BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Witlof met ham en kaas

10 december 2015 door Stefanie 6 Reacties

Witlof met ham en kaas uit de ovenMijn mams maakt echt de allerlekkerste witlof met ham en kaas uit de oven. Ik vroeg haar het recept en ging er zelf mee aan de slag. Ik veranderde er niets aan want never change a winning team. Zomaar een rolletje bij het kerstdiner of gewoon een hele schaal als avondmaal. Dat laatste heeft absoluut mijn voorkeur. Het kan allemaal. Ik heb direct ook nog een leuk bericht over een toffe samenwerking!

Vers en lokaal

Laat ik maar aftrappen met het nieuwtje. Ik ga samenwerken met Vers op Walcheren. Dat vind ik zo tof! Vanaf nu vind je wekelijks een recept van mij op de website. Vers op Walcheren is een lokale variant op alle online shops, met verse producten, waar Walcherse ondernemers verzameld zijn. Dit is gewoon zo mega makkelijk. Geen abonnement dus bestellen wanneer jij wil, gratis thuisbezorgd en nu het mooiste, je boodschappen komen bij ondernemers uit de buurt vandaan. Heel positief is dat. Waarom alles van ver halen als je het dichtbij ook allemaal hebt? Tijdgebrek hoor ik je zeggen. Als je op het Zeeuwse eiland Walcheren woont is dat probleem direct opgelost.

Met één klik

Wat inspiratie nodig voor het avondeten en je bestelt bij Vers op Walcheren? Op de receptenpagina vind je recepten waarvan je de ingrediënten in een handomdraai bestelt. Kies de gerechten uit waar je trek in hebt. Met één klik voeg je de benodigdheden toe in je winkelwagen. Hier varieer je zelf met de hoeveelheden. De ingrediënten ontvang je samen met het recept in je boodschappenbox. Zo weet je van te voren al wat er die week op tafel komt. Hoef je daar niet meer over na te denken! Uitproberen? Bekijk dan de website eens.

Witlof met ham en kaas uit de ovenNu terug naar mama’s witlof. Het geheim is lekker veel kaas, goede ham en bovenop een beschuitje voor een knapperig laagje. Mijn schatje vindt witlof helemaal niets. Zo jammer, daarom ik eet het zelf bijna nooit. Wat ik zo lekker vind aan witlof is het bittere en dat is precies de reden dat hij er niets aan vindt. Af en toe maakt mijn moeder het nog wel eens voor me als ik alleen kom eten. Ook mijn schoonmoeder weet van mijn liefde voor deze bittere groente af. Ik geniet er extra van. Toen ik net op mezelf woonde maakte ik witlof met ham en kaas op mijn eigen manier. Ik kan het me nu niet meer voorstellen, maar oké, ik ga het je toch vertellen.

Light kaassaus

Dit stamt uit de tijd dat ik nog punten telde. Tien jaar geleden, dus neem het me vooral niet kwalijk. Groente mocht je, bij dit dieet, onbeperkt eten. Ik kocht dan echt heel veel witlof en sneed die fijn. Daarna maakte ik een kaassausje, zo’n zakje light kaassaus. Een goedje wat, werkelijk waar, niets met kaas te maken heeft natuurlijk. Het sausje goot ik over de witlof, schepte er wat hamblokjes door, geraspte Slankie kaas erover en eten maar. Echt, geloof het of niet, dit was smullen en punttechnisch behoorlijk verantwoord. Maar jeetje, Slankie. What was I thinking?

Deze witlof met ham en kaas uit de oven stelt je zeker niet teleur. Lekker als maaltijd maar ook heel geslaagd als bijgerecht.

Woon je op het Zeeuwse eiland Walcheren? Neem dan zeker eens een kijkje op de website Vers op Walcheren.

Witlof met ham en kaas uit de oven
4 personen als hoofdgerecht, 8 personen als bijgerecht

Witlof met ham en kaas uit de oven

Dit zit erin:

  • 1 kilo witlof
  • 300 gram gesneden beenham, grote plakken gehalveerd
  • 400 gram jong belegen kaas, grote plakken gehalveerd
  • Roomboter
  • 2 beschuitjes
  • Peper, zout en nootmuskaat

Dit heb je nodig:

  • Grote pan
  • Ovenschaal
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een grote pan met water en zout op het vuur en breng aan de kook.
  3. Kook de witlof 10 minuten. Giet af en laat goed uitlekken.
  4. Vet de ovenschaal in.
  5. Halveer de witlofstronken en snijd de kontjes eraf. Als het hele grote stronken zijn kun je ze ook in kwarten snijden. Dit heb ik nu gedaan.
  6. Leg een plakje kaas en een plakje ham bovenop elkaar, witlof erop en rol de kaas en ham er rond. Leg in de ovenschaal. Herhaal tot alle witlof voorzien is van een jasje van  ham en kaas.
  7. Verkruimel wat beschuit over de witlof en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel als laatste nog wat klontjes boter over de groente.
  8. Zet in de oven tot de witlof een lekker bruin korstje heeft. Dit duurt 25 tot 30 minuten.
TIP! Deze witlof smaakt heerlijk met gekookte krieltjes of met, dat is mijn favoriet, aardappelpuree.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Witlof met ham en kaas uit de oven

Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Vers op Walcheren. Lees hiervoor mijn disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Warme najaarsgroente met fetaWarme najaarsgroente met feta
  • Bruschetta met ansjovis en tomaatjes in balsamicoBruschetta met ansjovis en tomaatjes in balsamico
  • Aziatische pannenkoekjes met eend en pruimensausAziatische pannenkoekjes met eend en pruimensaus
  • Verwarmende glühweinVerwarmende glühwein

Categorie: Bijgerechten, Hoofdgerecht, Recepten Tags: bijgerecht, groente, ham, kaas, kerst, makkelijk, witlof

« Food bucketlist #2 Garnalenkroketten met citroenmayonaise
Involtini met groene aspergetips »

Reacties

  1. Susanne zegt

    11 december 2015 om 01:48

    Wat een leuke samenwerking!
    Niels heeft je toch een keer uit de brand geholpen torn je website niet helemaal deed wat jij wilde?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 december 2015 om 12:37

      Dank je wel! Yes klopt helemaal!

      Beantwoorden
  2. Marloes zegt

    14 december 2015 om 09:46

    Leuk dat je mag samenwerken met Vers op Walcheren! Wij bestellen sinds afgelopen voorjaar onze spullen via deze website. Heel fijn!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      14 december 2015 om 09:54

      Dank je! Vind het ook super leuk. Ideaal concept he?

      Beantwoorden
  3. Jonny zegt

    31 januari 2016 om 20:22

    Leuk cocept, jammrr dat het zo duur moet zijn

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 om 07:04

      Het is een super concept. Voordeel is dat je ook de lokale ondernemers steunt!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok