BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Nostalgie: zelfgemaakt rundvleesslaatje

16 maart 2018 door Stefanie Reageer

Nostalgie // zelfgemaakt rundvleesslaatjeDe rundvleesslaatje, van een niet nader te noemen merk, laat ik liever staan, maar die van mezelf smaken toch wel heel goed. Vandaag deel ik dit nostalgische recept met jullie en vertel over mijn liefde voor slaatjes.

Slaatjes van Meijer’s Frituur

Tijdens mijn reset week, de eerste week van het nieuwe jaar, dacht ik aan niets anders dan eten. Ik had met mezelf afgesproken om een week vooral veel groente en fruit te eten. Vlees, brood, pasta, kaas enz liet ik staan. Op zich ging dit prima hoor. Ik at hartstikke lekker en met de cravings viel het mee. Tot ik in bed lag. Voor mijn ogen dichtvielen passeerde er van alles de revue. Kaaskroketten met gefrituurde peterselie, scones met witte chocolade en passievruchten curd, friet en slaatjes van Meijer’s Frituur uit Vlissingen. Die laatste zijn zo lekker. Stiekem veel lekkerder dan het slaatje wat ik geproduceerd heb.

Nostalgie: zelfgemaakt rundvleesslaatje

kant-en-klare Huzarensalade

Ik ben namelijk dol op slaatjes en ik heb ontelbaar veel verhalen waar slaatjes in voor komen. Als kind was ik dol op van die kant-en-klare gevallen uit de supermarkt. Huzarensalade of zalmsalade. Het maakte niet uit. Liefste met zo’n plastic lepeltje en een eenpersoonsportie. Ook bij de pomp en met een kater van een goed feestje, koos ik nog wel eens voor zo’n kant-en-klaar ding. Daar loop ik nu niet meer warm voor, maar dat was vroeger wel anders.

Op feestjes was ik altijd bij de salades te vinden. Zo herinner ik me nog een feestje van vriend Maus. Zijn moeder had heerlijk huzarensalades gemaakt. Niemand at er van. Behalve ik. Om vijf uur ‘s ochtends. Toen ze er al een uur of tien stonden. Een beetje aangekoekt en wel, liet ik het me uitstekend smaken.

rundvleessalade

Ik twijfelde een beetje of dit een huzarensaaltje is of eerder rundvleessalade. Ik denk dat laatste. Volgens mij is huzarensalade met blokjes aardappel, blokjes vlees en erwtjes. Ik ga liever voor sukadelappen die zo lang opstaan dat ik ze helemaal fijn kan pluizen, puree van aardappel met zelfgemaakte mayonaise, veel augurken en een eitje. Het was verrukkelijk en de veelvraat in mij at zich er misselijk aan. Ik denk dat ik ongeveer driekwart van onderstaande recept zelf opat. En nee, dit is niet overdreven Wil je een old school gerecht maken? Nostalgie proeven? Dan is dit echt een recept voor jou.

Mijn moeder maakt trouwens echt een mega lekkere vissalade met aardappel. Dat recept ga ik ook zeker nog met jullie deken.

Nostalgie: zelfgemaakt rundvleesslaatje
Voor 4 tot 8 personen

Nostalgie // zelfgemaakt rundvleesslaatje

Dit zit erin:

  • 220 gr sukadelappen
  • 1 ui, gehalveerd
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 eieren
  • 500 gr aardappelblokjes
  • 5-10 el mayonaise
  • Cornicaons, in blokjes + extra voor garnering
  • 2 tl paprikapoeder, voor de garnering
  • 1 krop botersla
  • Zilveruitjes

Dit heb je nodig:

  • Braadpan
  • 2 steelpannen
  • Pureestamper

Zo maak je het:

  1. Zet het vlees op het vuur met 500 ml water, een ui, laurierblad en de kruidnagels. Laat circa 3 uur zachtjes koken.
  2. Kook de aardappels in zo min mogelijk water, met een flinke snuf zoet in 15 tot 20 minuten gaar. Giet af en schut op. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en laat afkoelen.
  3. Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Haal ze eruit, laat ze even schrikken onder koud water en laat ze afkoelen.
  4. Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, haal je de pan van het vuur en laat je het vlees afkoelen. Trek het daarna met twee vorken uit elkaar zodat er draadjes ontstaan.
  5. Kook de bouillon in tot hij stroperig is en meng het uit elkaar getrokken  vlees erdoor.
  6. Meng de aardappels met het grootste deel van de mayonaise. Voeg het vlees en de fijngehakte cornichons toe en breng op smaak met peper en zout. De consistentie moet niet te zacht, maar wel smeuïg zijn. Maak nu van de rundvleessalade rond vormpje met je handen of een steker op een bord. Leg er wat blaadjes botersla bij.
  7. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Leg op elk rundvleesslaatje een half ei. Verdeel er wat mayonaise over, zodat het eitje afgedekt is. Enig met een beetje paprikapoeder.
  8. Garneer het rundvleesslaatje met blaadjes botersla, cornichons en zilveruitjes.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Nostalgie: zelfgemaakt rundvleesslaatje

Dit vind je misschien ook leuk

  • Bacon en ei bladerdeegtaartjesBacon en ei bladerdeegtaartjes
  • Frisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden saladeFrisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden salade
  • Saltimbocca van kip met romige spinazieSaltimbocca van kip met romige spinazie
  • Lente flammkuchen met crème fraiche, erwtjes, spekjes, eitjes en basilicumLente flammkuchen met crème fraiche, erwtjes, spekjes, eitjes en basilicum

Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Voor bij de borrel Tags: brunch, lunch, nostalgie, rundvleessalade, rundvleesslaatje, slaatje, sukadelappen

« Gevulde puntpaprika’s met kip, ras el hanout en feta
Appel kaneelcake met lobbige room en bramen »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok