BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes

22 december 2016 door Stefanie 1 Reactie

Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjesFeestelijk, comfort food en nostalgie, zo omschrijf ik deze herderspastei voor het gemak maar. Een smaakvolle gehaktvulling, knoflook-aardappelpuree erop en als eigen draai crispy uitjes van TOP Taste. En lekker dat het was. Lees snel verder voor het recept.

Engelse kust

Sinds mijn bezoek aan Newcastle is mijn interesse in de rest van Engeland gewekt. Ik hoop echt dat ik de komende jaren nog meer van dit land mag ontdekken. En dan bedoel ik niet echt London. Maar meer het platteland en de Engelse kust. Terwijl ik type bedenk ik me dat Engeland ook dankzij Jamie Olivier en Nigella Lawson mijn interesse wekt. Zij laten zien dat de Engelse keuken echt heel goed is. Alhoewel het natuurlijk niet allemaal traditionele gerechten zijn die zij delen in hun boeken.

Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes

Sunday roast

In Newcastle viel het me op dat hip and happening gecombineerd wordt met klassieke gerechten. Een Sunday roast met eendenborst en bietenpuree of kip in een houten mandje met heerlijke zoete aardappelfrietjes. Of dit gerecht, waar ik vandaag het recept me je deel, bij Engelse gezinnen op tafel staat durf ik niet te zeggen. Het is in ieder geval wel afgeleid van de sherpa’s pie, alleen heet mijn variant een herderspastei.

Crispy uitjes

Als iets comfort food is, dan is het deze herderspastei wel. Een beetje Engels, nostalgisch en toch helemaal van nu, door mijn eigen draai aan de ovenschotel. Het is een feestelijke taart van smaakvol gehakt en romige knoflook-aardappelpuree. Wat het plaatje echt compleet maak zijn de crispy uitjes bovenop de puree. Dit combineert zo lekker met alle hartige smaken. En weet je? Het maken van de herderspastei is een eitje!

Wist je dat deze groene wintergroente een heerlijk bijgerecht is? En wil je nog meer proeven met gebakken uitjes? Bekijk dan dit recept voor tonijntartaar eens.

Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes
Voor 4 personen

Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes

Dit zit in de vulling:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook,
  • 500 gram rundergehakt
  • 200 milliliter bouillon naar keuze
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 60 milliliter Worcestersaus
  • 2 eetlepels barbecuesaus
  • Nootmuskaat, naar smaak
  • Takjes tijm
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Dit zit in de topping:

  • 100 gram TOP Taste crispy uitjes
  • 2 tenen knoflook, ongepeld
  • 750 gram kruimige aardappels, geschild en in kleine, gelijke stukken
  • 100 milliliter melk
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt + wat extra voor de garnering

Dit heb je nodig:

  • Pan
  • Stamper
  • Spuitzak
  • Wok
  • Ovenschaal

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de aardappels samen met de teen knoflook en een flinke snuf zout, in 20 minuten gaar. Zorg dat de aardappels goed zacht zijn, zodat je een smeuïge puree krijgt.
  3. Giet de aardappels af en stampt ze. Roer de melk, crème fraîche en Parmezaanse kaas erdoor.
  4. Breng de puree op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
  5. Schep in een spuitzak. Dit zorgt ervoor dat je zo mooie toefjes op de gehaktvulling kunt maken.
  6. Verhit een scheut olijfolie in een wok. Fruit de ui op laag vuur. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak nog 3 minuten.
  7. Voeg het gehakt toe en bak tot het goudbruin is. Doe nu de bouillon, tomatenpuree, Worcestersaus en barbecuesaus erbij. Breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en tijmblaadjes.
  8. Bak nog 10 minuten of tot de bouillon zo goed als verdampt is. Schep de gehaktvulling in een ovenschaal.
  9. Spuit de aardappelpuree op de gehaktvulling.
  10. Bestrooi met Parmezaanse kaas en TOP Taste crispy uitjes. Zet 40 minuten in de oven.
  11. Haal de herderspastei uit de oven en bestrooi met nog wat extra crispy uitjes, Parmezaanse kaas en takjes tijm.
TIP! Heb je geen spuitzak? Schep de puree dan in een stevige diepvrieszak en knip er een puntje af.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes
Dit recept ontwikkelde ik voor TOP Taste.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Pompoen parmigianaPompoen parmigiana
  • Gepocheerde peer met sabayon en gekarameliseerde gebakken uitjesGepocheerde peer met sabayon en gekarameliseerde gebakken uitjes
  • Focaccia met drie soorten toppingFocaccia met drie soorten topping
  • Lasagne Bolognese // Om je geliefde mee te veroverenLasagne Bolognese // Om je geliefde mee te veroveren

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: aardappelpuree, comfort food, crispy uitjes, gebakken uitjes, gehakt, herderspastei, hoofdgerecht, kaas, kerst, parmezaanse kaas, top taste

« Eitjes uit de oven met Hollandse garnalen
Sticky toffee pudding »

Reacties

  1. Coby zegt

    30 december 2016 om 16:24

    Gisteren gemaakt en we vonden het heerlijk. Ik wist alleen niet goed wat er nu precies moest gebeuren met de knoflook. Als bijgerecht heb ik de boontjes genomen maar volgens mij kun je dit Ook combineren met rode kool of courgette. Dank voor dit recept!!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok