BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam

23 augustus 2019 door Stefanie

Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjamIk heb me vandaag toch een lekkere tosti voor je in de aanbieding. Zuurdesemtosti, belegd met Hero Minder Zoet aardbeienjam, heel veel emmentaler en gruyere, gekarameliseerde ui en dat allemaal gebakken in roomboter. Dit wil je. Geloof me. Ik deel verderop het recept met je, maar eerst nog even waar ik mijn inspiratie vandaan haalde.

Kaaskop

Als iemand een kaaskop is, dan ben ik het wel. Het liefste eet ik overal kaas op, door, onder, naast en bij. Dat is nu zo, maar ook als kind was cheese my religion. Geraspte kaas bij de stamppot prei. Blokjes kaas door de macaroni. Als het maar gesmolten was. Elke woensdag kwam de kaasboer aan de deur. Een pond jonge kaas, was de standaard bestelling. En altijd een plakje kaas voor mij. Hoogtepunt van de week.

Het verbaast je dan ook vast niets dat een kaasbroodje, gebakken ei met veel kaas of een tosti mijn lievelingslunch was. Eigenlijk is dat niet echt veranderd. Laatst dacht ik ineens aan een reclame van vroeger. “Cheezer cheezer.” Check de link even als je nu zoiets hebt van: “waar heeft ze het over?” In de reclame, die ik ongetwijfeld tijdens GTST voorbij zag komen, was een jonge hippe meid te zien. Ze besmeerde een pita met aardbeienjam en kaas. Even in de oven en eten maar.

Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjamZuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam

Ik vond het een rare combinatie. Kaas met jam. Brr. Na even googelen dit weekend las ik dat de cheezer nooit echt een succes is geworden. Ik vraag me af of dat anders was geweest als mensen het gewoon hadden geprobeerd. Ik deed dat namelijk. Jaren later hoor. Volgens mij zelfs een keer per ongeluk. Ik ontdekte dat kaas en jam juist fantastisch combineren. Denk maar aan zoete chutneys, jam of fruit hij een kaasplank. Geitenkaas en honing of feta met mango.

Twee soorten kaas

Geïnspireerd op die pita uit de jaren 90 heb ik vandaag een mega lekker tosti recept voor jullie in de aanbieding. Ik gebruik Hero Minder Zoet aardbeienjam. Perfect voor mensen, zoals ik, die zoet lekker vinden, maar liever niet te zoet. Met die jam besmeer ik het zuurdesembrood. Daarop twee soorten kaas, emmentaler en gruyère, want op een tosti zit nooit genoeg kaas. Ertussen nog wat glazig gebakken rode ui, met een beetje pit en daarna bakken in een klont roomboter. Een pantosti’s is zoveel lekkerder dan een tosti uit een tosti-ijzer. Is mijn bescheiden mening. Flinke klodder ketchup erbij en je lunch, of anti-kater ontbijt ;-), is klaar.

Eet smakelijk!

Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam
Voor 2 tosti’s

Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam

Dit zit erin:

  • 2 el roomboter
  • 2 uien, in flinterdunne halve ringen, ik mix rode ui en sjalot
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 tl gedroogde chilipeper
  • 4 zuurdesemboterhammen
  • Emmentaler, naar smaak en in plakjes
  • Gruyere, naar smaak en in plakjes
  • 2 el Hero Minder Zoet aardbeienjam
  • Optioneel: ketchup en/of mayonaise

Zo maak je het:

  1. Smelt 1 el roomboter in een koekenpan en fruit hierin de uien.
  2. Voeg de rietsuiker en chilipeper toe. Zodra de suiker karameliseert haal je de pan van het vuur.
  3. Maak ondertussen de tosti’s. Besmeer 2 boterhammen met Hero Minder Zoet aardbeienjam. Verdeel emmentaler en gruyère erover. Zoveel als je zelf lekker vindt. Schep de gekarameliseerde rode ui erop en dek af met een zuurdesemboterham.
  4. Smelt roomboter in dezelfde koekenpan. Als de boter bruin kleurt leg je de boterhammen erin. Bak aan beide kanten goudbruin en tot de kaas gesmolten is.
  5. Snijd doormidden en serveer eventueel met ketchup. Of mayo. Waar jij zin in hebt!

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

In samenwerking met Hero.

Dit vind je misschien ook leuk

  • De tosti der tosti’s: croque monsieurDe tosti der tosti’s: croque monsieur
  • Zomerse aardbeien trifle met aardbeienjamZomerse aardbeien trifle met aardbeienjam
  • Cuban sandwich met Zeeuws spekCuban sandwich met Zeeuws spek
  • Wentelteefjes met gebakken appel en kokosbloesemsuikerWentelteefjes met gebakken appel en kokosbloesemsuiker

Categorie: Geen categorie, Lunch, Recepten Tags: aardbeienjam, emmentaler, gruyere, hero, lunch, tosti, zuurdesem, zuurdesembrood

« Zomerse cake met rabarber, aardbeien en kersen
10 x lekker eten en drinken in Tel Aviv (+ Jeruzalem) »
Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok