BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Ontbijtcake met perenmoes en vanille

14 oktober 2016 door Stefanie 28 Reacties

Ontbijtcake met perenmoesIk ben dol op ontbijtjes die op taart lijken qua smaak, maar qua ingrediënten een stuk verantwoorder zijn. Net zoals deze ontbijtcake met perenmoes. Die laatste maak je zelf met vanille en dat is toch lekker. Het duurde trouwens wel een half jaar voor ik het recept met jullie kon delen. Daar vertel ik je alles over.

Peanuts

Net voor de lente begon,  vorig jaar, kwam ik op het idee om het ontbijttaartje met appelmoes om te dopen tot een ontbijtcake met perenmoes. Het was een probeersel, want ik had geen idee of het lekker was. Ik dacht van wel, maar je weet natuurlijk nooit. Voor het taartje met appelmoes gebruik ik kant-en-klare appelmoes. De variant zonder toegevoegde suikers, zodat het ook voor de ik-eet-zo-gezond-dagen geschikt is. Ik speurde de schappen in de supermarkt af. In de hoop ook perenmoes zonder suiker te spotten. Als het kan, ga ik echt wel graag voor gemak, zeker als het verantwoord is. Maar nee hoor, niets van dat alles. Daarom ging ik zelf maar aan de slag met perenmoes. Iets meer werk, maar eigenlijk nog peanuts.

Ontbijtcake met perenmoes

Vanille

Ik kookte de peertjes tot moes met vanille. Het is misschien wat gek om van je eigen creaties te zeggen, maar jeetje wat lekker. En dan heb ik het nog niet eens over het eindresultaat gehad. Ik paste het recept iets aan. Verving het amandelmeel voor speltbloem en voegde wat pecannoten toe. Dat geeft het ontbijttaartje wat knapperigs.

De eerste poging was goed, maar het lukte me niet om het op de foto te zetten. Waarschijnlijk gebrek aan tijd of nog wel meer, niet kunnen wachten met eten. Toen werd het lente en dat vond ik niet geschikt voor een recept met peer. Ik vergat het weer even, tot de blaadjes van de bomen begonnen te dwarrelen. Ik ging er weer mee aan de slag. Dit keer in de vorm van cupcakes. Op de één of andere manier zag dit er niet uit. De cakejes kwamen lastig uit de vorm. De smaak was goed, of nee fantastisch ;-) maar ja het oog wil ook wat. Daarom drie maal is scheepsrecht.

Ontbijtcake met perenmoes

Goed begin van de dag

Ik loop nu wel zo te pronken met mijn baksel, maar je vraag je dan misschien wel af, waarom het zo lekker is. Dat leg ik je graag uit. De ontbijttaart is smeuïg, heeft toch een bite, dankzij de pecannoten. Je proeft zoet met vanille en last but not least de taart is vrij van geraffineerde suikers. De peertjes zijn lekker zoet en dat is wat mij betreft zoet genoeg. Dit klinkt toch als een match made in heaven? Voor mij is dit het ideale begin van een doordeweekse werkdag waarop ik toch altijd wel probeer om een beetje gezond te eten. Met dit ontbijttaartje zit ik dus goed. Als ik dan de rest van de dag ook nog een beetje maat houd… Of dat lukt, is nog maar de vraag.

Ontbijtcake met perenmoes
Voor 12 stukken

Ontbijtcake met perenmoes

Dit zit erin:

  • 6 kleine peren, geschild en in blokjes
  • 1 vanillestokje
  • 140 gram havermout
  • 60 gram speltbloem
  • 4 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Handje pecannoten, gehakt
  • Snuf zout

Dit heb je nodig:

  • Bakblik van circa 20 x 32 cm, ingevet of bekleed met bakpapier
  • Beslagkom
  • Garde
  • Snijplank met mes
  • Steelpannetje

Zo maak je het:

  1. Doe de peer samen met een klein scheutje water en het merg van het vanillestokje, in de steelpan. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen.
  2. Als de peer zacht is, stamp je deze nog even goed fijn, zodat er een moes ontstaat.
  3. Laat de perenmoes afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  5. Klop de eieren los in de beslagkom. Schep daarna de havermout, speltbloem, bakpoeder, het grootste deel van de pecannoten en het snufje zout erdoor. Meng goed. Daarna voeg je de perenmoes toe. Zorg dat alle ingrediënten gemengd zijn.
  6. Schep het beslag in je ovenschaal. Verdeel de rest van de pecannoten erover.
  7. Zet nu 30 – 35 minuten in de oven. Prik er met een satéprikker in om te kijken of de cake al gaar is. Als de satéprikker schoon is, kun je het taartje uit de oven halen.
TIP! Maak je de ontbijtcake met perenmoes uit een pot? Gebruik dan 300 gram.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Ontbijtcake met perenmoes

Dit vind je misschien ook leuk

  • Warme overnight oats met stukjes Nakd reepWarme overnight oats met stukjes Nakd reep
  • Kruidige perentaartKruidige perentaart
  • Cranberrykoeken van Eet het BeterCranberrykoeken van Eet het Beter
  • Ontbijtkoek met peer en pumpkin spiceOntbijtkoek met peer en pumpkin spice

Te vinden onder:Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags:gezond, gezond ontbijten, havermout, ontbijt, pecannoten, peer, peren, perenmoes, spelt, suikervrij

« Rundvleestajine met stoofpeertjes
Omelet met paddenstoelen »

Reacties

  1. Sandra zegt

    16 oktober 2016 at 13:28

    Gewone peren of stoofperen? ?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      16 oktober 2016 at 13:30

      Gewone peertjes! Al kan stoofpeertjes misschien ook wel, maar weet niet of die zo snel tot moes koken.

      Beantwoorden
      • Sandra zegt

        16 oktober 2016 at 13:33

        Tx, ga m strax maken.
        Hebben de Kids weer wat lekkers om mee te nemen naar school!

        Beantwoorden
        • Stefanie zegt

          16 oktober 2016 at 13:35

          Leuk! Benieuwd wat jullie ervan vinden. Hij blijft ook best lang smeuïg!

          Beantwoorden
          • Sandra zegt

            16 oktober 2016 at 13:39

            Ik laat t je weten ?

  2. Elisa van Dam zegt

    19 oktober 2016 at 11:03

    Oeh ik ben benieuwd! Ik heb nog wat peren liggen.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 oktober 2016 at 11:32

      Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt. xx

      Beantwoorden
  3. Mariska zegt

    20 oktober 2016 at 10:32

    Vanmorgen gemaakt:). Ipv pecan walnoten en wat kaneel toegevoegd. Smaak is goed alleen is de cake wat sponzig.

    Beantwoorden
  4. K. zegt

    22 oktober 2016 at 17:14

    Hoi!! Wil ze morgen gaan maken :-)
    Ik heb twee vragen: bedoel je met havermout havervlokken ? En zou je 60 gr speltbloem kunnen vervangen door glutenvrij bloem?
    Groetjes Kelly

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      25 oktober 2016 at 07:47

      Wat leuk dat je de cake gaat maken! Met havermout bedoel ik havermout ;-) Havervlokken zijn een stuk grover en vind ik daarom minder geschikt voor de cake. Ik werk nooit met glutenvrij bloem, dus durf niet te zeggen of dit kan, maar het lijkt me geen probleem. Ik ben benieuwd wat je van de cake vindt!

      Beantwoorden
  5. Anne zegt

    24 oktober 2016 at 08:46

    Hoe kun je de cake bewaren? Is invriezen ook mogelijk?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      25 oktober 2016 at 07:43

      Ik bewaar de cake afgedekt in de koelkast. Invriezen kan ook. Doe dat dan in porties, die je voor het eten ontdooid en even kort opwarmt in de oven. Succes!

      Beantwoorden
  6. Anne zegt

    1 november 2016 at 10:52

    Oh heerlijk, ben dol op appelmoes en waarom heb ik dan nog nooit aan perenmoes gedacht. Gaaf recept, thnx voor het delen!

    Beantwoorden
  7. Hanne zegt

    5 november 2016 at 07:50

    Het smaakte helemaal nergens naar. Ik had heerlijke peren en goede kwaliteit noten, zelfs een beetje kaneel en speculaaskruiden toegevoegd, maar eenmaal uit de oven was alle smaak verdwenen. Alsof je op rubber aan het kauwen bent. Zonde van de heerlijke ingrediënten.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      6 november 2016 at 14:44

      Hoi Hanne, wat jammer om te horen. Mijn cake was juist vol van smaak!

      Beantwoorden
    • Nathalie zegt

      2 februari 2017 at 16:23

      Dat heb ik ook, het lijkt wel rubber, zonder enige smaak. waar zou dat aan kunnen liggen? Heb ook alleen maar goede ingrediënten gebruikt. Zo jammer.

      Beantwoorden
      • Stefanie zegt

        2 februari 2017 at 16:27

        Jammer zeg! Het kan dat de peertjes die je gebruikt hebt, nog niet zoveel smaak hadden? En is de cake ingezakt? Dan kan het nog wel eens rubberachtig worden. Bijv na het openen van de oven.

        Beantwoorden
  8. Truus zegt

    5 november 2016 at 23:05

    Lijkt mij heerlijk ,,ga het snel uit proberen,zeker met perenmoes !wat een goed idee!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      6 november 2016 at 14:44

      Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt.

      Beantwoorden
  9. Elke vd genugten zegt

    27 december 2016 at 11:58

    Vanmorgen de ontbijtcake met peer gemaakt.
    Heerlijk. En voor herhaling vatbaar.
    Maar kun je dat echt lang bewaren in de koelkast? Omdat er ook ei inzit!
    12 stukken, we zijn met z,n tweeen, dus 6 dagen om te bewaren.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      27 december 2016 at 15:24

      Hoi Elke, Wat fijn dat jullie ervan genoten hebben. 6 dagen bewaren vind ik persoonlijk wel wat lang. Maximaal 4 dagen zou ik zeggen!

      Beantwoorden
  10. Katrien zegt

    14 januari 2017 at 10:00

    Gisteren de ontbijtcake met peren klaargemaakt en vandaag is hij al helemaal op! De ontbijtcake viel in smaak bij zowel mijn kinderen als bij man. Het vanillestokje verving ik door een paar druppeltjes vanille aroma en verder voegde ik wat kaneel toe.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 januari 2017 at 09:20

      Wat super om te horen. Bedankt voor je bericht!

      Beantwoorden
  11. Karin zegt

    19 januari 2017 at 09:09

    Hij lijkt me heel lekker!
    Heel gek, maar echt waar: Ik heb nog een restje stoofperen staan, die ga ik hiervoor gebruiken!
    (Ik had er iets te veel gemaakt en nu is iedereen in huis ze zat…)
    En de spelt ga ik weer vervangen door amandelmeel.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 januari 2017 at 09:20

      Met stoofperen is ook heel lekker denk ik. Wat een goed idee! Geniet ervan :-)

      Beantwoorden
  12. Yetu zegt

    31 januari 2017 at 19:26

    Super lekker een favoriet voor onze luie zondag ontbijtjes in bed

    Beantwoorden
  13. Kristien zegt

    22 september 2018 at 11:41

    Ik heb haver-bloem (of gemalen havermout) gebruikt, cakevorm van 30 cm en 35min op 175 gr. Was perfect!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      24 september 2018 at 07:51

      Hoi Kristien,

      Wat super leuk om te horen. Dank je wel! En geniet van je cake.

      Groetjes,
      Stefanie

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon