BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Snelle kikkererwtensalade

16 februari 2016 door Stefanie 8 Reacties

Snelle kikkererwtensaladeAls ik snel iets op tafel wil toveren, maak ik deze kikkererwtensalade. Super lekker en zo gemaakt. Vandaag vertel ik je hoe en wat ik vroeger nou eigenlijk vond van de peulvrucht in kwestie.

Hoe gek ik nu ook ben op kikkererwten, vroeger vond ik er echt niets aan. De naam associeerde ik met echte erwten. Die stonden als kind ook niet op mijn lijstje van favoriete groentes. Tenzij ik ze door de ragout van een kroket kon prakken. De vulling van de kroket haalde ik er dan uit om het heerlijk te mengen met erwtjes en wat mayonaise. Daarna vulde ik het knapperige omhulsel opnieuw en zo had ik mijn eigen bijzondere kroket. Je merkt, het bedenken van nieuwe recepten en het creëren van de lekkerste gerechten zat er al vroeg in. Niet echt smakelijk hè?

Geen winnaarsrecept

Terug naar de kikkererwt, want daar ging het eigenlijk over. De kleur van de peulvrucht in kwestie vond ik maar een beetje nietszeggend en zelfs een tikkeltje flets. En dan de textuur, die vond ik veel te melig. Dit bij elkaar is geen winnaarsrecept.

Snelle kikkererwtensalade

Plaatsvervangende schaamte

Ik maakte kennis met de peulvrucht, bij mijn eerste vriendje. Met een Spaanse moeder stonden er vaak bijzondere gerechten op tafel. Iets waar ik totaal geen moeite mee had. Ondanks dat ik de kikkererwten liever links liet liggen, van de stoofpot met inktvis en aardappel kon ik geen genoeg krijgen. Tot er een keer een soort Spaanse huzarensalade voor mijn neus stond. Ik kende natuurlijk wel de Nederlandse variant. Met aardappel, mayo en iets van rundvlees. Deze salade zat vol met kikkererwten. Ik ben een hele poos bezig geweest om rond de peulvruchtjes te eten. Nu weet ik zeker dat ik er van gesmuld had. Plaatsvervangende en wat verlate schaamte voor het gepiel en gespeel met mijn eten. Vreselijk vind ik dat soort kinderen eigenlijk.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Inmiddels, zo’n zeventien jaar later – help, ik word oud – eet ik wekelijks kikkererwten. Als ik niet oppas, word ik er nog wel eens één. Net zoals dat meisje in Sjakie en de Chocoladefabriek, die een blauwe bes werd. Kikkererwten smaken zo goed in een stoofpot met pittige salami of juist in een stoof met spinazie en komijn. Door een couscoussalade of natuurlijk als hummus. Iets wat ik trouwens al heel vaak heb gemaakt, maar nooit helemaal zo krijg zoals ik gehoopt had. Ik geef niet op. Ik blijf proberen tot ik een keer het Eureka hummus moment heb.

Deze kikkerertwtensalade is zo eenvoudig te maken, echt geloof mij. Eigenlijk mag je het niet eens een recept noemen. Meer dan wat ingrediënten in een schaal doen en even doorroeren is het niet. De smaak daarentegen is geweldig. Dit is een salade die ik graag maak op momenten dat je voor veel mensen tegelijk kookt, maar eigenlijk geen inspiratie hebt. Of erger nog, geen zin om iets te maken. Serveer er brood bij, wat fetadips en je hebt een heerlijke lunch. Met een eenvoudige tomatensoep erbij, turn je de lunch om tot lichte maaltijd. Wil je wel uitpakken? Maak dan nog wat gehaktballetjes die je kruidt met ras el hanout. Zeker weten dat iedereen zijn vingers erbij op eet!

Snelle kikkererwtensalade
Voor 4 personen

Snelle kikkererwtensalade

Dit zit erin:

  • 2 blikjes kikkererwten van 400 gram
  • 400 gram rijpe tomaten, in stukjes
  • 200 gram feta, verbrokkeld
  • Klein bosje koriander, grof gehakt
  • Klein bosje munt, grof gehakt
  • Sap van 2 citroenen
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Dit heb je nodig:

  • Grote schaal
  • Snijplank en mes

Zo maak je het:

  1. Doe de kikkererwten in de grote schaal. Meng er de tomaten, munt en koriander door.
  2. Maak de salade aan met olijfolie, citroensap, peper en zout.
  3. Verdeel als laatste de feta erover en de kikkererwtensalade is klaar om op te eten!
TIP! Voor een beetje pit voeg je een fijngehakte rode peper toe.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Snelle kikkererwtensalade

Dit vind je misschien ook leuk

  • Makkelijke meeneemlunch: rijstsaladeMakkelijke meeneemlunch: rijstsalade
  • Linzensalade met bloemkool, kerrie en limoendressingLinzensalade met bloemkool, kerrie en limoendressing
  • Makkelijke meeneemlunch: kikkererwtensalade met broccoliMakkelijke meeneemlunch: kikkererwtensalade met broccoli
  • Linzensalade met feta en slome tomatenLinzensalade met feta en slome tomaten

Te vinden onder:Geen categorie Tags:feta, gezond, kikkererwten, koriander, lunch, makkelijk, munt, salade, snel, tomaat

« Chocoladebonbons met jodenkoeken
Pasta met polpettes (Italiaanse gehaktballetjes) »

Reacties

  1. Mariska zegt

    16 februari 2016 at 10:10

    Ben dol op kikkererwten, super lekker!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      16 februari 2016 at 15:17

      Ik ben er ook zo gek op! Hmmm net geluncht met hummus.

      Beantwoorden
  2. Ellen zegt

    16 februari 2016 at 15:11

    Is koriander onontbeerlijk in dit recep? Ik gruw er nl van. Mintblaadjes lijken mij ook wel lekker in deze salade.(niet teveel, maar net even de taste)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      16 februari 2016 at 15:16

      Voor mij is de salade niet compleet zonder koriander, maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak ;-) Je vervangt het door enkel munt of peterselie. Combi van die twee kan ook. Ik ben de laatste tijd dol op dille, dat lijkt me ook goed smaken.

      Beantwoorden
  3. Marianne zegt

    20 februari 2017 at 13:55

    Lekker! Vooral met koriander, mmmm. Kan niet wachten tot ik weer mijn eigen koriander in de kas heb.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 februari 2017 at 16:17

      Wat leuk, koriander in je kas! Smaakt dit nog anders dan uit de supermarkt?

      Beantwoorden
  4. Wyanda zegt

    21 februari 2017 at 23:03

    Steef, spoel jij de kikkererwten uit blik altijd even af onder de kraan? Ik wel anders zijn ze zo zout. Het lekkerst is natuurlijk kikkererwten die je moet weken. Maar dat duurt zo lang.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      25 februari 2017 at 19:16

      Doe ik altijd! Vind dat gelei achtige laagje altijd een beetje vies ;-) Soms doe ik ze zelf weken en dan in porties invriezen. Best handig!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon