BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Healthy lunchbowl met gerookte tofu

1 december 2015 door Stefanie 2 Reacties

Healthy lunchbowl

Tjonge, het is vandaag alweer 1 december. Nu nog het volgende cliché; ‘wat gaat de tijd toch snel,’ erachter en we zijn in een theekransje belandt. Iemand een koekje erbij? Het is natuurlijk niet voor niets een cliché. Het is gewoon waar. Vanaf nu is het echt aftellen geblazen tot kerst en oud & nieuw. Om vervolgens in dat zwarte gat genaamd januari te belanden. Nee hoor, dat valt wel mee. Toch voelt de eerste maand van het jaar altijd een beetje gek aan voor mij. De kerstboom gaat de deur uit en het huis is weer kaal. Januari is grauw, grijs en donker en het mooie weer is nog lang niet in aantocht. De maand van nieuwe voornemens die bij velen ook weer stranden. Ik doe daar bewust niet aan. Ook vind ik dat als je iets in je leven wil aanpakken, je dat gewoon direct moet doen. Niet vanaf januari gezond of sporten, maar meteen.

Ervaringsdeskundige

Vorig jaar was ik nog een blog groentje. Dat ben ik met slecht één jaar op de teller natuurlijk nog steeds, maar inmiddels heb ik al een hoop meegemaakt. Ik weet steeds beter wat ik wil met Little Spoon en wat werkt. Januari 2015 trapte ik als als ‘Little Spoon goes Healthy’ maand.’ Dat was eens, maar nooit meer. Niet omdat ik nooit meer gezond wil eten. Natuurlijk wel. Graag zelfs, maar ik denk dat ik die maand nog nooit zo ongezond heb gegeten. Ik was zo slim geweest om in december al wat voor werk te doen. En toen was daar ineens januari. De maand die ik zo nodig moest omdopen tot gezondste maand van het jaar. Vreselijk! Gezond eten werd een soort moetje en dan gaat het mis. Bij mij dan. Dat is met afvallen net zo. Zo lang je krampachtig calorieën telt en obsessief bezig bent met wat je in je mond stopt lukt het niet. Je grote liefde vind je meestal ook niet als je op zoek bent, maar juist op het moment dat je eigenlijk even helemaal geen zin hebt in een relatie. In alle gevallen spreek hier een ervaringsdeskundige ;-)

Healthy lunchbowl
Moraal van dit verhaal? Geen themamaand in januari. Waarschijnlijk ook niet in februari en zelfs niet in maart. Gewoon gezonde receptjes afgewisseld met guilty pleasures. Om het leven ook leuk en fijn te houden. Het duurt niet lang meer voor de kerstgekte losbarst op Little Spoon. Deze week komen de eerste recepten al online. Ik verheug me er echt zo op. Vorig jaar was ik eigenlijk een beetje te laat om uit te pakken met kerst. Wees gerust, dat maak ik dit jaar helemaal goed. Voor een klein beetje balans gooi ik er nog maar even een super gezonde lunch in.

Gerookte tofu

Typ voor de grap op Pinterest eens lunchbowl in. Je ziet de meest mooie en smakelijke kunstwerkjes van kleurrijke groentes aangekleed met iets van vis, vlees of tofu en een dipje of sausje erbij. Inspiratie genoeg dus. Ik ging er zelf mee aan de slag en toverde deze healthy lunchbowl met gerookte tofu op tafel. Ik zeg er eerlijk bij, het is niet per se een lunch die heel snel klaar is. Ik geef de schuld aan alle verschillende groentes. Die vertelden mij dat ze allemaal op een andere manier bereid wilden worden. Dan kwam hun smaak het beste tot zo’n recht. Prima, dan luister ik daar naar. Wat je kan doen is bijvoorbeeld op zondag, een andere dag mag natuurlijk, meerdere porties alvast bereiden. Bewaar het in bakjes en voeg het, op de dag dat de lunch mee gaat naar je werk of school, bij elkaar. Neem wel altijd de dressing apart mee om alles ook een beetje knapperig te houden. Ik gebruik gerookte tofu. Dit kwam ik toevallig tegen in een biologische winkel vlakbij Lochem. Al heel lang wilde ik het eens proberen. Je vervangt het net zo goed door stukje gebakken kippendij, tempeh, zalm, garnalen of wat jij lekker vindt.

Healthy lunchbowl
Voor 1 persoon

Healthy lunchbowlDit zit erin:

  • Een stuk gerookte tofu in blokjes
  • 1 wortel in dunne plakjes
  • 50 gram ongekookte rijst
  • Witte en zwarte sesamzaadjes
  • 100 gram shiitake
  • Handje spinazie
  • 10 gram edamame
  • Munt
  • Koriander
  • Olie, bijvoorbeeld rijstolie
  • Limoen
  • Vissaus
  • Sojasaus
  • 1 schepje suiker
  • Geraspte gember

Dit heb je nodig:

  • Wok
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat.
  2. Verhit wat olie in een wok en bak hierin de shiitakes 5 minuten.
  3. Maak ondertussen een dressing van limoensap, vissaus, sojasaus, gember en een beetje suiker. Roer goed tot de suiker is opgenomen.
  4. Haal de shiitake uit de pan en bak in een scheut olie ook de spinazie.
  5. Meng, als je de rijst hebt afgegoten, er wat sesamzaadjes door.
  6. Schep rijst op een bord samen met de verschillende groentes en de blokjes gerookte tofu.
  7. Verdeel als laatste wat munt en koriander over je lunchbowl.
  8. Serveer de dressing ernaast.
TIP! Is gerookte tofu niet jouw ding? Of is het nergens te verkrijgen? Stukjes gebakken kip, wat grote garnalen of zalm is ook ontzettend lekker in deze lunchbowl.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Healthy lunchbowl

Dit vind je misschien ook leuk

  • Makkelijke meeneemlunch: rijstsaladeMakkelijke meeneemlunch: rijstsalade
  • Zoete aardappelsoep met gember en kipZoete aardappelsoep met gember en kip
  • Snelle kikkererwtensaladeSnelle kikkererwtensalade
  • Springrolls met geplozen kipSpringrolls met geplozen kip

Categorie: Geen categorie Tags: gember, gezond, koriander, lunch, munt, rijst, sesam, shiitake, spinazie, tofu, wortel

« Verwarmende glühwein
Stoofpotje met kikkererwten en pittige salami »

Reacties

  1. Ellen zegt

    1 december 2015 om 09:04

    ik heb nog nooit gerookte tofu gegeten! Ik ben niet zo’n fan van de klassieke versie dus misschien is dit wel iets wat me tofu lekkerder zal doen vinden. ;)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 december 2015 om 13:23

      Ik ben ook niet echt een grote fan van tofu. Dit is wel echt anders. Steviger en een lekkere rooksmaak.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok