BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)

9 juni 2017 door Stefanie 1 Reactie

Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)Met deze venusschelpen zoals in Portugal droom ik weer even terug naar mooie herinneringen in één van mijn favoriete landen. Lekker met veel knoflook, koriander en citroen. Zo simpel en in minder dan 10 minuten op tafel. Ook een heel fijn borrelhapje. Voor Agrimarkt maakte ik dit Portugese recept na. Lees snel verder.

Schelpen eten en zoeken

Altijd al ben ik dol geweest op schelpjes. Om ze te zoeken, maar de laatste jaren liever op mijn bord, om op te eten. Toen ik vorig jaar op vakantie was in de Algarve voelde het alsof ik in de hemel was beland. Overal kon je schelpen eten. Bij de visboer kocht je ze voor een prikkie zodat ik er in onze vakantiehuisjes ook zelf mee kon experimenteren.

Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)

Indrukwekkend

Ik herinner me nog de vaartocht die we maakten over de Ria Fermosa. Dit is trouwens echt een aanrader om te doen als je in het oosten van de Algarve bent. We stopten op een eiland en werden aan een tafel van een restaurant neer gezet. “Lusten jullie vis? En schelpen?” Vroeg de gastvrouw. Natuurlijk lusten we dat. Niet veel later stond er een grote pan met venusschelpen voor ons. Ik was spontaan stil. Zo indrukwekkend zag het eruit. Na het proeven werd ik helemaal gelukkig. Veel knoflook, citroensap, de schelpen en rijkelijk gestooide koriander. Het vrijgekomen vocht aten we met stukken brood, wat ook op tafel stond.

Portugese zon

Als je wel eens wel eens op vakantie bent geweest in Portugal kan het zomaar dat je deze venusschelpen als voorgerecht hebt gegeten. Traditioneel bereid met veel knoflook, koriander en citroensap. Puur, eenvoudig en in minder dan 10 minuten op tafel. Dit is trouwens ook een heerlijk hapjes voor bij de borrel. Droom je even mee naar de Portugese zon, het ruisen van de zee en de Portugese muziek op de achtergrond. Voeten in het zand, fijn gezelschap en een pan met schelpjes. Kan het nog mooier? De hele beleving eromheen kan ik niet met jullie delen maar wel het recept. Daarom bij deze!

Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)
Voor 4 personen

Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)

Dit zit erin:

  • 1 kg vongole
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 citroenen, enkel het sap
  • 10 gr koriander, fijngehakt
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Wok
  • Deksel

Zo maak je het:

  1. Spoel de venusschelpen goed schoon, zodat al het zand uit de schelpen is. Laat uitlekken. Gooi kapotte exemplaren weg.
  2. Verhit een flinke scheut olijfolie in de grote wok, zodat de schelpjes goed de ruimte krijgen om te openen.
  3. Fruit hier, op een middelhoog vuur, de knoflook in. Laat niet kleuren.
  4. Voeg de helft van het citroensap en zwarte peper toe. Doe de venusschelpen in de pan.
  5. Draai het vuur hoog en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en stoom de venusschelpen op middelhoog vuur tot ze openen. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging.
  6. Knijp de rest van het citroensap over de tapijtschelpen en voeg de koriander toe.
  7. Serveer direct.
TIP! Eet deze venusschelpen zoals in Portugal met stukken geroosterd stokbrood.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Venusschelpen zoals in Portugal (Amêijoas à Bulhão Pato)
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Proeverij van drie soorten schelpenProeverij van drie soorten schelpen
  • Ceviche van kabeljauw met frisse dressingCeviche van kabeljauw met frisse dressing
  • Groene couscous met geroosterde walnoten en fetaGroene couscous met geroosterde walnoten en feta
  • Avocado gevuld met Hollandse garnalenAvocado gevuld met Hollandse garnalen

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten, Voor bij de borrel, Voorgerechten Tags: borrelhap, citroensap, fruits de mer, knoflook, koriander, makkelijk snel, portugal, schelpen, venusschelpen, vongole, voorgerecht

« Smart X Little Spoon roadtrip #3 // Van Lille naar Saint Valery sur Somme + veel eet- en slaaptips
Zelf pindakaas maken + 2 lekkere variaties »

Reacties

  1. Jos zegt

    29 september 2018 om 10:16

    Je vergeet een flinke scheut witte wijn, onmisbaar voor de echte bulhão pato

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok