BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt

18 februari 2017 door Stefanie 2 Reacties

Chinese stijl gestoofde aubergine met gehaktDeze Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt proefde ik bij een straatstalletje in Hongkong. Het was zo geweldig lekker dat ik het besloot na te maken. Het recept deel ik met je en neem je even mee naar dat eettentje op straat in Hongkong. Het was een bijzondere ervaring. Dat kan ik je wel vertellen.

Authentieke eettentjes

Als ik op reis ben proef ik zoveel mogelijk gerechten van de lokale keuken. Traditionele bereidingen in authentieke eettentjes. Natuurlijk vind ik het op z’n tijd ook leuk om een hippe plek te bezoeken, maar dat kan eigenlijk overal. In november was ik in Hongkong. Een walhalla voor liefhebbers van lekker eten. Hoe tof het ook was, stiekem was het best zoeken naar straatstalletjes waar locals de dag beginnen met noodlessoep of aanschuiven voor een Chinese lunch. Veel hipsters en westerlingen die avo on toast met gepocheerde eitjes eten. Begrijp me niet verkeerd, ik deed er zelf net zo hard aan mee. Toch bedacht ik me dat ik thuis net zo goed en misschien nog wel een beetje lekkerder kon maken. Ik wilde spicy rijstgerechten, dimsum, noodles en meer van dat.

Sheung Wan

Op één van de laatste dagen van ons verblijf struinden we wat door Sheung Wan. De dagen ervoor hadden we al smal straatje gespot. Een paar meter breed tussen torenhoge gebouwen wat schuin naar boven liep. Het was er een drukte van jewelste met Chinezen die aller lekkers verordenden. Dit was de dag dat wij daar ook wilden lunchen. We ploften neer bij een tentje met een vrij tafeltje. We scanden de kaart en keken spontaan zuur. Veel gebakken eieren, toast en dat soort ongein.

We besloten snel op te staan en verder te lopen. De volgende was het raak. We kregen een tafeltje beboven een stromende riolering. Top. Onze bordjes waren nog wat viezig, dus die maakte ik eerst schoon met een servet. Nu ben ik toch wel iemand die snel vies van iets is. Ik spoel ook mijn slippers af, nadat ik gedoucht heb in de sportschool. Alhoewel het eten boven een riolering me geen moment tegen hield.

Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt

Loeiheet

Het restaurantje is niet meer dan wat plastic tafels en stoelen met parasol en een mobiele keuken compleet uitgebouwd. Een soort buitenkeuken maar dan veel groter en een stuk minder fancy. De kok staat boven de loeihete gaspitten driftig te roeren in potten en pannen. Het plastic servies wordt afgewassen en teilen water waar Rob Geus beter geen testje in kan doen. Beter safe then sorry bestelden we maar een cola on the side.

Spicy beef

We vragen de kaart aan de wat oudere dame die ons bediend. Echt Engels spreek ze niet. Enkel een paar woorden en die behoren dan ook tot haar vaste vocabulaire. We krijgen een menukaart met tienduizend opties. Gelukkig de Engelse vertaling ernaast. Ze wijst garnalen aan en roept: ‘You want spicy beef?’ Ach ja waarom ook niet. ‘Ricy’ erbij? Op de één of andere manier lukt het ons om naast de spicy beef ook nog aubergine op Chinese wijze te bestellen.

Het komt in een aardewerken schaal, gloeiend heet, het sist gewoon. ‘Hot Hot,’ roept de dame. Tot het moment dat we gaan eten vrees ik het ergste. Niet vanwege het niet zo propere eettentje op straat maar vooral door mijn eigen nogal hoge verwachtingspatroon. In mijn hoofd heb ik dan al een beeld en smaak gevormd en dat is soms mooier dan de werkelijkheid. Onze eerste happen zeggen we niets. Alleen wat mmm en lekker oh ja echt heerlijk stamelen we. Meer dan goedgekeurd.

Zwarte bonensaus

Omdat ik jullie wil laten meegenieten ging ik zelf aan de slag met het aubergine gerecht. Dit is het resultaat. Aubergine met gehakt gestoofd in zwarte bonensaus, sojasaus en Chinese rijstazijn. Natuurlijk ontbreken knoflook en gember ook niet. Geef de groente de tijd om zacht te worden en zelfs helemaal uit elkaar te vallen. Je weet niet wat je proeft. Ik at het overigens gewoon thuis aan tafel. De riolering laat ik maar even voor wat het is.

Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt
Voor 2 tot 4 personen

Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt

Dit zit erin:

  • 250 gram varkens- of half-om gehakt
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 centimeter gember, fijngehakt
  • 2 eetlepels zwarte bonensaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel sichuanpepers, fijngemalen in een vijzel
  • 2 eetlepels Chinese rijstwijn
  • 75 milliliter bouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 aubergine, in stukken
  • 3 bosuitjes, in ringen

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Wok

Zo maak je het:

  1. Verhit een scheut olie in de wok en bak het gehakt circa 5 minuten.
  2. Voeg de sjalot, knoflook en gember toe. Bak nog eens 3 minuten.
  3. Doe nu de zwarte bonensaus, sesamolie, sichuanpepers, Chinese rijstwijn, bouillon en sojasaus erbij. Voeg gerust meer of minder van de smaakmakers toe. Breng aan de kook en voeg de aubergine toe.
  4. Laat de aubergine zo’n 20 tot 25 minuten zacht stoven of tot de groente zo zacht is, dat deze uit elkaar valt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Garneer met bosui en eventueel een fijngehakt rood pepertje.
TIP! Deze gestoofde aubergine smaakte super goed met witte rijst. Heb je een restje over? Bak het dan op samen met wat gekookte noodles.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt

Dit vind je misschien ook leuk

  • Sang Choi Baos // slablaadjes gevuld met gehaktSang Choi Baos // slablaadjes gevuld met gehakt
  • Harissa aubergine uit de ovenHarissa aubergine uit de oven
  • Beef Chow Fun // Chinese noodles met biefstukBeef Chow Fun // Chinese noodles met biefstuk
  • Snelle auberginepizza’s // vega + salamiSnelle auberginepizza’s // vega + salami

Categorie: Bijgerechten, Hoofdgerecht, Recepten Tags: aubergine, Azië, bosui, China, chinese rijstazijn, gehakt, groente, Hongkong, hoofdgerecht, makkelijk, makkelijke maaltijd, sojasaus, zwarte bonensaus

« Ontbijtmuffins met wortel
OP REIS // Slapen bij B&B O Tartufo in de Algarve »

Reacties

  1. Ellen van Drie zegt

    19 februari 2017 om 20:05

    Wat is zwarte bonensaus? Hoe kom ik daar aan of maak je dat zelf?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 februari 2017 om 16:21

      Zwarte bonensaus is een chinese saus op basis van zwarte bonen met allerlei smaakmakers. Knoflook, rode peper, soja enz. Je kunt het zelf maken, maar ik koop het bij de toko of AH. Daar verkopen ze Lee Kum Kee.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok