BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Bloedsinaasappelcake met rozemarijn

20 april 2018 door Stefanie Reageer

Bloedsinaasappelcake met rozemarijnIk bakte laatst deze bloedsinaasappelcake met rozemarijn. Zonder bloem maar met polenta en amandelmeel. De cake is heel fris, een beetje zoet en een tikkeltje klef. Zo lekker. Lees snel verder voor het recept.

Konmar

Laatst was ik bij Sligro. Ik beken je heel eerlijk, het was nooit mijn favoriete winkel. Die in Vlissingen is echt zo enorm toe aan een restyling. Het lijkt nu wel op een filiaal van Konmar. Ik weet niet of je die supermarkt uit de jaren negentig nog kent? Nou beeld je die even in en je hebt Sligro Vlissingen te pakken. 

Stiekem droom ik van zo’n hypermoderne groothandel die helemaal van nu is. Tot die tijd doe ik het gewoon met deze. Want inmiddels kan ik de winkel heel goed waarderen. Zo kocht ik er laatst kaasjes voor mijn verjaardagsfeestje. De kaasexpert al daar, hielp me super goed. Ik mocht proeven, mijn wensen aangeven en nog eens proeven. Ik ging naar huis met kilo’s kaas. Geen grap. Aan het einde van de avond was alles op. Wat een vreetzakken zijn die vrienden van mij. Ook geen grap. Oh ja, zelf kan ik er ook wel wat van.

Bloedsinaasappelcake met rozemarijn

Prachtig fruit

Bij de groenteafdeling staat Marco. En dat maakt mijn bezoekjes net wat leuker. Altijd in voor een praatje, een goed advies of ook hier weer een klein proeverijtje. De laatste keer zag ik een net bloedsinaasappels liggen. Echt prachtig fruit, wat ik veel te weinig eet. Ik ken het van vroeger en de pakken kant-en-klare sap uit de koeling. Die dronk ik destijds nogal graag. Zo’n sappie uit een pakkie doet de sinaasappel natuurlijk geen recht. Als je de vrucht opensnijdt zie je de prachtige kleuren. Sommige zijn heel donker rood. Andere zijn oranje en rood gecombineerd. Vorig jaar maakte ik deze salade met geitenkaas en bloedsinaasappel. Het recept staat al online.

Gesuikerde bloedsinaasappel

Ik heb er nogal eens een handje van om fruit te kopen en het dan net zolang in de fruitschaal te laten liggen tot het vanzelf naar de vuilnisbak loopt. Foei. Dat is niet de bedoeling. Daarom ging ik vorig weekend flink aan de slag. Ik maakte een salade met gerookte bietjes, geitenkaas, hazelnoten en jawel, partjes bloedsinaasappel. Het leek me ook wel wat om er een taart mee te bakken. En dat deed ik. Ik speurde Pinterest af en vond een recept op een Engelse blog.  Het resultaat zie je hier. Gebakken met amandelmeel en polenta. Ik voegde ook wat rozemarijn aan toe. Bovenop plakjes gesuikerde bloedsinaasappel. Een plaatje om te zien is het. En ook nog eens heel lekker. 

Bloedsinaasappelcake met rozemarijn
Voor 8 tot 10 stukken

Bloedsinaasappelcake met rozemarijn

Dit zit in de gesuikerde bloedsinaasappel:

  • 1 bloedsinaasappel, (goed gewassen) in dunne plakken
  • 120 gr suiker

Dit zit in de cake:

  • 450 gr bloedsinaasappels, (goed gewassen) ongeveer 4 sinaasappels
  • 6 eieren
  • 250 gr suiker
  • 125 gr polenta
  • 125 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
  • Flinke snuf zout

Zo maak je de gesuikerde bloedsinaasappel:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Doe de suiker in een steelpan en voeg 120 ml water toe. Breng rustig aan de kook, tot de suiker oplost.
  3. Voeg de plakken bloedsinaasappel toe aan het water. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten staan. Draai daarna het vuur uit.
  4. Haal de plakken bloedsinaasappel uit de pan en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak aan beide kanten 10 minuten. Laat afkoelen, terwijl je de cake maakt.
  5. Bewaar de suikersiroop.

Zo maak je de cake:

  1. Doe de hele sinaasappels in een grote pan en vul met water, tot ze onderstaan. Breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen.
  2. Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een springvorm in.
  3. Haal de sinaasappels uit de pan en laat afkoelen. Snijd de uiteinden eraf en vervolgens de schil. Verwijder de pitjes uit het vruchtvlees.
  4. Doe de sinaasappels in een blender en laat draaien tot er een glad geheel ontstaat.
  5. In een beslagkom klop je de eieren en suiker tot deze goed gemengd zijn.
  6. Voeg daarna de gepureerde sinaasappel toe. Vervolgens ook de polenta, amandelmeel, bakpoeder, snuf zout en de rozemarijn. Meng tot alles een geheel is.
  7. Schep het beslag in de springvorm en bak 10 minuten. Draai de temperatuur daarna naar 160 graden en bak nog eens 30 minuten of tot de bovenkant stevig is en een satéprikker er schoon uit komt.
  8. Haal de cake uit de oven. Prik overal gaatjes met een satéprikker en verdeel de suiker siroop over de hele cake.
  9. Laat de bloedsinaasappelcake afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Garneer met de gesuikerde plakken sinaasappel.
TIP! Kun je geen bloedsinaasappels vinden? Met gewone sinaasappels kun je deze cake ook maken.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Bloedsinaasappelcake met rozemarijn

Dit vind je misschien ook leuk

  • Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaadSinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad
  • Gezond tussendoortje // Sinaasappel met kaneel en hazelnotenGezond tussendoortje // Sinaasappel met kaneel en hazelnoten
  • Tulband met sinaasappel en witte chocoladeTulband met sinaasappel en witte chocolade
  • Salade met geitenkaas, bietjes en bloedsinaasappelSalade met geitenkaas, bietjes en bloedsinaasappel

Categorie: Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: amandelmeel, bakken, bloedsinaasappel, bloedsinaasappelcake, polenta, rozemarijn, suiker, taart, zoetigheid

« Luuks Brood & Patisserie in Middelburg // Croissants, desembrood, macarons en nog veel meer lekkers
Frisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden salade »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok