BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Salade met gekleurde bietjes, beluga linzen en geitenkaas

19 november 2014 door Stefanie 7 Reacties

Salade met gekleurde bietjes, beluga linzen en geitenkaas

Weet je dat ik tot een paar jaar terug niets van bietjes moest hebben? Ik gruwelde van de geur, de smaak, oké dit laatste dacht ik want de bietjes kwamen echt niet in mijn mond. Gewoon de naam alleen al, brr. Tot ik ging eten bij een bio boederij bij mij in de buurt, ’t Hof Welgelegen. Het was hoogzomer en je raadt vast al wat er op het menu stond. Een salade van gekleurde zomerbietjes met geitenkaas. Ik ben de flauwste niet en altijd bereid om iets nieuws, of in dit geval voor mij iets nieuws, te proeven. In de ruim twintig jaar geheel onthouding op het gebied van bietjes is er qua smaak bij mij veel veranderd en ook veel op vooruit gegaan. Eigenlijk was ik bij de eerste hap al direct verkocht. De combinatie van de frisse gekleurde bietjes, met de zachte zoutige geitenkaas en de balsamico is fantastisch. Waarom heb ik dit niet eerder geproefd? Ik dacht bij bietjes ook altijd aan de veel te gare vacuümverpakte bietjes van de supermarkt. Nou ik zeg je, de bietjes die ik bij ’t Hof Welgelegen at, waren verre van te gaar en verre van vacuümverpakt.

Nu staan bietjes regelmatig op het menu. Niet gekookt maar wel lekker geroosterd, gejuiced in een gezond sapje of in dunne plakjes als carpaccio. Het recept voor deze heerlijke salade is geïnspireerd op mijn nieuwe kennismaking met het fenomeen biet.

Deze salade is ook uitstekend mee te nemen naar je werk als lunch. Maak dezelfde hoeveelheid als het recept en verdeel het over twee of drie bakjes. Neem dan wel de dressing apart mee. Deze kun je er dan als laatste overheen doen. De biet blijft lekker knapperig en de rucola fris in plaats van zompig.

Ik gebruik in dit recept gekleurde bietjes, maar wanneer je deze niet kunt krijgen voldoen rode bietjes ook uitstekend. Wil je een hele gezonde salade? Dan voeg je een klein beetje geitenkaas toe. Maakt het je een dagje helemaal niet uit? Dan voeg je lekker veel geitenkaas toe.

Salade met gekleurde bietjes, beluga linzen en geitenkaas

Salade met gekleurde bietjes, beluga linzen en geitenkaas
3 personen

Dit zit in de salade:
4 gekleurde bietjes of enkel rode bietjes, gewassen en in vieren gehakt
Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
Olijfolie
300 gram ongekookte beluga linzen of ander soort linzen naar keuze
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 handjes rucola, heel grof gesneden
Kiemen
Geitenkaas naar smaak en behoefte

Dit zit in de dressing:
2 theelepels zeezout
2 theelepels zwarte peperkorrels
1 of 2 teentjes knoflook
2 flinke theelepels dijon mosterd
2 eetlepels rode wijn azijn
1 eetlepel honing
10 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bietjes samen met olijfolie en tijm in een ovenschaal met daaroverheen aluminiumfolie. De bietjes kunnen zo goed garen. De bietjes gaan nu, afhankelijk van de grootte van de stukken biet, tussen de 45 en 60 minuten in de oven. Prik er af en toe met een vork in om te zien of de biet zacht genoeg is. Dit is een kwestie van smaak. In mijn bietjes mag nog flink te beet zitten, maar wanneer je de biet wat zachter wil, laat ze dan iets langer in de oven staan.

Terwijl de bietjes garen kun je de linzen koken. De kooktijd is afhankelijk van de soort linzen die je gebruikt. Houd de kooktijd van de verpakking aan. Laat de linzen, zodra ze gaar zijn even afkoelen. Zijn de linzen gaar, meng ze dan samen met rode uit en rucola in een schaal.

De dressing maak je het beste met een vijzel. Heb je geen vijzel? Dan kan het ook in de keukenmachine. Maak in de vijzel een pasta van de peper, zout en knoflook. Voeg nu de mosterd toe en zodra de mosterd en het knoflookmengsel goed gemengd zijn voeg je de rode wijnazijn toe. Schep dit mengsel in een kom en voeg nu de olijfolie en honing toe. Klop met een garde tot een egale dressing.

Snij de bietjes in kleine stukjes en voeg ze bij het linzenmengsel. Verkruimel er de geitenkaas overheen en serveer de dressing er apart bij.

Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.

Salade met gekleurde bietjes, beluga linzen en geitenkaas

http://www.失恋立ち直る.biz/
www.wakare-pro.com
別れさせ屋

Dit vind je misschien ook leuk

  • Salade met geitenkaas, bietjes en bloedsinaasappelSalade met geitenkaas, bietjes en bloedsinaasappel
  • Linzensalade met feta en slome tomatenLinzensalade met feta en slome tomaten
  • Makkelijke meeneemlunch: rijstsaladeMakkelijke meeneemlunch: rijstsalade
  • Linzensalade met warme gerookte zalmLinzensalade met warme gerookte zalm

Categorie: Lunch, Recepten, Salades Tags: bietjes, geitenkaas, gezond, kaas, linzen, lunch, meeneemlunch, salade

« Havermout met pepernoten en peer
Knolselderijsoep met zoete aardappel en chorizocrunch »

Reacties

  1. Kim zegt

    9 februari 2015 om 13:21

    Wat een mooie salade, en hij lijkt me ook nog eens heerlijk! Hij heeft een plekjes gekregen in mijn lijst met mooiste salades van mede foodbloggers :)

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      9 februari 2015 om 19:53

      Super leuk Kim! Dank je. Staan super lekkere salades in je top 10!

      Beantwoorden
  2. Alida Landman zegt

    20 juli 2016 om 19:03

    Vandaag deze lekkere salade gemaakt. I.v.m. de warmte kant en klare gegaarde bietjes gebruikt.
    Recept is zeker voor herhaling.
    Wij hadden aan de helft van het recept voldoende.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      30 juli 2016 om 09:40

      Wat leuk om te horen! Bedankt!

      Beantwoorden
  3. Jinta zegt

    10 augustus 2016 om 14:12

    Erg lekker, ik heb zojuist een portie op. Ik had Beluga linzen en zocht een recept.
    Dank voor het recept!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 augustus 2016 om 20:58

      Wat leuk om te horen!!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok