BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Ode aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom

17 december 2017 door Stefanie 2 Reacties

Ode aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroomZeeuwse bolussen zijn van zichzelf al heerlijk, maar stel je even voor hoe het smaakt als je er Zeeuwse bolus wentelteefjes van maakt? Met extra bruine suiker erover, wat zo knispert in je mond en een klodder lobbige kaneelroom. Een feestelijk ontbijt en een goed begin van je kerst! Vandaag deel 2 van de ode aan de Zeeuwse bolus en dit mega lekkere recept.

Liefde voor de Zeeuwse bolus

Lang lang geleden vertelde ik jullie over mijn grote liefde voor de Zeeuwse bolus. Een echte Zeeuwse delicatesse gemaakt van wit brooddeeg met een hoop bruine suiker. Plakkerig, klef, zacht van binnen, een beetje krokant van buiten en heerlijk zoet. Ik denk dat dit de beste omschrijving is een bolus. Het was mijn bedoeling om een soort reeks te maken, met allerlei verhalen over de Zeeuwse bolus. Het idee vind ik nog steeds echt tof. De uitwerking is echter een minder groot succes.

Ik kan allerlei smoezen uit de kast trekken. Over dat ik het zo druk heb. Dat ik even niet zo in de schrijf mood was. Dat mijn gedachtes elders waren en dat er ook nog een tweede bedrijf in de maak is, wat mijn tijd vraagt. Dit is overigens allemaal waar. Mijn blog ‘Met volle angst vooruit,’ gaat daar allemaal over. Toch beken ik gewoon eerlijk, de bolus was wat uit mijn gedachte geglipt.

Ode aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom Ode aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom

Kerstontbijt

Uit het oog en in dit geval ook uit het hart. Een bar slechte liefdesrelaties, vind je ook niet? Tot ik voor Agrimarkt nadacht over de kerstrecepten die ik dit jaar voor hen ging ontwikkelen. Mijn gedachtes gaan soms vliegensvlug via het ene kapstokje naar het andere haakje. Het was dit keer zoiets als: “Lekker, kerstontbijt. Mmm, wentelteefjes. Zeeland. Zeeuwse bolus. Wentelteefjes van Zeeuwse bolus.” Wellicht voor jullie geen touw aan vast te knopen. Voor mij wel. Waar het om gaat, is dat je het recept snapt en laat dat nu volstrekt eenvoudig zijn.

Want stel je voor. Zo’n kleffe zoete bolus die zich volzuigt met melk en ei. Mwah dat klinkt dan weer niet zo fantastisch, maar denk dan even aan hoe het smaakt als je dat goedje bakt in roomboter? Bestrooid met extra bruine suiker en met een bolletje kaneelroom erbij? Het water loopt mij toevallig in de mond. Mijn geliefde Zeeuwse bolus, zo mogelijk nog lekkerder dan ik hem al vond.

Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom
Voor 4 personen

Ode aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom

Dit zit erin:

  • 100 ml slagroom
  • 1 el kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • 4 bolussen
  • Roomboter
  • 4 tot 8 el bruine suiker

Dit heb je nodig:

  • Garde of keukenmachine
  • Schaal
  • Koekenpan

Zo maak je het:

  1. Klop de slagroom met 1 el kristalsuiker lobbig en vooral niet te stijf. Voeg de kaneel toe en meng goed. Zet de slagroom in de koelkast, tot je de Zeeuwse bolus wentelteefjes serveert.
  2. Meng in een schaal de melk en het ei. Leg hier de bolussen, 3 tot 5 minuten in en keer halverwege een keer om. Omdat de bolussen vrij dik zijn, is het belangrijk om de melk er goed in te laten trekken. Op deze manier krijg je de lekkerste wentelteefjes.
  3. Zet een koekenpan op het vuur en laat hierin de roomboter smelten. Bak nu de bolussen aan beide kanten bruin.
  4. Leg de bolus wentelteefjes op een bord, bestrooi met bruine suiker en schep er een klodder kaneelroom op.
TIP! Voor dit recept kun je ook heel goed Zeeuwse bolussen gebruiken die al iets ouder zijn.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

In samenwerking met Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Wentelteefjes met gebakken appel en kokosbloesemsuikerWentelteefjes met gebakken appel en kokosbloesemsuiker
  • Crumble met appel, framboos en stemgemberCrumble met appel, framboos en stemgember
  • Kaneelbrood met krokant suikerlaagje en roomkaasKaneelbrood met krokant suikerlaagje en roomkaas
  • Bacon en ei bladerdeegtaartjesBacon en ei bladerdeegtaartjes

Categorie: Dessert, Ontbijt, Recepten Tags: agrimarkt, bolus, bolussen, bruine suiker, brunch, kaneel, kaneelroom, kerst, kerstontbijt, lunch, melk, ontbijt, slagroom, Wentelteefjes, Zeeuwse bolus

« Voor bij de borrel // Zoetzuur van bloemkool
Vegetarisch gourmetten lekker? Echt wel! »

Reacties

  1. Nathalie zegt

    18 december 2017 om 21:36

    Ik ga het zeker in het nieuwe jaar eens uitproberen.
    Heb je de roombolus al eens geproefd?
    Heerlijk een laagje luchtige roompudding of mousse wat het deeg lekker zacht maakt.
    Bakker Bouwmaterialen uit Oosterland maakt ze super lekker!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 december 2017 om 10:55

      Wat leuk om te horen. De roombolus is niet helemaal mijn ding. Ben gewoon niet zo’n grote fan van banketbakkersroom. Mijn man vindt het wel mega lekker.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok