BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

De tosti der tosti’s: croque monsieur

20 maart 2018 door Stefanie Reageer

De tosti der tosti’s: croque monsieur De tosti’s der tosti’s. Dat vind ik wel op z’n plaats bij deze croque monsieur. En dat is niet voor niets. Stoer stevig brood, de lekkerste ham die er is, heel veel kaas en zelfgemaakte bechamelsaus. Je eet je vingers erbij op. Geloof mij maar. Vandaag deel ik dit recept, want ik ontwikkelde voor Agrimarkt en vertel ik waar die liefde voor de croque monsieur vandaan komt.

Tosti

Ik weet niet beter of ik ben dol op tosti’s. In mijn volwassen jaren maar ook als kind, maakte je me blij met gebakken boterhammen. Het liefste niet uit een tosti-ijzer, maar gewoon gebakken in roomboter in de koekenpan. Precies zoals mijn moeder dat altijd deed voor me. In Vlissingen was een lunchroom waar we weleens lunchten. Ook dat vond ik vroeger al een feest. Ergens iets drinken zonder er iets bij te eten, tja, dat klopte voor mijn gevoel niet. Gezelligheid is toch eten? Haha, ja dat is nog niet veranderd.

De tosti der tosti’s: croque monsieur

Casinowit

De lunchroom was van het soort met uitsmijters, saucijzenbroodjes, softijs enz. Wat je zelf haalde aan het buffet. Nu loop ik daar niet meer warm voor, maar begin jaren negentig was de horeca toch anders dan nu. De lunchroom verkocht ook een croque monsieur. Een tosti van casinowit, met plakjes ham, kaas en bechamelsaus. Die laatste was ongetwijfeld niet zelfgemaakt, maar joh, als kind van acht, interesseerde me dat geen reet. De tosti was zo fantastisch lekker, dat ik hem altijd wilde eten.

Mega unit

Als ik eraan terug denk, weet ik zeker dat mijn eigen croque monsieur erbij in het niet valt. Rationeel gezien zie ik heus wel dat dit niet klopt en het vooral de herinnering is dit dat zo ziet. Want deze tosti was echt fantastisch. Een mega unit en extreem machtig, maar man wat lekker. Mijn lover nam hem koud mee naar zijn werk en kon het beamen. Hij eet het liefste alles warm, dus als dit uit zijn mond komt, weet ik dat het goed is.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je het me weten als je de croque monsieur maakt?

De tosti der tosti’s: croque monsieur
Voor 4 tot 8 personen

De tosti der tosti’s: croque monsieur

Dit zit erin:

  • 8 sneden stevig wit brood
  • 4 plakken ham
  • 200 gr Gruyere, in plakjes
  • 100 gr Emmentaler, geraspt
  • 250 ml melk
  • 25 gr roomboter
  • 25 gr bloem
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen

Dit heb je nodig:

  • Steelpan
  • Ovenschaal
  • Snijplank + mes
  • Rasp

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Maak de bechamelsaus. Smelt de boter op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak 4 minuten. Blijf voortdurend roeren en laat het vuur laag, zodat de bloem niet bruin verkleurd.
  3. Schenk de melk er geleidelijk bij. Blijf roeren, zo vormen zich geen klontjes. Dit kan met een houten lepel of met een garde.
  4. Laat al roerend 5 minuten koken of tot de saus mooi glad en dik is.
  5. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Draai het vuur uit.
  6. Leg 4 boterhammen naast elkaar in een ovenschaal.
  7. Beleg ze met ham en de plakjes Gruyère.
  8. Leg de andere boterhammen er bovenop. Verdeel er per tosti een aantal lepel bechamelsaus over. Eindig met geraspte Emmentaler.
  9. Zet de ovenschaal in de oven. Haal eruit als de kaas gesmolten is en de tosti een lichtbruin korstje heeft. Dit is na 15 tot 20 minuten.
  10. Garneer de croque madames met lente-ui.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

De tosti der tosti’s: croque monsieur

Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjamZuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam
  • Zelfgemaakte kip cordon bleuZelfgemaakte kip cordon bleu
  • Frisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden saladeFrisse frittata met citroen, groene aspergetips, aardappel en kruiden salade
  • Tarte tatin van tomaat met tijm en Parmezaanse kaasTarte tatin van tomaat met tijm en Parmezaanse kaas

Te vinden onder:Lunch, Recepten Tags:agrimarkt, bechamelsaus, croque monsieur, emmentaler, gruyere, ham, kaas, lente-ui, lunch, Pasen, tosti

« Culinaire verrassingen bij Restaurant Kale & de Bril in Goes
Gezouten karameltaartjes met chocolade en paaseitjes »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon