BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Brioche broodjes

15 oktober 2015 door Stefanie 2 Reacties

Brioche broodjesToen ik bedacht dat ik broodjes met hamburger wilde maken, kon een goed broodje niet ontbreken. Stevig, knapperig, smaakvol en een broodje wat geen dot nat deeg wordt wanneer je er saus en een sappige burger oplegt. Je merkt, mijn lijstje met eisen was lang. Niet elk broodje kwam met dit lijstje zomaar door de keuring. Lang leve internet want internet vertelde mij dat ik voor een brioche broodje moest gaan. And so I did. De eerste keer zelfs in mijn leven dat ik brood bakte.

Brioche is wat zoeter dan een gewone boterham of een bolletje. Dat komt door de melk en het kleine beetje suiker wat door het deeg zit. Dit van oorsprong Franse brood zie je vaak bij het ontbijt. Lekker met roomboter en jam of getoast met karamelsaus en een bolletje ijs als toetje. Klinkt goed hè? Ergens roepen deze licht gele broodjes ook wat vakantie herrineringen bij me op. Ondanks dat de broodjes die ik bakte echt mega lekker waren, gaat de herrinering over iets minder lekker eten.

Veertien uur rijden

Een paar geleden waren Ruben en ik op vakantie. Met de backpack toerden we samen door Java en Bali. We besloten ook om, net als ongeveer een miljoen andere toeristen op dat moment, de Bromo Vulkaan te bezoeken. In jeepjes gingen we om vier uur in de ochtend van een bergdorp richting de vulkaan om daar de zonsopkomst te zien. Ik heb er pas nog eens de foto’s op nageslagen en ik denk serieus dat er geen één foto is van de zonsopkomst zonder een hoofd van deze en gene. Tja dat is wel een beetje jammer. Gelukkig hadden we de dag er na nog een kans voor wat mooie vulkaan beelden. Nadat we samen met alle anderen die op dat moment op de berg stonden de zon hadden zien opkomen vertrokken we richting vulkaan twee. Na slecht veertien uur rijden en arriveerden bij de Kawah Ijen. Of althans bij het dorp op de grond vanaf waar we de dag erna weer een zonsopkomst gingen bekijken op vier kilometer hoogte.

Brioche broodjes

Vieze fleechedekentjes

Laat ik voorop stellen dat de wandeltocht naar boven richting het zwavelmeer en de vulkaan zelf, echt schitterend waren. Daar vertel ik jullie nog wel een keer meer over. Het hotel waar we de nacht doorbrachten was op z’n zacht gezegd iets minder. Je denkt misschien, dat check je toch even op Tripadvisor? Dat ging niet. We boekten een tour in Yogyakarta en dan is het toch een beetje afwachten. We sliepen met onze kleren aan onder hele vieze fleechedekentjes, want ondanks Indonesië, was het daar behoorlijk koud.

Rond half vier in de ochtend zaten we aan het ontbijt. Ruben besloot al snel dat hij er niets van ging proeven. Foodie als ik ben, wilde ik alles uitproberen. Dat is niet helemaal waar want het leek mij ook niet fantastisch. Met een flinke wandeltocht voor de boeg had ik wel wat brandstof nodig. Het begon al met een eitje. Ik pelde het, de geur was dubieus en – hoe dom – ik nam toch een hap. Zoals het eitje rook, smaakte hij ook. Jak! Dan maar de boterham proberen. Kleffe bammetjes, van die melkbroodjes die je zoveel hebt in Azië, met boter waarvan ik me afvroeg of hij nog goed was en – het lichtpuntje – hagelslag. Ach, het was eenmalig want verder was al het eten in Indonesië fantastisch. Volgens mij zeggen ze toch dat ochtend cardio het allerbeste is op een nuchtere maag?

Brioche broodjes
Voor 8 broodjes

Brioche broodjes

Dit zit erin:

  • 360 milliliter warme melk, ongeveer 45 graden
  • 430 gram bloem
  • 75 gram roomboter gesmolten
  • 7 gram instant gist
  • 2 theelepels suiker
  • 1 ei + 1 ei met een scheutje water voor het bestrijken van de broodjes
  • 1 theelepel zout
  • Sesamzaadjes

Dit heb je nodig:

  • Keukenmachine
  • Mengkom
  • Oven
  • Bakpapier
  • Kwastje

Zo maak je het:

  1. Doe de bloem samen met een snuf zout in de keukenmachine.
  2. Meng de melk, gist, boter, ei en suiker in een kom en roer goed.
  3. Voeg nu het melkmengsel bij de bloem in de keukenmachine en laat 5 tot 7 minuten draaien. Als na een paar minuten het deeg nog wat te nat is, voeg je een extra eetlepel bloem toe. Het deeg moet goed rekbaar zijn en een klein beetje plakkerig.
  4. Doe het deeg nu in een kom die je eerst met een beetje bloem hebt bestrooid. Leg er een theedoek overheen en laat 1 tot 3 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet ongeveer verdriedubbelen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  6. Bestuif een werkvlak met wat bloem en stort daar het deeg op. Kneed het nog even goed. Het is nu veel minder plakkerig. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
  7. Kneed elk broodje afzonderlijk ook nog goed en maak er een mooi bolletje van.
  8. Leg alle bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  9. Meng het tweede eitje met een scheutje water en bestrijk met een kwastje de broodjes met dit mengsel.
  10. Verdeel de sesamzaadjes hier over heen.
  11. Zet ze 10-12 minuten in de oven. Als de bovenkant goudbruin is, zijn de broodjes klaar om gegeten te worden.
TIP 1! Met boter die nog goed is en pure hagelslag zijn deze briochebroodjes dus ook wel goed te doen ;-)
TIP 2! Wil je ze maken maar dan zonder burger? Eet ze eens met gerookte zalm en mierikswortel of met rosbief.
TIP 3! De broodjes bewaar je verpakt in een diepvrieszakje ook prima in de vriezer.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Brioche broodjes

Dit vind je misschien ook leuk

  • Chai bananenbrood met chocolade en notenChai bananenbrood met chocolade en noten
  • In de Bakkerij // Authentiek Frans desembrood, gebakken met liefdeIn de Bakkerij // Authentiek Frans desembrood, gebakken met liefde
  • Stop! Burger time // broodje hamburgerStop! Burger time // broodje hamburger
  • Spicy avocado toast met een gekookt eitjeSpicy avocado toast met een gekookt eitje

Te vinden onder:Bijgerechten, Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt, Recepten Tags:brioche, brood, buns, burgerparty, ontbijt

« Pickles van rode ui
Stop! Burger time // broodje hamburger »

Reacties

  1. Isa zegt

    15 maart 2018 at 09:28

    Waarschijnlijk ben je de tweede rijs vergeten?
    Mijn broodjes waren compact en droog.
    Andere recepten laten de broodjes na het vormen nogmaals rijzen.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      15 maart 2018 at 15:29

      Hi Isa, wat jammer dat ze compact en droog zijn. Bij mij is dit niet het geval en ik ben ook geen tweede rijs vergeten. Laatst van Edwin Klaassen brioche leren bakken en hij laat ook maar 1x rijzen. http://www.desemenzo.nl/recepten/ Wel een heerlijk recept.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon