina met warme oranje gekleurde muren, de kleine kronkelstraatjes waar je uren door dwaalt, kruiden en specerijen die overal verkocht worden en de restaurants waar op kleine pitjes tajines staan, gevuld met de meest lekkere gerechten. Voor mij is Marrakech een sprookje en ik was Jasmine. Ik hoopte dat Aladin mij ‘s avonds op het dakterras van onze riad (bed & breakfast in de oude medina) kwam ontvoeren met zijn vliegend tapijt. Als ik daarop moet wachten, had ik er nu nog gezeten.

Duizend en één nacht couscoussalade

De juiste verhouding

Bereiden van couscous is niet moeilijk, maar je moet wel even de juiste verhoudingen weten. Teveel water zorgt voor hele kleffe en plakkerige couscous. Zo’n plakkaat is echt om te gruwelen. Gebruik je te weinig water, tja dan blijven de korrels hard en dat wil je ook niet. Met de verhoudingen uit mijn recept kan het niet misgaan. Het resultaat is hele mooie droge korrels met een perfecte garing. Ik voeg aan de bouillon een hoop smaakmakers toe. Zo wordt je couscous nog lekkerder. Deze keer deed ik er ook een schep kurkuma in, wat zorgt voor de prachtige gele kleur. Niet alleen lekker, maar ook nog eens mooi.

Krijg je van het weekend eters? Maak er dan een duizend en één nacht avond van. Om het etentje compleet te maken serveer je fetadips met platbrood vooraf. Daarna deze feestelijke salade met Arabische kip gemarineerd in yoghurt en een salade met knapperige wortel, koriander en plakjes sinaasappel. Met een beetje geluk eet je onder de sterrenhemel. Wie weet zie je wel een vallende ster of Aladin en Yasmine die op hun tapijt langs vliegen.

Duizend en één nacht couscoussalade

Duizend en één nacht couscoussalade
Voor 4 personen

Dit zit erin:
340 gram couscous
500 milliliter bouillon
1 grote eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 aubergine, in dunne plakjes
1 courgette, in dunne plakjes
1 gele paprika, in dunne plakjes
5 tomaten, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
Bosje munt, fijngehakt
Bosje koriander, fijngehakt
Sap van 1 limoen
10 dadels, zonder pit en gehalveerd
Handje pecannoten
Olijfolie
Peper en zout
100 gr feta, verbrokkeld

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes aubergine, courgette, gele paprika en tomaat op. Besprenkel ze met wat olijfolie. Leg 35 minuten in de oven. Draai de plakjes groente af en toe om. De tomaat haal je wat eerder uit de oven.

Ondertussen ga je aan de slag met de couscous. Doe de couscous in een pan of kom die afgesloten kan worden. Voeg de kurkuma, komijn- en venkelzaad toe aan de bouillon. Laat heel even trekken. De bouillon krijgt zo een prachtig gele kleur en een fantastische smaak. Als je dit toevoegt aan de couscous wordt dit een grote smaakexplosie. Schenk de bouillon op de couscous. Roer even en sluit de pan of kom af. Na 10 minuten is de couscous gaar en perfect van structuur. Haal los met een vork en schep de couscous op een grote schaal.

Doe het grootste gedeelte van de koriander en munt ook bij de couscous.

Inmiddels is de groente klaar om op smaak gebracht te worden. Schep alle groente in een aparte kom en voeg wat olijfolie, knoflook, limoensap peper en zout toe. Roer goed en schep bij de couscous.

Nu is het tijd om de salade feestelijk aan te kleden. Verdeel de dadels, pecannoten en feta erover. Eindig met de overgebleven blaadjes munt en koriander.

Geniet ervan!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Duizend en één nacht couscoussalade

Dit vind je misschien ook leuk

  • 3 x fetadips3 x fetadips
  • Kiptajine met abrikoos en couscousKiptajine met abrikoos en couscous
  • VistajineVistajine
  • Shakshuka met Marokkaanse gehaktballetjesShakshuka met Marokkaanse gehaktballetjes

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten, Salades Tags: auberine, courgette, couscous, dadels, gezond, paprika, salade

« Tomatentaart met zachte geitenkaas
Best hummus ever bij Sir Hummus in Amsterdam »

Reacties

  1. Ellen zegt

    21 augustus 2015 om 16:03

    Oh dit ziet er zoo yummy uit! En ik krijg een heerlijk nostalgisch gevoel naar Alladin! ;)

    Beantwoorden
  2. Monique zegt

    19 juli 2016 om 15:50

    Hoi! Ik wil dit recept graag maken, welke bouillon heb je gebruikt? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 juli 2016 om 17:31

      Wat leuk! Ik gebruik meestal kippenbouillon. Benieuwd hoe het smaakt!

      Beantwoorden
  3. Tine van Juwelendoosje zegt

    14 maart 2017 om 19:57

    Jummie! Ziet er deliche uit! Lekker zomerfood met dadels, kan zeker niet slecht zijn!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      17 maart 2017 om 09:01

      Dank je wel!

      Beantwoorden
  4. Patricia zegt

    16 juni 2019 om 21:57

    Ziet er lekker uit. Welke kaas zit er in? Ik mis dit bij de ingrediënten.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      18 juni 2019 om 13:06

      Dank je wel! Je kunt hiervoor feta of zachte geitenkaas gebruiken.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Meer laden... Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok