BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad

25 maart 2018 door Stefanie Reageer

Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaadWat een feest is het eten van deze sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad die ik maakte voor Agrimarkt. Hij is licht en smeuïg, met een krokante buitenkant. Zoet, maar door de sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil ook nog eens heerlijk fris. De maanzaadjes geven een kleine crunch. Lekker bij de koffie, maar tijdens een bijzondere gelegenheid is een flinke punt ook heel geschikt als ontbijt.

Amandelmeel

Een jaar of vijf ontdekte ik amandelmeel. Dit was de tijd dat ik ook kennismaakte met de eetstijl van Amber Albarda. Wat me overigens nog steeds enorm aanspreek. Inmiddels heb ik wat meer balans gevonden en lukt het me steeds beter om lekker en gezond en lekker en iets minder gezond met elkaar te combineren. In die tijd was ik lid van de broodpolitie en de een-slowjuice-is-beter-dan-een-smoothie-brigade. Vreselijk vermoeiend zo’n persoon in je omgeving. Laat staan als je er één bent. Alhoewel ik er op dat moment geen last van had. Nu ik eraan terug denk des te meer ;-)

Inmiddels durf ik weet een boterham in mijn mond te stoppen. De dare deveil die ik ben. De laatste tijd drink ik ook wel weer een smoothie en staat mijn slowjuice te verstoffen ergens weggestopt in de keuken. Wat dat brood betreft, het is nooit meer een bammetje uit de super. Prima als jij dit wel eet, maar ik kies nu enkel nog voor iets wat ik echt mega lekker vind. Daarom koop ik liever brood bij een bakker die zuurdesembrood bakt. Mijn lievelingsbrood.

Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad

Boter of ander vet

Terug naar amandelmeel, want daar gaat het nu om. Destijds bakte ik er vaak gezonde ontbijtmuffins mee. Die overigens echt geweldig smaken hoor. Niets mis mee. Maar af en toe wil je gewoon suiker en grote hoeveelheden boter of ander vet. Nou ja, ik dan. Daarom bak ik nu ook dit soort taartjes. Die exemplaren waar je aderen van dichtslibben en het vet op je heupen en buik spontaan toeneemt. Bij wijze van spreken he?

Vorig jaar logeerden we bij een leuke B&B in Normandië. Het ontbijt was om van te dromen. Knapperige verse baguettes, huisgemaakte confiture, romige roomboter, verse sap, Franse kaas en elke ochtend een taartje uit eigen keuken. Eén keer was dit een frambozentaart met amandel. Die maakte en deelde ik al eens. De laatste ochtend, ons afscheidsontbijt, genoten we van een stuk sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad. Oh wauw, dit was echt fantastisch. Daarom heb ik ook deze gewoon maar nagemaakt. Ouwe na-aper die ik ben. De sinaasappelcake is licht en smeuïg, met een krokante buitenkant. Zoet, maar door de sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil ook nog eens heerlijk fris. De maanzaadjes geven een kleine crunch. Omdat we de cake in Frankrijk als ontbijt aten, vind ik het dan ook een perfect begin van de dag. Bij de koffie kan natuurlijk ook.

Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad
Voor 10-12 punten

Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad

Dit zit erin:

  • 4 eieren
  • 250 gr kristalsuiker
  • 180 ml olijfolie
  • 180 ml sinaasappelsap
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 150 gr bloem
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kardemom, de zaadjes uit de peulen fijngemaakt in een vijzel
  • 3 tl maanzaad
  • Snuf zout
  • Poedersuiker

Dit heb je nodig:

  • Springvorm van circa 24 cm
  • 2 beslagkommen
  • Rasp
  • Sateprikker

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met boter of bekleed met bakpapier.
  2. Klop de eieren en suiker in een beslagkom tot ze goed gemengd zijn. Voeg de olijfolie, sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
  3. Meng in een andere kom de bloem, amandelmeel, bakpoeder, bakingsoda, kardemom, maanzaad en zout.
  4. Schep de natte ingrediënten door de droge. Mix snel tot een geheel. Schenk het beslag in de springvorm. Het beslag is vrij dun. Dit hoort zo.
  5. Zet 45 minuten in de oven of tot de sinaasappelcake goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden steekt.
  6. Laat de sinaasappelcake 10 minuten afkoelen voor je er punten van snijdt.
  7. Serveer met poedersuiker erover.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad

Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Ricotta & citroen pannenkoekjes met yoghurt en frambozenRicotta & citroen pannenkoekjes met yoghurt en frambozen
  • Crumble met appel, framboos en stemgemberCrumble met appel, framboos en stemgember
  • Bacon en ei bladerdeegtaartjesBacon en ei bladerdeegtaartjes
  • Frisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden saladeFrisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden salade

Te vinden onder:Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags:agrimarkt, amandelmeel, brunch, maanzaad, ontbijt, Pasen, sinaasappel, sinaasappelcake, taart

« Voor bij de borrel // borrelplank met gerookte vis
Saltimbocca van kip met romige spinazie »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon