Zien deze geplette krieltjes er niet lekker uit? Ze zijn krokant en zacht tegelijk. En heerlijk op smaak dankzij knoflook en een dip met crème fraîche en platte peterselie. Verderop deel ik het recept. Het is eerst nog even tijd voor een eetherinnering van vroeger.
Spaghetti met mayonaise en ketchup
Ik weet nog goed dat ik vroeger als klein kind wel eens bij vriendinnetjes bleef eten. Dat klonk van te voren vaak leuker, dan het in werkelijkheid was. Als kind was ik kritisch. Of nee, laat ik zeggen dat ik vooral heel goed wist wat ik lekker vond. Dat was niet per se heel veel, maar ik had best een goede smaak. Zo was ik dol op spaghetti carbonara, maar dan wel met carbonarasaus uit een zakje. Of spaghetti gemengd met mayonaise en ketchup. Bladerdeegbroodjes met allerlei vulling, maar natuurlijk ook mijn nog steeds geliefde garnalen, in alle vormen, soorten, maten en bereidingen. Aardappels was ik niet echt gek op. Vooral niet gekookt. En al helemaal niet glazig en zo droog gekookt, dat ze uren in je mond blijven plakken.
Gelukkig kookte mijn moeder niet op die manier, maar moeders van vriendinnetjes, die konden er af en toe wat van. Het zorgde ervoor dat ik met open mond aan tafel zat en me verwonderde over de culinaire taferelen. Wild prakkende vader en moeder die hun glazige aardappels mengde met grote scheppen appelmoes uit een pot. Een flinke plens jus erover. Sperziebonen ernaast die eerder bruin waren dan fris groen. Braadworst erbij met mayonaise en ketchup uit flessen met uitgedroogde randjes en een flessenschraper die helpt om de laatste restjes eruit te schrapen. Brrr….
Piepers
Ik weet nog heel goed dat de moeder in kwestie het over piepers had. En vooral ook dat ze het gek vond dat ik niet wist wat piepers waren. Wat ik dan weer gek vond. Piepers bleken dus aardappels te zijn. Ik zal het nooit meer vergeten. Wellicht is de hele eetervaring aldaar, een klein trauma op zich.
Inmiddels kan ik piepers meer dan waarderen, maar dan wel goed bereid. Als aardappelpuree, of gratin uit de oven met room en kaas. In de schil uit de oven, met groene kruiden, knoflook en veel olijfolie of natuurlijk als friet met een dikke klodder mayo. In dat rijtje met favorieten mag zich een nieuw aardappelgerecht voegen. Namelijk deze geplette krieltjes uit de oven met crème fraiche en platte peterselie. Je weet wel, het groene kruid waar ik tot een paar jaar geleden nog van gruwelde. Things can change. Wie weet deel ik over een tijd wel een recept met glazige en compleet drooggekookte aardappels, die je lekker prakt met appelmoes uit een pot. Je weet nooit. Al betwijfel ik het wel ;-).
Geplette krieltjes uit de oven met crème fraîche en platte peterselie
Voor 4-6 personen
Dit zit erin:
- 1 kg krieltjes met schil, schoongeboend
- Olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 citroenen, schil geraspt en in plakken
- 5 el crème fraîche
- 20 gr platte peterselie, fijngehakt
- Zwarte peper
- Zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kook de aardappels met een flinke hoeveelheid zout tot je er eenvoudig met een vork in prikt. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen met het deksel op de pan.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aardappels op. Druk ze deels plat. Bijvoorbeeld met de achterkant van een glas. Doe dit voorzichtig.
- Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Leg ook nog 2 knoflooktenen op de bakplaat en wat schijfjes citroen.
- Zet de bakplaat met de aardappeltjes 40-50 minuten in de oven. Draai de aardappels halverwege een keer om. Het maakt niet uit als de aardappels uit elkaar vallen. De kleinere stukken worden extra krokant, wat heel lekker is. Houd dan wel de baktijd even in de gaten, zodat ze niet verbranden.
- Als de baktijd bijna verstreken is, haal je de knoflook uit de oven. Hak de zachte knoflook fijn en meng samen met de platte peterselie, grootste gedeelte van de geraspte, en een scheutje olijfolie door de crème fraîche .
- Haal de aardappels en uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Verdeel het creme fraiche mengsel erover. Garneer met platte peterselie, zwarte peper en eventueel wat citroenzeste.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Geef een reactie