BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing

4 februari 2016 door Stefanie 6 Reacties

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honingDeze kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing laat mij zweven, zo lekker. Ik maakte de stoof na, nadat ik hem at in een restaurant. Vandaag deel ik het recept met jullie.

Zevende hemel

Het verbaast je vast niets, als ik vertel dat ik soms, of zeg maar gerust vaak, helemaal in de zevende hemel ben, na het eten van een heerlijk gerecht. Zeker als dat ook nog in een lievelingsrestaurant, tijdens een weekend weg of bij een andere bijzondere gebeurtenis is.

Zo maakte ik laatst de havermouttaartjes na een weekend in de Weide Wereld. Ging ik zelf aan de slag met een groente curry geïnspireerd op de van De Zeeuwse Hemel en kookte ik een pasta zoals ik die eens at bij Vapiano.

Gek

Soms maak ik het dus na, maar vaker nog denk ik er aan, maar onderneem ik geen actie. Tot dat een gerecht zo fantastisch lekker is en het dag in, dag uit in mijn hoofd zit. Ik alleen nog maar de heerlijkheden voor me zie en het er in elk gesprek over heb. Mijn schatje werd er op een gegeven moment gek van. Stiekem werd hij natuurlijk ook nieuwsgierig. Vooral omdat de hoofdrol in het gerecht was weggelegd voor zijn geliefde kip. Toen wist ik, het is nu tijd voor actie.

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing

Spitsuur

Ik heb het trouwens over kip gestoofd in pastis met lavendel en honing. Dit at ik bij Brasserie Jong. Het was een regenachtige vrijdagavond. Samen met vriendinnetje Eef ging ik de stad in om ergens iets te eten. We reserveerden nergens en hoopte op een plekje in een warme en behaaglijke herberg. Waar de herbergier wijn en lekker eten voor ons had. We stapten bij Jong binnen. Tijdens spitsuur en op vrijdagavond. Toch niet zo handig. Een tafeltje kwam er voorlopig niet vrij, maar een plekje aan de bar was er wel voor ons.

Witte Rioja

Na een garnalenkroket als voorgerecht, was het tijd om de hoofddis te kiezen. Het werd kip gestoofd in de anijsdrank Pastis met honing en lavendel. Deze combinatie had ik nog nooit eerder gegeten. Ik werd heel nieuwsgierig. Het was eigenlijk wel een must om de bijpassende wijn erbij te drinken. Heb ik totaal geen problemen mee, dus vul dat glas maar. Het was een witte Rioja. Ook dat was onbekend. De rode variant drink ik altijd bij Vriendschap in Middelburg, maar dat er ook een witte bestond, wist ik niet. Dat ik de wijn nooit meer vergeet dat is iets wat zeker is. Romig, een beetje vet in je mond, eikenhout en rijk van smaak. Dit in combinatie met de kip die van het bot af viel, liet mij opstijgen van mijn barkruk. Ik zweefde.

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing

Geurzakje

Twee weken later dook ik dan zelf de keuken in. Ik vroeg aan Anna van Jong het recept. Bezocht de Sligro voor ganzenvet, de slijter voor Pastis, Vilanova voor de wijn en Slagerij Brouwer in Middelburg voor biologische kip en De Tuinen voor lavendel. Daar ging het mis. De lavendel scoorde ik op de dag dat ik in de weer ging met de kip. Na een luie zondagochtend, toch nog even sporten en daarna snel de stad in voor lavendel. De dame in de winkel keek me wat apart aan toen ik vroeg naar lavendel wat ik kon gebruiken in een stoofpot. Ze kwam aan met een geurzakje. Wat meer naar zeep rook dan naar lavendel. NIET VOOR CONSUMPTIE, stond er achterop. Ik besloot het toch mee te nemen, maar kon me niet voorstellen dat dit de lavendel was die Anna gebruikt.

Fantastisch

Dat bleek ook niet  zo te zijn. Ik had me er al bij neergelegd dat de stoof op tafel kwam zonder de gedroogde bloemen, maar gelukkig was daar Anna to the rescue. Ik kon bij haar een zakje lavendel op halen. Zonder was de stoof ongetwijfeld ook prima, maar mét is fantastisch. Precies zoals ik me herinnerde van die ene vrijdagavond aan de bar bij Brasserie Jong.

Heb je zin om van het weekend een stoofgerecht te maken? Probeer dit dan uit. Daar krijg je geen spijt van. Dat beloof ik je.

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing
Voor 4 personen

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing

Dit zit erin:

  • 4 kippenbouten, in tweeën
  • 3 eetlepels honing
  • 1 grote teen knoflook
  • 100 milliliter Pastis
  • Plukje safraan
  • 2 eetlepels lavendelzaadjes (die koop je o.a. bij De Rode Pilaren)
  • 200 milliliter gevogelte fond
  • 2 eetlepels ganzenvet
  • Zout en peper

Dit heb je nodig:

  • Braadpan

Zo maak je het:

  1. Wrijf de kip in met peper, zout en honing.
  2. Verhit het ganzenvet in een grote braadpan en bak de kip rondom bruin.
  3. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  4. Doe nu de pastis, saffraan en lavendel toe. Roer om.
  5. Schep de gevogelte fond erbij en breng aan de kook.
  6. Laat zachtjes zonder deksel stoven tot de kip goed gaar is. Het allerlekkerste is het als de kip van het bot afvalt. Een middag stoven is dus zeker aan te raden
  7. Laat het vocht verdampen tot een gebonden saus en voeg peper en zout toe naar smaak.
TIP! Bak er verse frietjes met zure mayonaise bij en je hebt een koningsmaal

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Kip gestoofd in Pastis met lavendel en honing

Dit vind je misschien ook leuk

  • Sticky kipkluifjes van de barbecueSticky kipkluifjes van de barbecue
  • Kip-kerriesalade voor op broodKip-kerriesalade voor op brood
  • Stoofvlees met Leffe BruinStoofvlees met Leffe Bruin
  • Glanzende witte stoofpeertjesGlanzende witte stoofpeertjes

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: honing, kip, Lavendel, PAstis, stoof

« Thaise groene curry met garnalen
Havermoutontbijtje met warme peer en yoghurt »

Reacties

  1. Marleen zegt

    7 februari 2016 om 05:22

    Waar kan ik de lavendel voor consumptie krijgen?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      7 februari 2016 om 17:59

      Ik voeg het even toe in het recept! Je koopt het o.a. bij De Rode Pilaren: http://www.rodepilaren.nl/gezonde-voeding/kruidenthee-koffie/losse-kruidenthee/de-rode-pilaren/losse-kruiden-/lavendel-biologisch-rode-pilaren–5416.html?search_query=lavendel&results=131 en anders bij Flying Tiger.

      Beantwoorden
  2. Debbie Bodewes zegt

    22 mei 2016 om 09:41

    Dit lijkt me echt fantastisch! Heel anders qua smaken en ik ben dol op lavendel. Zou je ook gewoon roomboter kunnen gebruiken ipv ganzenvet?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      22 mei 2016 om 09:44

      Het is ook echt zooo lekker! Roomboter kan ook hoor. Geen probleem!

      Beantwoorden
  3. marianne zegt

    23 mei 2016 om 11:59

    Oh dit lijkt me echt super lekker! Moest wel even lachen om je lavendel avontuur! Je kunt het kopen bij Dille & Kamille. Misschien ook wel online, dat weet ik niet. Anders wanneer je er een keertje langskomt gelijk inslaan. Het blijft natuurlijk eeuwen goed! En je doet er ook lekker lang mee wanneer je te veel gebruikt smaakt je eten gelijk naar zeepsop, (vind ik dan!) ;)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      24 mei 2016 om 17:10

      Haha ja het was een bijzonder verhaal ;-) Ik heb inderdaad ook niet veel gebruik, dus kan er nog even mee vooruit. Het lijkt me ook lekker met witte chocolade. Het zakje wat ik als eerder kocht rook echt naar zeep, maar goed dat ik dat niet gebruikt hebt. Hihi!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok