Vers gebakken scones met clotted cream, dit is toch onweerstaanbaar lekker? Ik maakte flinke joekels en dat is nog eens extra genieten. Vandaag deel ik het recept met je!
Place to be
De eerste keer dat ik scones at, was tijdens een weekend Amsterdam met mijn moeder. Bij De Bakkerswinkel, wat zo ongeveer de place to be is als je zin hebt in een scone. Ik denk eigenlijk dat ik al wel eerder kennis maakte met deze Engelse lekkernij, maar dat het nooit herrineringswaardig was.
Vaker niet dan wel
Inmiddels is het vaste prik om scones te eten als er een Bakkerswinkel in de buurt is. Dat is vaker niet, dan wel, dus er zat niets anders op dan zelf maar wat experimenteren in de keuken. Aangezien ik dat helemaal geen probleem vind, deed ik dat. Dit werd het resultaat en ik moet zeggen dat het behoorlijk goed gelukt is.
Zweempje zoet
Een scone heeft een zweempje zoet, maar is verder eigenlijk vrij neutraal van smaak. Dat is perfect voor iemand zoals ik, die niet altijd in is voor zoet. Gecombineerd met romige clotted cream en jam, of nog liever, met lemon curd is het een goddelijk ontbijt.
Joekels
Net zoals bij de Bakkerswinkel bakte ik joeksels van scones. Van die kleintjes, tja, dat vind ik toch niet zo. Doe mij maar zo’n flinke scone. Door midden snijden of steeds stukjes afbreken om daar eerst een dikke laag clotted cream op de smeren en het feest compleet te maken met een flinke klodder lemon curd of aardbeienjam. Oh boy zo lekker. Probeer het uit en geniet!
Vers gebakken scones met clotted cream
Voor circa 12 scones
Dit zit in de scones:
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 60 g koude boter, in kleine blokjes
- 2 eieren
- 2-4 el suiker
- 2 dl Griekse yoghurt
Dit zit in de clotted cream:
- 250 gram mascarpone, op kamertemperatuur
- 125 gram slagroom
Dit heb je nodig:
- Glas met diameter van 9 cm
- Beslagkom
- Staafmixer
Zo maak je de scones:
- Verwarm de oven goed voor op 200°C.
- Meng de droge ingrediënten met de boter en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het op fijn broodkruim lijkt.
- Voeg de eieren en Griekse yoghurt toe en kneed snel tot een soepele deegbal.
- Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke lap van 2 cm en steek er rondjes uit. Ik gebruik hier voor een glas met een diameter van 9 cm. Dan heb je vrij grote scones. Herhaal dit tot al je deeg op is.
- Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Niet te dicht bij elkaar want de scones rijzen flink. Voor een mooi glaasje bestrijk je ze nog met wat losgeklopt ei.
- Bak ze in 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze licht goudbruin gekleurd zijn.
Zo maak je de clotted cream:
- Klop de slagroom in een kom stijf.
- Voeg de mascarpone toe en klopt nog even door tot het een mooi glad en egaal mengsel is.
- Doe in een weck- of glazen pot en zet in de koelkast.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie