BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen

2 juli 2017 door Stefanie Reageer

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessenMet deze amandelcake met abrikozen en blauwe bessen begin je je dag echt zeker weten goed, want dankzij alle ingrediënten die behoorlijk oke zijn, vind ik dit ook als ontbijt kunnen. Of anders als tussendoortje. Lees snel verder voor het recept en mijn plan om elke week naar de markt te gaan.

Kletspraatje

In mijn fantasie ga ik elke vrijdag naar de markt. Dan sla ik groots in bij de groenteboer. Bossen koriander en munt. Groente van het seizoen. Verse aardbeien, citroenen, limoen. Daarna haal ik kaas bij de kaasboer. Een stuk oude kaas en wie weet nog iets bijzonders, wat ik eerst even mag proeven. Tussendoor maak ik een kletspraatje met een oude bekende of juist iemand die ik voor het eerst ontmoet in de rij. De man van het brood voorziet me van stevig Duits zuurdesem, wat ik altijd zo lekker vind. Bij de visboer ga ik voor makreel, dan staat er in het weekend weer makreelpaté op tafel. Ik kan nog wel even zo doorgaan, maar zal jullie niet vervelen met mijn hele boodschappenlijst.

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen

Rood kruis

De realiteit is echter anders. Elke vrijdag is er wel iets, waardoor ik die ochtend uitgebreid markten op mijn buik kan schuiven. Er gaat agendatechnisch iets behoorlijk mis. Dat merk je wel. Volgende week heb ik een weekje vakantie. Op de vrijdagochtend staat een heel groot rood kruis in mijn agenda. Of nou ja, als ik een papieren agenda had gehad dan. En dan was het kruis waarschijnlijk roze geweest. Nu is het gewoon een nieuw item: markt. Ik maak het mooier dan het is.

Vorige week had ik het plan om een amandelcake met abrikozen en blauwe bessen te bakken. Niet zo’n exemplaar met veel boter en suiker. Het liefste wel natuurlijk. Dit moest een gezonde cake worden. Of nou ja gezond, gezonder in ieder geval. Zo één waar ik mee kon ontbijten. Op vrijdagavond had ik een etentje met vriendinnetje Em bij het Zeeuws Mosselhuis. De wijn vloeide rijkelijk, zowel in het restaurant als na afloop thuis. Ik dronk zelfs cognac. Althans, dat denk ik. Het stond ineens voor mijn neus. Het was sterk en bruin. Niet per se heel lekker, maar ach, ik doe gewoon mee.

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen

Blote billen

De volgende ochtend werd ik na een paar uur slaap wakker met een zwaar hoofd en een droge mond. Pff, ja dat is een kater. Ik besloot direct uit bed te gaan. Wie weet kon ik nog iets actiefs doen. Zoals naar de zaterdagmarkt. Minder leuk dan vrijdag en zonder mijn favoriete kramen, maar oké. Uiteindelijk was het pas vier uur eer ik eindelijk klaar was om te gaan. Vreselijk dat trage gedoe. Zonder make-up, met blote billen gezicht en zeiknat haar stapte ik op de fiets. Het begon te spetteren, maar ik vond toch een goed idee om door te zetten. Niet veel later kwam het met bakken uit de hemel. Stond ik als een verzopen kat met echt druppend haar en een grijs t-shirt bij de groenteboer. Dat grijs moet er even bij, omdat je vast wel weet dat je daar alles op ziet.

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen

Abrikozen of nectarines?

Als klap op de vuurpijl gaf de groentejongen me ook nog nectarines in plaats van abrikozen. Ik kon me alleen niet meer herinneren of ik wel echt abrikozen had besteld. Het kon net zo goed nectarines zijn. Ik durfde niet terug, wat een schijterd he? Lag echt aan de kater, dus ik kocht mijn abrikozen maar gewoon bij de Appie.

Nou ja, lang verhaal kort. Een aantal dagen later bakte ik dus deze amandelcake met abrikozen en blauwe bessen. Het was echt super lekker. Niet heel zoet. Wat ik altijd fijn vind. Voeg gerust meer honing toe, als je wel een zoetekauw bent. Het amandelmeel maakt het lekker smeuïg. Mijn nieuwste verslaving, kardemom, zorgt voor wat fris. Al met al was ik behoorlijk blij met het eindresultaat. Ga jij deze amandelcake ook bakken? Benieuwd!

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen
Voor circa 10 stukjes

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen

Dit zit erin:

  • 200 gr amandelmeel
  • Snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 eieren
  • 2 kardemompeulen, zaadjes fijngemaakt
  • 60 gr honing
  • 6 a 7 abrikozen, de ene helft in plakjes en de andere helft gehalverd
  • 100 gr blauwe bessen
  • Amandelschaafsel naar smaak

Dit heb je nodig:

  • Ingevette bakvorm, ik gebruik een quichevorm met losse bodem van 35 X 12 X 2.5 cm
  • Beslagkom
  • Staafmixer

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe het amandelmeel met het zout en de bakpoeder in een beslagkom. Voeg de eieren, honing en kardemom toe.
  3. Pureer met de staafmixer 3 verse abrikozen. Voeg eventueel een scheutje melk toe zodat het een egaler geheel wordt.
  4. Voeg de gepureerde abrikozen toe aan het amandelmeelmengsel en klop het tot een egaal beslag.
  5. Schep het beslag in de bakvorm. Verdeel de plakjes abrikoos en blauwe bessen erover. Garneer met geschaafde amandelen.
  6. Zet de amandelcake in de oven en bak 40 tot 45 minuten. De randjes moeten mooi goudbruin zijn. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Dat is het geval als de prikker er schoon uitkomt

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Amandelcake met abrikozen en blauwe bessen

Dit vind je misschien ook leuk

  • Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaadSinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad
  • Gezonde havermoutcake met appel en perzikGezonde havermoutcake met appel en perzik
  • Bananenbrood met kaneel, sesam en pure chocoladeBananenbrood met kaneel, sesam en pure chocolade
  • Shakshuka, de klassieke variantShakshuka, de klassieke variant

Te vinden onder:Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags:abrikozen, amandelcake, amandelmeel, blauwe bessen, gezond ontbijt, ontbijt

« Tex Mex pizza met spicy kip en jalapeño
Dit eet je bij pop-up restaurant de Timmerfabriek in Vlissingen »

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon