In Vlissingen op de markt hebben we een Griekse kraam met allemaal heerlijke mezze achtige hapjes. Allerlei soorten olijven, gevulde pepertjes, dolmas, feta, brood en verschillende fetadips. En die laatste is mijn absolute favoriet. Smeuïge smeersels gemaakt van feta en opgeleukt met bijvoorbeeld geroosterde paprika, gegrilde aubergine of rode pepers.
Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik geen goede klant ben van de Griekse kraam. Jaren geleden ben ik door al het lekkers daar op het idee gekomen om gewoon zelf aan de slag te gaan. Want echt, moeilijk is het niet. Zelfs heel makkelijk, een stuk goedkoper en je kiest de ingrediënten die jij lekker vindt. Ik word daar gewoon heel vrolijk van. Zo nu en dan staat het smeersel weer eens op tafel tijdens een borrel. Soms ook tijden niet, maar zo gaat dat nou eenmaal. Je vergeet wel eens wat je allemaal maakt of kookt. Lang leven het hebben van een foodblog. Makkelijk, want nu hoef ik zelf steeds minder te onthouden en niet bang te zijn dat ik de recepten, ingrediënten of zelf het hele gerecht vergeet. Little Spoon is een verlengstuk van mijn geheugen. Lucky me aangezien mijn geheugen, ondanks mijn redelijk jonge leeftijd van 31 jaar, me soms nog wel eens in de steek laat. Sleutels kwijt, dingen vergeten, spullen ergens laten liggen. Of is dat misschien meer slordigheid? Ik denk dat als ik het Ruben vraag, hij heftig ja-knikt bij het laatste.
Ik heb drie verschillende fetadips voor je in de aanbieding. Een favoriet heb ik niet want ze zijn alle drie zo anders van smaak. Ik wilde er perse drie maken. Ik aapte de meneer van de Griekse kraam na door een zoete variant te maken met gegrilde paprika en een paar gevulde papadews en één met gegrilde aubergine. Tja en toen nog nummer drie. Ik heb mijn brein toch even moeten laten werken hoor. Ineens had ik het. Een dipje met groene pepers in het zuur en wat koriander voor de kleur. Een echt goed gelukt experiment, al zeg ik het zelf. Een beetje spicy maar niet te. De dips eet je op platbrood of met stukken Turks brood. Een klodder bij je falafel of pita’s gevuld met köfte is ook fantastisch.
Dit zit er in:
Fetadip met gegrilde paprika
5 pappadews gevuld met roomkaas
Stuk gegrilde paprika
125 gram feta
1 teen knoflook
2 of 3 eetlepels olijfolie
Peper en zout
Fetadip met gegrilde aubergine
½ aubergine, in dunne plakken en gegrild
125 gram feta
1 teen knoflook
2 of 3 eetlepels olijfolie
Peper en zout
Fetadip met groene pepers
7 groene pepers uit het zuur
Klein bosje koriander
125 gram feta
1 teen knoflook
2 of 3 eetlepels olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het:
Voor alle drie de fetadips ga je hetzelfde te werk.
Die de ingrediënten per dip in de keukenmachine en maal tot een glad en egaal mengsel. Schep de dip in een kommetje.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Marianne zegt
Die kraam ken ik :)
Zelf maken is veel leuker en lekkerder!
Stefanie zegt
Helemaal mee eens!
Eilish (artisticstateofmind) zegt
Ik ga zeker iets proberen, want ik ben gek op feta! Die kraam ken ik ook, al koop ik er eigenlijk nooit iets, haha!
Stefanie zegt
Zonde die beste man. Iedereen kent zijn kraam maar niemand koopt ;-)
Moeite waard om het eens te proberen hoor!
Carolien - alcana on the road zegt
Hé, die moet ik natuurlijk zelf ook eens een keer gaan maken! Na tripje door Griekenland zijn we al helemaal verslaafd aan Griekse yoghurt, Griekse salade en gegrilde groente. Deze dips heb ik daar niet gezien, wel tzatziki (jammie!), maar ze klinken erg lekker! En eh.. die kraam ken ik niet, maar ja verkeerde stad hé ;)
Stefanie zegt
Ho ho ho in Middelburg staat meneer de Griekse kraam ook hoor ;-) Klinkt goed al die lekkere verslavingen na jullie tripje.
Kim zegt
Oh men wat vind ik dit lekker zeg! zo jammer dat ik last heb van lactose intolerantie :(
SylviadeW zegt
Weet jij hoe je die lekkere Saffraan/aioli dip maakt?
Ik kan het nergens vinden.