BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Om bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoof

1 augustus 2015 door Stefanie 2 Reacties

Om bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoofAl weken had ik er zin in, in witte bonen. En dat is eigenlijk heel gek, want witte bonen eet ik nooit. Als student liet ik me regelmatig verleiden tot een echt English breakfast. Stukken knapperig gebakken bacon, een sappige sausage, tomaten en champignons even kort gegrild, tikkeltje taai wit toast en een schep witte bonen in tomatensaus. Een dagje winkelen in Amsterdam begon altijd met zo’n vet ontbijt. Niet culinair of heel bijzonder, maar wel super lekker. Toen dan, want ik weet zeker dat er lekkerdere ontbijtjes te scoren zijn. Alhoewel ik misschien zelf eens aan de slag moet met het pimpen van dit traditionele ontbijt, maar goed, dit terzijde. De witte bonen in tomatensaus liet ik steevast staan. Sowieso liet ik bonen ‘vroeger’ graag staan. En met vroeger bedoel ik een jaar of tien geleden. Of misschien nog wel langer. Dan spreken we wel echt van vroeger toch? Ik vond een boon maar melig eigenlijk. Melig en saai.

Geen witte, maar borlottibonen

Inmiddels weet ik wel beter en vind ik alle soorten peulvruchten heerlijk. Ze zijn zo veelzijdig en echt verre van saai, ontzettend gezond en ook nog eens heel voedzaam. Die witte bonen dus. Daar had ik zin in, maar niet in huis. Op momenten dat je in iets specifieks zin hebt, kan je de klok erop gelijk zetten dat je dat niet in huis hebt. Dat was dus ook zo met die witte bonen. Zin om de deur uit te gaan had ik niet, dus dan wordt het roeien met de riemen die je hebt. Of in dit geval iets fabriceren met datgene wat je in huis hebt. Ik dook mijn kasten met voorraad in en vond een blikje borlottibonen. Oké ze zijn niet wit, maar licht bruin en met een beetje verbeelding is het gewoon wit.

Om bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoof

Bruinverbrand gezicht

Nu komt het leukste. Vind ik dan. Op het moment dat ik het blikje laat uitlekken in het vergiet heb ik echt nog geen idee wat ik met de borlottibonen ga doen en wat er uiteindelijk op mijn bord ligt. Ik fruit een fijngehakt uitje met wat knoflook in de wok, want eerlijk is eerlijk, alles krijgt meer smaak met dit magische duo. Gooi de bonen erbij, hak een paar tomaten in stukken en hup, ook in de pan. Ik bedenk me dat ik zin heb in spicy, dus voeg een rode peper toe. Dit lijkt verdacht veel op een Italiaanse bonenstoof. Zo één uit mijn fantasie. Een bonenstoof die je aan lange, prachtig gedekte tafels in Italië eet. Onder bomen die ruisen door het zachte briesje dat er waait, koele Pinot Grigio in je glas en een bruinverbrand gezicht door die heerlijke verwarmende zon. Ik voeg heel veel basilicum toe, een flinke lading zwarte peper en stukjes gedroogde worst. Wat ruikt het lekker. Ik schep de bonenstoof op mijn bord en stap de tuin in. Bij de eerste hap sluit ik mijn ogen en zit ik heel even aan die lange tafel uit mijn dagdroom.

Om bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoof

Italiaanse bonenstoof om bij weg te dromen
Voor 2 personen

Dit zit erin:
1 grote ui, gesnipperd
1½ teen knoflook, fijngehakt
2 blikjes bonen van 400 gram, ik gebruik borlottibonen en cannellinibonen
10 rijpe tomaten, in grove stukken
Een stuk droge worst in dunne plakjes, ik gebruik en droge worst met vijf pepers, maar salami of chorizo is ook heerlijk.
1 rode peper, in dunne ringetjes
Veel zwarte peper
Zout
Flinke hand basilicum, grofgehakt
Olijfolie

Zo maak je het:
Verhit olijfolie in een wok en fruit de ui met knoflook tot deze zacht is. Laat ze niet bruin worden.

Voeg de bonen en tomaten toe, draai het vuur wat hoger. Laat, al roerend even kort pruttelen. Doe nu de stukjes gedroogde worst en de rode peper in de pan.

Na vijf minuten breng je de stoof op smaak met wat zout, veel zwarte peper en de basilicum. In principe is de stoof nu al ready to eat. Hoe langer hij staat, hoe smeuïger de bonen worden.

Schep wat bonenstoof op een bord en serveer er warm knapperig ciabattabrood bij waarmee je de saus van de stoof heerlijk mee opeet.

Tip 1!
Deze Italiaanse bonenstoof is lekker met een groene salade van rucola, kiemen, stukjes Oost Indische kers en die mooie eetbare bloemen. Beetje olijfolie en balsamicoazijn erover en smullen maar.

Tip 2!
Maak je deze bonenstoof als onderdeel van een Italiaanse etentje voor vrienden? Serveer vooraf dan een plankje kaas en charcuterie. Bijvoorbeeld met Tallegio, Pecerino, Parmaham en Mortadadella.

Tip 3!
Liever vega? Skip dan de droge worst en ga voor stukken champignon.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

 Om bij weg te dromen: Italiaanse bonenstoof

Dit vind je misschien ook leuk

  • Snelle auberginepizza’s // vega + salamiSnelle auberginepizza’s // vega + salami
  • Vegetarische Mexicaanse chiliVegetarische Mexicaanse chili
  • Gevulde paprika’s met tonijn, zwarte olijven, kappertjes en feta.Gevulde paprika’s met tonijn, zwarte olijven, kappertjes en feta.
  • Makkelijke & snel: couscous met zalm en groene aspergesMakkelijke & snel: couscous met zalm en groene asperges

Te vinden onder:Hoofdgerecht, Recepten Tags:bonen, borlottibonen, cannellinibonen, gezond, hoofdgerecht, Italiaans, makkelijk, snel, tomaat

« Fruits de mer op de Oosterschelde
Ultieme strandgevoel bij het Zeecafé in Oostkapelle »

Reacties

  1. Marleen zegt

    1 augustus 2015 at 12:59

    Lijkt me weer heerlijk………….had je toch veel standaard in huis?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      7 augustus 2015 at 06:49

      Ja stiekem wel he? Hahaha

      Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon