BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie

19 december 2018 door Stefanie Reageer

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselieZien deze geplette krieltjes er niet lekker uit? Ze zijn krokant en zacht tegelijk. En heerlijk op smaak dankzij knoflook en een dip met crème fraîche en platte peterselie. Verderop deel ik het recept. Het is eerst nog even tijd voor een eetherinnering van vroeger.

Spaghetti met mayonaise en ketchup

Ik weet nog goed dat ik vroeger als klein kind wel eens bij vriendinnetjes bleef eten. Dat klonk van te voren vaak leuker, dan het in werkelijkheid was. Als kind was ik kritisch. Of nee, laat ik zeggen dat ik vooral heel goed wist wat ik lekker vond. Dat was niet per se heel veel, maar ik had best een goede smaak. Zo was ik dol op spaghetti carbonara, maar dan wel met carbonarasaus uit een zakje. Of spaghetti gemengd met mayonaise en ketchup. Bladerdeegbroodjes met allerlei vulling, maar natuurlijk ook mijn nog steeds geliefde garnalen, in alle vormen, soorten, maten en bereidingen. Aardappels was ik niet echt gek op. Vooral niet gekookt. En al helemaal niet glazig en zo droog gekookt, dat ze uren in je mond blijven plakken.

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie

Gelukkig kookte mijn moeder niet op die manier, maar moeders van vriendinnetjes, die konden er af en toe wat van. Het zorgde ervoor dat ik met open mond aan tafel zat en me verwonderde over de culinaire taferelen. Wild prakkende vader en moeder die hun glazige aardappels mengde met grote scheppen appelmoes uit een pot. Een flinke plens jus erover. Sperziebonen ernaast die eerder bruin waren dan fris groen. Braadworst erbij met mayonaise en ketchup uit flessen met uitgedroogde randjes en een flessenschraper die helpt om de laatste restjes eruit te schrapen. Brrr….

Piepers

Ik weet nog heel goed dat de moeder in kwestie het over piepers had. En vooral ook dat ze het gek vond dat ik niet wist wat piepers waren. Wat ik dan weer gek vond. Piepers bleken dus aardappels te zijn. Ik zal het nooit meer vergeten. Wellicht is de hele eetervaring aldaar, een klein trauma op zich.

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie

Inmiddels kan ik piepers meer dan waarderen, maar dan wel goed bereid. Als aardappelpuree, of gratin uit de oven met room en kaas. In de schil uit de oven, met groene kruiden, knoflook en veel olijfolie of natuurlijk als friet met een dikke klodder mayo. In dat rijtje met favorieten mag zich een nieuw aardappelgerecht voegen. Namelijk deze geplette krieltjes uit de oven met crème fraiche en platte peterselie. Je weet wel, het groene kruid waar ik tot een paar jaar geleden nog van gruwelde. Things can change. Wie weet deel ik over een tijd wel een recept met glazige en compleet drooggekookte aardappels, die je lekker prakt met appelmoes uit een pot. Je weet nooit. Al betwijfel ik het wel ;-).

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie
Voor 4-6 personen

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie

Dit zit erin:

  • 1 kg krieltjes met schil, schoongeboend
  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroenen, schil geraspt en in plakken
  • 5 el crème fraîche
  • 20 gr platte peterselie, fijngehakt
  • Zwarte peper
  • Zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Kook de aardappels met een flinke hoeveelheid zout tot je er eenvoudig met een vork in prikt. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen met het deksel op de pan.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aardappels op. Druk ze deels plat. Bijvoorbeeld met de achterkant van een glas. Doe dit voorzichtig.
  4. Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Leg ook nog 2 knoflooktenen op de bakplaat en wat schijfjes citroen.
  5. Zet de bakplaat met de aardappeltjes 40-50 minuten in de oven. Draai de aardappels halverwege een keer om. Het maakt niet uit als de aardappels uit elkaar vallen. De kleinere stukken worden extra krokant, wat heel lekker is. Houd dan wel de baktijd even in de gaten, zodat ze niet verbranden.
  6. Als de baktijd bijna verstreken is, haal je de knoflook uit de oven. Hak de zachte knoflook fijn en meng samen met de platte peterselie, grootste gedeelte van de geraspte, en een scheutje olijfolie door de crème fraîche .
  7. Haal de aardappels en uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Verdeel het creme fraiche mengsel erover. Garneer met platte peterselie, zwarte peper en eventueel wat citroenzeste.
TIP! Deze geplette krieltjes smaken super goed bij de zalm uit de oven met kruidenkorst.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie

In samenwerking met Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Zalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensaladeZalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensalade
  • Zalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkelZalm uit de oven met dressing van limoen, citroen en rode peper op een bedje van prei en venkel
  • Eierpotjes met crème fraîche, gerookte zalm en spinazieEierpotjes met crème fraîche, gerookte zalm en spinazie
  • Tiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocoladeTiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocolade

Categorie: Bijgerechten, Hoofdgerecht, Recepten Tags: aardappels, citroen, crème fraîche, geplette aardappels, kerst, krieltjes, platte peterselie

« Zalm uit de oven met krokante kruidenkorst & rode bietensalade
Homemade snickers als toetje »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok