BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas

11 maart 2015 door Stefanie 11 Reacties

Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas van kaasboerderij SchellachSinds kort heb ik het fenomeen hartige taarten ontdekt. Ik ben daarin een laatbloeier. Ik weet het. Het maken van een hartige taart is niet moeilijk. Best makkelijk zelfs. Als je de basis in huis hebt, hartige taartdeeg, eieren en slagroom, kom je al een heel eind. Ik speel wel een beetje vals met hartige taartdeeg uit de vriezer. Deze heb ik tegenwoordig standaard in huis, zodat ik niet in de weer hoef met deeg maken. De rest van de vulling voor de taart kun je zelf bepalen. Kijk wat je in de koelkast hebt liggen en verwerk er restjes groente, stukjes gerookte zalm of uitgebakken spekjes in die je goed op smaak brengt met een een gefruit uitje, knoflook, kruiden die je lekker vindt en peper en zout. Verdeel dan nog wat (geraspte) kaas erover en je hartige taart kan in de oven. Klinkt goed toch?

Ik had nog een pompoen in huis en die wilde ik graag verwerken in een hartige taart. Pompoen is van zichzelf behoorlijk zoet, dus die kan wel een pittige tegenhanger gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een heerlijk mix van specerijen, een rood pepertje of een pittige kaas. Ik koos voor die laatste. Ik ben gek op kaas. Als klein kind wilde ik het liefste overal kaas op, door en overheen. Wel jonge kaas – pittige kaas moest ik niets van hebben – van de kaasboer die elke week aan de deur kwam. Eerlijk is eerlijk het liefste wil ik nog steeds overal kaas op, maar dat is figuurtechnisch gewoon niet handig.

Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas van kaasboerderij Schellach

Voor de kaas die ik wilde gebruiken voor de hartige taart heb ik een bezoekje gebracht aan Kaasboerderij Schellach in Middelburg. Kaasboerderij Schellach is een boerderij met akkerbouw, melkveehouderij en een kaasmakerij waar zes dagen per week kaas wordt gemaakt. Alle kazen van koemelk maakt Schellach zelf. Deze kazen kun je in de leuke boerderijwinkel kopen en met een beetje geluk ook proeven.

De koeien van Schellach mogen in het voorjaar zelf kiezen of ze lekker in de wei willen dralen of dat ze beschut in de stal blijven. Als je bij Schellach om een stuk kaas gaat kun je ook een kijkje nemen in de stallen en de koeien en kalfjes aaien. In de schoolvakanties organiseert Schellach boerderijbelevingen zodat je kunt zien hoe het hele proces van kaasmaken gaat. Als je wil mag je zelfs een beetje meehelpen op de boerderij. Dit is ontzettend leuk om te doen met kinderen, maar ook voor volwassen kaasliefhebbers die benieuwd zijn waar hun favoriete stukje kaas precies vandaan komt en hoe het gemaakt wordt is dit absoluut een aanrader. Ik heb al een klein kijkje achter de schermen mogen nemen bij Schellach en dat smaakte naar meer. Je snapt vast wel dat ik als kaasliefhebber binnenkort richting Schellach ga voor een boerderijbeleving.

Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas van kaasboerderij Schellach

Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas

Dit zit erin:
500 gram pompoen, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 rode ui, in halve ringen gesneden
200 gram bladspinazie
6 plakjes hartige taartdeeg
Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
125 milliliter slagroom
75 gram belegen kaas, geraspt
5 eieren
1 of 2 teentjes knoflook
Olijfolie
Klontje roomboter
Peper en zout
Hartige taartvorm 24 centimeter doorsnee

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een ovenschaal in met olijfolie en doe hierin de pompoen, rode ui, tijmblaadjes, knoflook en peper en zout. Laat de knoflook in de schil zitten. De knoflook geeft zo wel zijn lekkere smaak af, maar verbrandt niet. Zet in de oven voor 15 minuten.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en bak hierin de spinazie. Als de spinazie geslonken is haal je deze uit de wok en laat je de spinazie uitlekken in een vergiet of zeef tot al het vocht eruit is.
  4. Kluts de eieren samen met een beetje peper, zout, slagroom en een handje geraspte kaas in een kom.
  5. Vet een hartige taartvorm in met een klontje roomboter en bekleed de vorm met de hartige taartdeeg.
  6. Haal de pompoen uit de oven. Bekleed de bodem van de hartige taart met het grootste deel van de pompoen. Haal de teentjes knoflook eruit.
  7. Leg bovenop de pompoen, de gewokte spinazie.
  8. Doe nu de resterende pompoen bovenop de spinazie en schenk het eiermengel eroverheen.
  9. Verdeel de geraspte kaas over de taart.
  10. Zet de taart in de oven voor 50 tot 60 minuten.
  11. De taart is klaar als de kaas licht bruin kleurt en het eiermengel gestold is.

Serveer met een lekkere groene salade met een balsamicodressing.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas van kaasboerderij Schellach

Dit vind je misschien ook leuk

  • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio
  • Quiche met spekjes en uiQuiche met spekjes en ui
  • Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaasPompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas
  • Een fantastische vistaartEen fantastische vistaart

Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten Tags: ei, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, makkelijk, pompoen, quiche, spinazie

« 7 x gezond ontbijten met taartjes
Brownie met salted caramel »

Reacties

  1. anne-bouk zegt

    11 maart 2015 om 07:56

    Hoi! Super leuk stukje weer, ben zelf ook helemaal van de hartige taarten.
    In Oostkapelle zit ook een mooie kaasboerderij, Loverendale. Het is een bio-dynamische boerderij en wij kopen voor de zaak hier onze kazen. Het zijn niet alleen bio-dynamische kazen maar het stremsel in hun kazen is vegetarisch en komt dus niet uit de lebmaag van een kalf . Ze zijn minder commercieel als Schellach, hun kazen zijn niet te koop bij de Sligro, je moet er zelf om. Mooi bedrijf!

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      16 maart 2015 om 09:33

      Thanks! Je hebt me vrijdag overtuigd hoor om snel eens naar Loverendale te gaan. En daarna bloemen plukken in de pluktuin ;-)

      Beantwoorden
  2. Ellen zegt

    11 maart 2015 om 08:18

    Wow, dit ziet er zoo heerlijk uit! Ik ben dol op pompoen!

    Beantwoorden
  3. Talitha zegt

    12 maart 2015 om 12:08

    Ziet er ontzettend lekker uit! Dit wil ik wel een keer proberen! (:

    Beantwoorden
  4. alexa zegt

    12 maart 2015 om 20:24

    ziet er heel goed uit! zal wel vullend zijn!

    Beantwoorden
    • littlespoon zegt

      16 maart 2015 om 09:32

      Haha je vullend is ie zeker ;-)

      Beantwoorden
  5. Danielle zegt

    28 januari 2016 om 09:24

    oohhh dit lijkt me zo lekker… SNEL maken!!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 om 07:06

      Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt.

      Beantwoorden
  6. Anja zegt

    16 januari 2017 om 20:08

    Oh, dat klinkt wel lekker. Ben dol op hartige taart dus deze moet ik een keer uitproberen.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      19 januari 2017 om 09:26

      Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok