BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Ontbijtcake met peren en pruimen

27 september 2015 door Stefanie 10 Reacties

Ontbijtcake met peren en pruimenEr is een klein wonder gebeurd. Sinds kort lust ik yoghurt. Ik vond yoghurt altijd om te gruwelen. Toch wilde ik het graag lekker vinden. Vraag me niet waarom, want eigenlijk is het best apart dat je iets graag wil lusten wat je vies vindt. Koffie leer je drinken met veel suiker en heel veel melk. Je eerste wijntje is vaak zo’n zoete witte. Langzaam ontwikkelt je smaak zich en verruil je de koffie met veel melk en suiker voor een pittige espresso en skip je de zoete witte wijn en koop je een fles zware en kruidige Shiraz die hout heeft gehad. Zo gaat dat gewoon met smaak. Gelukkig maar.

Yoghurtpret

Een lang verhaal kort want in eens was daar het moment dat ik ontbeet met yoghurt en granola. Kijk, de verhouding yoghurt en granola is nog niet helemaal in evenwicht. Dat geeft ook helemaal niets. Dat komt vast wel. Of niet, ook geen probleem. Ik moet bekennen dat zo’n yoghurt ontbijt ideaal is. Schenk wat yoghurt in een kom, gooit er wat granola over. Klaar. Meestal vragen mijn ontbijtjes iets meer bereidingstijd, dus dit was een verademing. Resultaat? Iedere ochtend yoghurt met granola. Ik vertelde al dat de verhouding niet helemaal klopte dus at ik ladingen granola. Nu is dat niet perse heel ongezond, maar de hoeveel was iets meer dan normaal. Dan rijst natuurlijk weer de vraag ‘wat is normaal?’ Toch had ik zoiets mwoh net even wat te veel die noten en zo. Het is uit met de yoghurtpret. Ik duik de keuken weer in om wat de bakken. Ik begin de dag toch net wat liever met een heerlijk baksel.

Ontbijtcake met peren en pruimen

Muffinmoe

Ik heb al zoveel muffins recepten gedeeld, dat het wel tijd was voor iets heel anders. Wel met peer, wat stiekem dan weer niet zo heel anders is. Ook met pruimen, veel kaneel, kruidnagel en zonder suiker. Het is altijd maar afwachten of het idee wat je in je hoofd hebt, ook echt zo goed uitpakt als je denkt of vooral hoopt. De geur was veelbelovend. Kruidig, zoet en dan fruitzoet niet suikerzoet, lekker gewoon. Op zaterdagochtend vroeg stond ie al in de oven. Dat eerste hapje moest nog even wachten tot ik terug kwam uit de sportschool. Alvast even een zwaar trainingsprogramma, want als de cake echt zo lekker was, wilde ik hem natuurlijk wel in één keer op eten. Dan maar geen ontbijt voor de komende dagen. Eet ik wel weer die snelle yoghurt. Het was het wachten waard, want jeeminee wat lekker.

Dit recept is geïnspireerd op de veganistische appelcake van Food Bandits die ik begin januari proefde tijdens de foodstyling workshop van Suus en Johann.

Ontbijtcake met peren en pruimen

Ontbijtcake met peer en pruimen
Voor 1 cake

Dit zit erin:
200 gram speltbloem
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
1 theelepel kruidnagelpoeder
75 gram roomboter, gesmolten
50 milliliter melk
60 milliliter honing
1 peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
5 pruimen, zonder pit en in dunne plakjes

Dit heb je nodig:
Cakeblik
Vel bakpapier

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier

Meng de speltbloem, bakpoeder, het grootste gedeelte van de kaneel, kruidnagelpoeder, roomboter, melk en honing tot een samenhangend deeg. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine. Schep de stukjes peer erdoor.

Hussel de plakjes pruim door de resterende kaneel.

Verdeel het deeg in het cakeblik en leg de plakjes pruim er bovenop. Zet 50 tot 60 minuten in de oven.

Laat de cake een klein beetje afkoelen, snijd een plakje af en geniet!

Tip! Als het geen pruimentijd is, leg dan wat plakjes peer bovenop.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Ontbijtcake met peren en pruimen

Dit vind je misschien ook leuk

  • Kruidige perentaartKruidige perentaart
  • Herfstige peer & speculaas cakejesHerfstige peer & speculaas cakejes
  • Gezonde crumble met peer en speculaasGezonde crumble met peer en speculaas
  • Life changing ontbijtmuffins met appel en kaneelLife changing ontbijtmuffins met appel en kaneel

Categorie: Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: gezond, kaneel, kruidnagel, ontbijt, peer, pruimen, speltmeel, zoet

« De Meesterproef in Nijmegen: lokale producten en oude ambachten
Courgettesalade met ansjovis en Parmezaanse kaas »

Reacties

  1. Suus zegt

    27 september 2015 om 08:48

    Oh wat ziet het er onwijs lekker uit. Leuk idee om met pruimen te maken, ga ik ook zeker eens doen.
    Liefs Suus

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      28 september 2015 om 07:59

      Dank je wel! Liefs!

      Beantwoorden
  2. Cristel zegt

    27 september 2015 om 22:00

    Ziet er goed uit! Zou ii de boter voor iets anders kunnen vervangen?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      28 september 2015 om 07:59

      Dank je! Je kan het eventueel vervangen door kokosolie. Gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden en ook even smelten voor je het toevoegt aan het deeg. Geniet ervan!

      Beantwoorden
  3. kristy zegt

    30 september 2015 om 14:31

    Hij gaat nu de oven in!
    Ziet er heerlijk uit!
    Maar een vraagje, 1 peer door het deeg en 5 pruimen bovenop de cake??

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      30 september 2015 om 14:33

      Wat leuk! 1 peer in blokjes door het deeg en 5 pruimen in partjes bovenop. Geniet ervan!

      Beantwoorden
      • kristy zegt

        30 september 2015 om 14:38

        Oke, ik dacht misschien bedoel je 5 peren en 1 pruim! hihi! Ik krijg er met moeite 2 pruimen bovenop. En ik wil hem natuurlijk wel net zo mooi als die van jou!
        Ben benieuwd!
        bedankt voor je snelle reactie!

        Beantwoorden
  4. The Daily Dutchy zegt

    27 mei 2016 om 14:10

    Dit ziet er zo goed uit!!!!

    Beantwoorden
  5. Laura zegt

    2 november 2016 om 07:23

    Hallo,
    Wat een lekker herfstreceptje..!
    Ik heb koekkruiden toegevoegd en vond het deeg vrij dik omdat ik minder boter en honing toe had gevoegd, dus heb 2 eitjes toegevoegd.
    Het was echt een heerlijk broodje, heb echt zitten smullen.
    Hoefde er niet eens iets op te smeren.
    Bedankt voor het idee.
    Groetjes Laura

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      2 november 2016 om 15:16

      Wat super om te horen. Dank je wel!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok