BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Gezonde ontbijtkoek

11 november 2015 door Stefanie 11 Reacties

Gezonde ontbijtkoekEen gezonde ontbijtkoek, die je onbeperkt mag en kan eten.. Dat klinkt toch geweldig? Dan is deze variant echt een aanrader voor je. Alhoewel je onbeperkt ook weer niet al te letterlijk moet nemen!

Onweerstaanbaar

Ik ben fan van ontbijtkoek. Niet zo erg dat ik er verliefd op ben, maar een plak ontbijtkoek vind ik op z’n tijd onweerstaanbaar. Meer lust dan liefde dus als je het zo bekijkt. Het liefste dan ontbijtkoek van de bakker, want die is zo lekker smeuïg. Een dikke laag roomboter erop en genieten maar. Want geef toe, alles is lekkerder met een dikke laag roomboter. Jarenlang vond ik roomboter om te gruwelen zo vies. Dat kwam omdat ik weer eens een keer te gulzig was. Bij mijn opa kreeg ik bolletjes met een dikke laag roomboter en beleg. Daar at ik me misselijk aan waardoor ik roomboter associeerde met ziek zijn en gewoon met vies. Tja, eigen schuld dikke bult. Wie geen maat houdt moet maar voelen. Nieuw spreekwoord. Inmiddels ben ik weer gek op roomboter en smeer ik het te pas en te onpas overal op. Dat is natuurlijk niet waar, maar klinkt wel leuk.

Ontbijtkoek met kaas

Ontbijtkoek dus. Vroeger als kind kreeg ik ook wel eens ontbijtkoek mee naar school. Met roomboter. En kaas. Ja, je leest het goed. Met kaas. Wat een combinatie. Ik vond het vreselijk. Zo vies. Liever had ik pindakaas met hagelslag op mijn plak ontbijtkoek. Nu komt daar nog roomboter bij, maar jeetje dat is wel driedubbelop beleg. Niet echt gezond natuurlijk. Het was al jaren geleden dat ik ontbijtkoek at. Ik ben heel lang gek geweest op Snelle Jelle. Lekker makkelijk zo in je tas. Lidl verkoopt ook zoiets en daar heet het Vlugge Japie. Klinkt veel leuker toch?

Gezonde ontbijtkoek

Snelle Jelle

Ik denk dat als ik nu zo’n snelle Jelle eet, mijn tanden langzaam uit mijn mond brokkelen. Zo zoet. Dat heb ik ook al met mueslirepen. Dacht ik vroeger nog gezond bezig te zijn met zo’n reep, verkrampen nu mijn kaken. Ondanks dat ik er niet zo heel erg bewust mee bezig ben, eet ik toch wel minder suiker. Ik ben gewend aan mijn eigen baksels die niet heel zoet zijn en heeft dat toch wel echt mijn voorkeur.

Lekker kruidig

Gisterochtend in bed, bedacht ik wat ik wilde eten als ontbijt. Ik had nergens anders zin in, enkel in ontbijtkoek. Op de blog van Chantal van Feel Good by Food spotte ik laatst een recept van gezonde ontbijtkoek en heel toevallig had ik er alles voor in huis. Ik ben blij met het eind resultaat. Niet te zoet, maar wel lekker kruidig. Ook niet droog ondanks dat ik daar stiekem wel een beetje bang voor was. Toch smeerde ik er natuurlijk wel even wat roomboter op, want dat kan gewoon niet ontbreken. Het is dat ik geen hagelslag in huis heb ;-)

Neem voor lekkere receptjes ook eens een kijkje op Feel Good by Food. Ongezond eten in een gezond jasje!

Gezonde ontbijtcake
Voor 1 cake

Gezonde ontbijtkoek

Dit zit erin:

  • 250 gram roggemeel
  • 4 dadels
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels koekkruiden
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 vijgen, in plakjes
  • Klein handje pecannoten
  • Snuf zout
  • 200 milliliter melk

Dit heb je nodig:

  • Bakpapier
  • Cakeblik
  • Beslagkom
  • Staafmixer

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Week de dadels tien minuten in warm water.
  2. Meng in een kom het roggemeel, de koekkruiden, het gemberpoeder, zout en het bakpoeder.
  3. Mix vervolgens in een andere kom de dadels met de melk, de eitjes en de honing met een staafmixer tot een glad beslag.
  4. Voeg dit bij het meel en mix goed.
  5. Bekleed een cakeblik met een vel bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel de plakjes vijg en pecannoten erover en zet in de oven.
  6. Bak de gezonde ontbijtkoek in 45 minuten gaar.
TIP! Lekker met roomboter. Mag het wat zoeter? Beleg dan met roomboter en honing.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Gezonde ontbijtkoek

Dit vind je misschien ook leuk

  • Warme overnight oats met stukjes Nakd reepWarme overnight oats met stukjes Nakd reep
  • Ontbijtcake met perenmoes en vanilleOntbijtcake met perenmoes en vanille
  • Ontbijtkoek met peer en pumpkin spiceOntbijtkoek met peer en pumpkin spice
  • Chocoladekoek met framboosjesChocoladekoek met framboosjes

Categorie: Geen categorie, Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: gezond, honing, ontbijtkoek, pecannoten, suikervrij, vijgen

« Pompoensoep met spekjes en sinaasappel
Gehaktbrood »

Reacties

  1. Marlotte zegt

    11 november 2015 om 08:54

    Oeh wat ziet dit er lekker uit! Mooi met die vijgen aan de bovenkant! Ben heel benieuwd hoe dit smaakt. Ik duik snel de keuken in voor dit recept!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 november 2015 om 09:03

      Dank je wel! Benieuwd wat je ervan vindt. Liefs

      Beantwoorden
  2. Vandaagismooi.nl zegt

    11 november 2015 om 10:47

    Ziet er echt heerlijk uit!! Ik ga het zeker eens proberen of het hier ook in de smaak valt! :D
    Bedankt voor de tip en het recept!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 november 2015 om 11:30

      Dank je wel en heel graag gedaan!

      Beantwoorden
  3. Jolanda zegt

    15 november 2015 om 15:12

    Hij komt net uit de oven, ben benieuwd! Hij ruikt in ieder geval heerlijk ? Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      15 november 2015 om 15:22

      Wat leuk! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

      Beantwoorden
      • Jolanda zegt

        16 november 2015 om 21:08

        Hij is heerlijk! Ik had er alleen iets minder honing in gedaan omdat ik niet echt een zoetekauw ben. Maar zou volgende keer toch alle honing erin doen want hij had toch ietsje zoeter gemogen ?

        Beantwoorden
  4. Sari zegt

    15 december 2015 om 22:32

    Net gemaakt met wat ik in huis had. De 150gr roggemeel aangevuld met 100gr amandelmeel. Helaas geen vijgen en pecannoten in huis en 2 el honing aangevuld met twee el stroop (iets minder gezond, maar meer honing was er niet). Hij is goed gelukt en erg lekker. Manlief vindt het ook een succes!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      16 december 2015 om 09:46

      Wat leuk om te horen! Ik kan me voorstellen dat het met amandelmeel ook mega lekker is. Ik heb hem zelf vanmorgen ook weer gemaakt maar dan ook zonder dadels, vijgen en pecan. Met extra honing en cashewnoten bovenop.

      Beantwoorden
  5. Sandra zegt

    17 november 2016 om 13:42

    Wat een lekker recept, lijkt me heerlijk! En jaaaa ontbijtkoek met boter en kaas, dat at ik ook maar ik vond het wél lekker haha!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 december 2016 om 07:30

      Haha echt wat een combi eigenlijk. Had jij het zelf bedacht?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok