BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Oranje Boven wortelsoep

27 april 2015 door Stefanie 9 Reacties

Oranje Boven wortelsoepHeb je zin om een lekkere pan soep te maken? Deze wortelsoep is een aanrader. Lekker en ook nog eens hartstikke gezond. Combineer met brood en smeersels.

Koningshuis

Stiekem ben ik best een beetje fan van het Koningshuis. Het is niet zo dat ik mokken met het hoofd van de koning en koningin in de kast heb staan en toen de Oranjes is Middelburg kwamen op Koninginnedag ben ik niet eens gaan kijken. Dat had dan weer te maken met de avond daarvoor. Ik vind het hele fenomeen Koningshuis gewoon interessant. Dat heeft vast iets te maken met mijn nieuwsgierige aard, want ik vind mensen in het algemeen gewoon interessant. Ik vraag me altijd af hoe hun leven is.

Doen ze zelf boodschappen? En kookt Maxima op zondag ook wel eens een pan soep? Of doet de huiskok dat? En de lunchtrommeltjes van de prinsesjes, wie vult die? Tja, je kan het je maar afvragen hè? Het verbaast je dan vast ook niets dat ik de roddelblaadjes dan ook graag zo nu en dan eens open sla. Ik weet best dat een hoop wat erin staat niet waar is, maar het is gewoon leuk om te lezen.

Oranje Boven wortelsoep

Oranje Boven

Ik kon niet achter blijven met een Koningsdag recept. De oranje tompouces en ander zoetigheden zijn echt niet aan mij besteed. Nu had ik wel een cheesecake met oranjelaagje kunnen maken, maar dat bedenk ik me nu pas, terwijl ik dit artikel schrijf. Mijn Oranje Boven wortelsoep is gewoon super lekker, dus niets geen cheesecake. Ik kwam op het idee toen ik bij een uitreiking was in het Middelburgse Museum Café. We kregen bij de lunch een klein glaasje wortelsoep. Ik vond het zo lekker, dat ik me voornam zelf snel eens wortelsoep te maken.

Dit is eigenlijk mijn recept voor tomatensoep. Ik maak altijd tomatensoep met een wortel erin. Ik heb voor de gelegenheid de rollen eens omgedraaid. Heel veel wortel en een paar tomaten. Met een scheutje room om de soep net wat voller te maken. De room laat je gerust weg of vervang je voor een iets minder vette variant. Alhoewel zo’n klein scheutje slagroom op een grote pan wat mij betreft geen kwaad kan.

Wilde plannen

Stel je hebt wilde plannen voor Koningsdag, wat je verstaat onder wild laat ik helemaal aan jou over, leg dan een goede bodem. Maak deze soep en eet er lekker stevig brood met smeersel bij. Als je dan toch bezig bent, de Spaanse albondigas zijn ook uitstekend pre party food.

Oranje Boven wortelsoepOranje Boven wortelsoep
Voor 4 personen

Dit zit er in:
1 kilo wortels, geschrapt en in plakjes gesneden
4 tomaten, in grove stukken gehakt
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
Bosje basilicum, blaadjes en steeltjes apart
Paar scheutjes slagroom
1 eetlepel rode wijnazijn
1,5 liter bouillon naar keuze
Olijfolie
Peper en zout
Tuinkers, voor de garnering

Zo maak je het:
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Bak de ui en de knoflook in een paar minuten glazig. Voeg de basilicumsteeltjes en de stukjes wortel toe. Bak alles op een laag vuurtje tien minuten.

Giet nu de bouillon in de pan. Breng de soep aan de kook. Laat dertig minuten op een zacht vuurtje koken. Voeg als laatste de basilicumblaadjes toe. Roer door.

Pureer de soep met een staafmixer samen met een scheutje slagroom en de rode wijnazijn tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in een kom en garneer met wat slagroom en tuinkers.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.

Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?

Oranje Boven wortelsoep

Dit vind je misschien ook leuk

  • Indiase wortelsoep met kokosIndiase wortelsoep met kokos
  • Zoete aardappelsoep met gember en kipZoete aardappelsoep met gember en kip
  • Makkelijk & snel: Mexicaanse tomatensoep met paprikaMakkelijk & snel: Mexicaanse tomatensoep met paprika
  • Bun Cha (Vietnamese noodles) met biefstukBun Cha (Vietnamese noodles) met biefstuk

Categorie: Recepten, Soep Tags: basilicum, gezond, soep, wortel

« Comforting ratatouille
Anti-kater ontbijt: pantosti met sambal »

Reacties

  1. Yolanda zegt

    27 april 2015 om 08:48

    Soep is mijn lievelings-eten, dus deze ga ik zeker maken. Heb jij ook het recept voor tomatensoep op jouw blog staan?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      27 april 2015 om 09:19

      Leuk! Ik heb geen tomatensoep op mijn blog staan, maar deze wortelsoep is eigenlijk mijn tomatensoep maar dan omgekeerd. Dit recept maar dan met 1 kilo tomaten, 2 wortels en 1 liter bouillon. Lekker met Italiaanse pesto gehaktballetjes erdoor. Fijne dag!

      Beantwoorden
      • Yolanda zegt

        27 april 2015 om 09:33

        Italiaans pesto gehaktballetjes erdoor dat klinkt ook goed! Dat moet goed komen met de tomatensoep

        Beantwoorden
  2. Ellen zegt

    27 april 2015 om 09:22

    Mmm, dit klinkt heerlijk! Zo grappig dat het in NL toch helemaal anders is dan in België wat het koningshuis betreft. Ik vind jullie enthousiasme ervoor wel heel erg leuk! :)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      30 april 2015 om 12:16

      Koningsdag is echt één van de gezelligste en leukste dagen van het jaar. Hebben jullie in België ook zoiets?

      Beantwoorden
  3. Monique zegt

    15 juli 2017 om 11:09

    En de blaadjes van de basilicum worden niet gebruikt??? Zonde dan..

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      18 juli 2017 om 07:58

      Basilicum gebruik ik wel degelijk! Zou zeker zonde zijn om niet te gebruiken. Heb het toegevoegd in de omschrijving.

      Beantwoorden
      • Monique zegt

        18 juli 2017 om 09:21

        ?? ik heb nu wat blaadjes gebruikt als garnering

        Beantwoorden
        • Stefanie zegt

          18 juli 2017 om 14:38

          Ook een goed idee!

          Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok