BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Tomatentaart met zachte geitenkaas

18 augustus 2015 door Stefanie 4 Reacties

Tomatentaart met zachte geitenkaasAlweer een tijdje geleden kreeg ik van Bettine een heel fijn pakket op gestuurd. Een pakketje met alleen maar geitenkaas, want dat maakt Bettine. Bof ik even, want geitenkaas is de kaassoort die ik echt het allerliefste eet. Zowel de harde als de zachte. In de koelkast ligt altijd wel iets van kaas. En die ligt daar niet echt veilig voor mij. Vooral als ik een stuk verse kaas koop, blijf ik er van eten. Tot ik weer spijt heb natuurlijk en me dan afvraag waarom ik toch altijd zo’n vreselijke veelvraat ben. Wie herkent dit?

Even terug naar mijn pakket vol lekkere geitenkaasjes. Ik proefde de gewone zachte geitenkaas, die met honing, maar ook geitenkaas in bladerdeeg en geitenkaas omwikkeld met spek. Super lekker allemaal, maar mijn favoriet is toch wel the ordinary geitenkaas. De smaakjes voeg ik het liefste zelf toe. Of ik voeg de kaas toe aan het super lekker gerecht. Zoals aan deze tomatentaart.

Tomatentaart met zachte geitenkaas

Mislukt!

Het maken daarvan ging niet zonder slag of stoot kan ik je vertellen. Op de één of andere manier mislukte de taart een beetje. Niet hoe hij er uitzag, want het was een plaatje. Ook was de taart lekker, op de bodem na. Die was klef en plakkerig door de tomaten. Tja, dat had ik eigenlijk van te voren wel kunnen bedenken. Tomaat met vruchtvlees boven op zachte, plakjes hartige taartdeeg, want ik had geen zin om zelf aan de slag te gaan met deeg. Dat bij elkaar opgeteld is gedoemd te mislukken. Ik maakte toch foto’s en we aten de taart gewoon op want als je de bodem even vergeet was er echt niets mis.

Tien keer beter

Natuurlijk kan ik een mislukt recept met jullie niet delen. Dat zou een beetje gek zijn. Ik maakte de taart opnieuw. Ging zelf in de weer met het kneden van een deeg. De keukenmachine dan. Ik kwam tot de conlusie dat dit eigenlijk best snel klaar is en de smaak tien keer beter is. De Parmezaanse kaas die ik toevoegde maakte het deegfeest compleet. Deeg aan blind bakken, gelukkig heb ik altijd een zak met bruine bonen klaar liggen die ik daarvoor pak. En strooide her en der wat paneermeel. Het resultaat? Een geweldig lekkere tomatentaart, een degelijk recept wat het delen waard is en een multi inzetbaar gerecht. Als lunch, tijdens een picknick, in kleine puntjes bij de borrel of gewoon als hoofdmaal. Moraal van het verhaal is dus, altijd even je bodem blindbakken als je een nattige vulling gebruikt en wat paneermeel op de bodem strooien die het eventuele vocht wat absorbeert.

Op de foto zie je de taart gemaakt met hartige taartdeeg uit de vriezer. Alleen dan kun je de randjes zo mooi omvouwen.

Tomatentaart met zachte geitenkaas

Tomatentaart met geitenkaas
Voor 1 taart

Dit zit erin:
Deeg
225 gram bloem, gezeefs
110 gram ijskoude boter, in blokjes
25 gram Parmezaanse kaas
60 milliliter koud water
Snuf zout

Vulling
500 gram smaakvolle tomaten, in dunne plakjes. De kontjes gebruik ik niet.
Flinke schep Dijon mosterd
100 gram zachte geitenkaas, bijvoorbeeld van Bettine
1 teentje knoflook, geraspt
Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
Olijfolie
Paneermeel
Peper
Zout
Taartvorm van 24 cm
Gedroogde peulvruchten voor het blind bakken
Bakpapier

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng voor het deeg de bloem, roomboter, Parmezaanse kaas en een snufje zout in de keukenmachine tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg nu 60 milliliter koud water toe. Laat de machine kort draaien tot het deeg een bal vormt. Wikkel in plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.

Vet een taartvorm in met wat roomboter. Rol het deeg uit, op een met bloem bestoven werkblad, tot een dikte van 3 millimeter en bekleed de taartvorm ermee. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met de blinde vulling. Bak dit 10 minuten. Na de 10 minuten verwijder je de blinde vulling en bak je de taart nog 7 minuten tot hij mooi bruin kleurt.

Bestrijk de bodem met mosterd, strooi er een laagje paneermeel over en leg daarbovenop de plakjes tomaat in een mooie cirkel. Verdeel nu de blaadjes tijm en geraspte knoflook over de taart. Breng op smaak met peper, zout en wat olijfolie. Als laatste verbrokkel je de zachte geitenkaas eroverheen en de taart kan voor 30 minuten de oven in.

Als de geitenkaas verkleurd kan de taart uit de oven.

Tip1 ! Ga je voor plakjes hartige taartdeeg? Bekleed dan je taartvorm daarmee en bak hem ook even blind voor.
Tip 2! Eet de taart met een heerlijke gevulde groene salade. Rucola, kiemen en pitjes is een heerlijke combi.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag Little Spoon op Instagram of op Twitter.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Tomatentaart met zachte geitenkaas

Dit vind je misschien ook leuk

  • Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaasPompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas
  • Quiche met spekjes en uiQuiche met spekjes en ui
  • Pissaladière met fetaPissaladière met feta
  • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio

Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten Tags: geitenkaas, hartige taart, kaas, quiche, tijm, tomaat

« Boterhammenfeest: Sandwich met gerookte zalm en mierikswortel
Duizend en één nacht couscoussalade »

Reacties

  1. Mylou zegt

    18 augustus 2015 om 15:06

    Jemig, die ziet er mooi uit zeg! Jammer dat die op de foto een beetje mislukt was, maar gelukkig dat de tweede poging wel goed ging. Ziet er heel lekker uit :). Kaas kan bij mij ook echt niet lang in de koelkast blijven, het is zo op.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      18 augustus 2015 om 17:49

      Dank je wel! Jij bent dus ook zo’n kaasliefhebber ;-)

      Beantwoorden
  2. Denise zegt

    18 augustus 2015 om 17:43

    Hai! Ik heb even gemist hoe het de tweede keer nou beter ging en dat je geen kleffe bodem meer had? En het recept van hierboven is dat voor 1 persoon? (Een taart pp?) Thanks!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      18 augustus 2015 om 17:49

      Hoi! In het recept staat hoe ik het stap voor stap heb gedaan, maar heb het ook nog even toegevoegd net aan de tekst. Oplossing was eerst even blindbakken en na het insmeren met mosterd een laagje paneermeel zodat die het vocht van de tomaten opneemt. Die twee dingen werkte! Wij aten met twee volwassenen één taart als avondeten. Dus een halve taart pp! Ga je hem maken? Ben benieuwd!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok