BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Kaneelbrood met krokant suikerlaagje en roomkaas

6 mei 2019 door Stefanie Reageer

KANEELBROOD MET KROKANT SUIKERLAAGJE EN ROOMKAASIk noem het kaneelbrood, maar het heeft ook wel iets weg van een stevige cake of suikerbrood. Met een beetje fantasie zelfs een bolus. Kortom, het is gewoon heerlijk. En weet je wat nou zo leuk is? Binnen 10 minuten staat het kaneelbrood in de oven. Even afbakken en versieren met een crunchy suikerlaagje bovenop. Smeer daarna een plak met wat roomkaas en geniet.

Wat is het nou?

Is het suikerbrood?
Is het een kaneelcake?
Is het een bolus?

Nee het is een kaneelbrood. Van dit soort recepten word ik zo blij. Of beter gezegd, van dit soort bakrecepten word ik heel blij. Het beslag is echt zo gemaakt, daarna de oven in. Als laatste een finishing touch, die dit ogenschijnlijke eenvoudige baksel extra bijzonder maakt.

KANEELBROOD MET KROKANT SUIKERLAAGJE EN ROOMKAAS

Fan van bolussen

Ik weet nog dat ik een tijd geleden bij een koffiebar bolus-boterkoek proefde. Dat zal ik nooit meer vergeten. Het was zo lekker. Uiteindelijk ging ik zelf aan de bak, om het na te maken. Die poging mislukte jammerlijk. Ik deed het op de gok want het recept wilde ze niet met me delen. Nu zeg ik niet dat dit kaneelbrood lijkt op de bolusboterkoek, maar het heeft wel iets weg van een bolus. En laat ik daar nou fan van zijn. Dat kan ook niet anders als Zeeuwse.

Zodra het kaneelbrood een beetje is afgekoeld, bestrijk je het met roomboter, om daar vervolgens een mengsel van bruine basterdsuiker en kaneel over te verdelen. Dat wordt hard en krokant. Snijd dan een plak af, besmeer met roomkaas en neem een grote hap. Ik werd hier dus echt heel gelukkig van. Benieuwd of jij daar ook zo over denkt.

KANEELBROOD MET KROKANT SUIKERLAAGJE EN ROOMKAAS
Voor 10-12 plakken

KANEELBROOD MET KROKANT SUIKERLAAGJE EN ROOMKAAS

Dit zit erin:

  • 100 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 225 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje, het merg
  • Snuf zout
  • 3 tl kaneel
  • 240 ml melk
  • 350 gr bloem
  • 5 gr baking soda
  • Voor de topping:
  • 30 gr roomboter
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 4 tl kaneel

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten voor het kaneelbrood samen in een beslagkom.
  3. Schenk het beslag daarna in een met bakpapier beklede cakevorm.
  4. Zet 55-60 minuten in de oven.
  5. Haal het kaneelbrood uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Maak ondertussen crunchy kaneelsuiker topping.
  6. Smelt de roomboter in een steelpan.
  7. Meng de kristalsuiker, bruine basterdsuiker en de kaneel met elkaar.
  8. Smeer het kaneelbrood in met de gesmolten roomboter en besprenkel met de kaneelsuiker. Laat kort hard worden en snijd het kaneelbrood in plakken.
TIP! Dit brood smaakt super lekker met een laagje roomkaas, zoals monchou erop. Strooi er nog wat extra kaneel erover. .

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

KANEELBROOD MET KROKANT SUIKERLAAGJE EN ROOMKAAS

In samenwerking met Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Appel kaneelcake met lobbige room en bramenAppel kaneelcake met lobbige room en bramen
  • Walnotencake met walnotenlikeurWalnotencake met walnotenlikeur
  • Rabarbercake met stemgemberRabarbercake met stemgember
  • Ode aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroomOde aan de Zeeuwse bolus #2 // Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom

Te vinden onder:Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags:agrimarkt, bakken, bruine suiker, cake, kaneel, kaneelbrood, kaneelcake, Pasen, zoetigheid

« Restaurant Morille in Koudekerke // Lokale ingrediënten en gerechten uit het seizoen
Chunky kaneelgranola met kokosflakes, Hero Frambozen minder zoet en Griekse yoghurt »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon