BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016

13 april 2016 door Stefanie 4 Reacties

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016Op donderdag 31 maart opende het seizoen van de Oosterscheldekreeft. Ik was er bij en kwam tot de conclusie dat die kreeft uit Zeeuwse wateren echt de lekkerste ooit is. Vandaag vertel ik je er alles over.

Geen alledaagse kost

Zet een bereide kreeft voor mijn neus en de kans is groot dat ik mijn mond dichthoud tot ik het zachte vlees eruit gepeuterd heb. Ik vergeet zelfs mijn wijn te drinken. En dat zegt veel hoor. Het hele pakket vind ik fantastisch. Eten van kreeft heeft iets feestelijks. Voor mij is het geen alledaagse kost. Het pielen tot je al het kreeftenvlees eruit hebt. Dat gevoel, dat je nog een stukje kreeft ontdekt, terwijl je dacht dat alles op was, is geweldig. Als meisje van een jaar of acht vond ik dat al. Ik speelde met de Barbies maar was ook dol op eten van lekkers uit de zee.

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016

Uniek DNA

Voor mij was kreeft altijd kreeft. Ik wist niets van een Canadese kreeft of de enige echte Oosterscheldekreeft. Noem het maar onwetendheid. Tot ik me vorig jaar, voor een artikel, verdiepte in het gepantserde dier uit de Oosterschelde. Ik leerde dat deze kreeft heel bijzonder is. Uniek qua smaak, maar ook qua DNA.

Immigrant

Dat kreeften voorkomen in de Oosterschelde is een wonder op zich. De Oosterscheldekreeft is een immigrant in de Zeeuwse wateren. Kreeften zijn niet heel erg kieskeurig als het hun leefomgeving betreft. Ze zijn wel gek op een omgeving vol met rosten en stenen. Voor de vijand verbergen zich in de gaten en spleten van de rotsen. Die rotsen vind je niet in Zeeland. Totdat eind 19e eeuw er stenen en betonblokken in het water kwamen voor de aanleg van de dijken, die het land beschermen tegen de zee. Zo maakten de kreeftenlarven, die door de stroming in de Oosterschelde terecht kwamen, een kans om te overleven.

SONY DSC

Sterke voorvaders

Het DNA van de Oosterscheldekreeft wijkt af van zijn gepantserde soortgenoten uit bijvoorbeeld Canada. Het schaaldier stamt af van sterke voorvaders die de barre winters in de jaren 60 overleefden. De kreeften groeien door het afwijkende DNA en het koude water minder snel. Volgens kenners is dit dan ook de reden dat de Oosterscheldekreeft de lekkerste en smakelijkste kreeft ter wereld is. De Oosterscheldekreeft wordt duurzaam gevangen. Om ieder jaar weer te genieten van dit zilte lekkernij is het belangrijk dat de kreeftenpopulatie op peil blijft. De reis die het schaaldier aflegt van de zee naar het bord is kort en dat komt te smaak ten goede.

Donkerblauw

En wat dacht je dan van de prachtige kleur? Het pantser heeft donkerblauwe, of zelfs zwart stukken met witte plekken. Zo herken je de Oosterscheldekreeft. Na het koken wordt de kreeft rood. Wist je dat dit zelfs één van de grootste kleurveranderingen is, die de natuur kent? De kreeft draagt een rode kleurstof bij zich. Die is verpakt in eiwit. Door het koken breekt het eiwit af en komt de mooie rode kleur vrij.

Op donderdag 31 maart opende het seizoen van de Oosterscheldekreeft. Ik was er bij en kwam tot de conclusie dat die kreeft uit Zeeuwse wateren echt de lekkerste ooit is. Vandaag vertel ik je er alles over.Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016   Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016

Eregast

Op 31 maart was het dan zover. De dag waar alle liefhebbers naar uitkeken. De openings van het seizoen van de Oosterscheldekreeft. In grote getalen uit Nederland, maar nog meer uit België kwamen ze naar het prachtige monumentenstadje Zierikzee. Hier gingen we aan boord van de Frisia en voeren de Oosterschelde op. Ik aanschouwde het plechtige gedeelte. Elk jaar is er een eregast. En hij (of zij, maar in dit geval hij) neemt de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst. Die kreeft wordt geveild, voor een hoop geld, wat dan weer naar het goede doel gaat.

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016

Kookgek

Dit jaar was het aan Joop Braakhekke. De kookgek noemde de Oosterscheldekreeft zelfs ‘de kardinaal van de Oosterschelde‘ en vond Zierikzee voor één dag het Vaticaan. Het is traditie om jaarlijks een wijn uit te roepen tot kreeftenwijn. Volgens mij was Joop hier niet zo van gecharmeerd. Hij hield het liever bij een glas Moët. Dat vond hij veel beter passen. En eerlijk gezegd, geef ik hem daar gelijk in. Ik ben geen wijnkenner, maar wel een liefhebber. Ik ga liever voor een frissere wijn. Tikkeltje zilt en tintelend op de tong. De Duitse pinot blanc liet ik dan ook links liggen en vroeg vriendelijk om een refill van mijn champagne flute.

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016

Zacht en zilt

Ik dacht altijd dat ik het verschil niet zou proeven tussen de Oosterscheldekreeft en die uit Canada. Daar kom ik van terug. Een dag voor de opening startte de persreis al. We aten als lunch en zelfs als diner die kreeft uit Verweggistan. De dag erna die uit de Oosterschelde. Wat een verschil. Zacht, zilt, een beetje zoet en heel vol van smaak. De lunch was stiekem het leukste van de hele dag. Een amuse van kreeft, een bisque en de klapper, een gekookte kreeft op een bedje van zilte groente. Ik nam mezelf voor om enkel nog kreeft te eten in het seizoen. Een stuk duurzamer en direct iets om je een heel jaar op te verheugen.

Het seizoen voor de Oosterscheldekreeft duurt tot 15 juli 2016. Wil je meer weten over de kreeft? Of zoek je adressen om dit bijzondere dier te proeven? Bekijk dan eens de website van De Kring van de Oosterscheldekreeft. Hier vind je ook restaurants die een speciaal menu, met kreeft in de hoofdrol, aanbieden.

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2016

De foto’s van Joop Braakhekke met de Oosterscheldekreeft en de kreeft op het plateau zijn gemaakt door Sarah van Reisgoesting.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Fruits de mer op de OosterscheldeFruits de mer op de Oosterschelde
  • Zeeslag tussen topkoks tijdens Slag op de ScheldeZeeslag tussen topkoks tijdens Slag op de Schelde
  • De Vluchthaven in BruinisseDe Vluchthaven in Bruinisse
  • Meer dan mosselen bij Zeeuws Mosselhuis in WestkapelleMeer dan mosselen bij Zeeuws Mosselhuis in Westkapelle

Categorie: Bijzondere Zeeuwse streekproducten, Inspiratie, Overig, Zeeland Tags: fruits de mer, kreeft, oosterscheldekreeft, persreis, schouwen-duiveland, streekproducten, zeeland, zierikzee

« Aardappelsalade met spekjes en rucola
Frittata met witte asperges en parmaham »

Reacties

  1. Nell Nijssen zegt

    20 april 2016 om 14:59

    Onze eigen Oosterscheldekreeft … Wat is-ie lekker. Daar kan echt geen Canadees broertje of zusje tegenop. Gelukkig is het seizoen weer begonnen. Ik heb het plan om volgende week eerst maar eens naar Zilt Zee Land te gaan.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 april 2016 om 15:12

      Ben ik het helemaal mee eens! Zo benieuwd naar zee/land/zilt! Ik eet er volgende week zaterdag.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok