BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Makreelpaté met zuurdesemtoast

12 december 2015 door Stefanie 7 Reacties

Makreelpate met zuurdesemtoast Ben jij op zoek naar een recept voor een heerlijk voorgerecht of een hapje voor bij de borrel? Maak dan eens deze makreelpaté met zuurdesemtoast! Lees snel verder voor het recept.

Dagdromer

Ik ben een dagdromer. Heus, ik leef ook wel in het hier en nu, maar ik geniet er enorm van om her en der wat te fantaseren of me even terug te trekken in mijn eigen wereldje. Dat wereldje waar echt alles kan en mag. Waar alles gaat zoals ik dat wil en waar ik precies dat gene zeg wat juist is. Waar je niet met je mond vol tanden staat. De persoon die onaardig is tegen je even flink zegt waar het opstaat. Zonder woorden die haperen en rood wordende wangen.

Misschien herken je dat wel. Van die situaties dat je achteraf denk: ‘had ik dit maar gezegd of dat.’ Dit stamt vooral uit de tijd dat ik nog lekker puberde. Weet je wat ik toen ook wel eens dacht? Hoe tof zou het zijn dat als ik nu val – wat op zich niet zo leuk is natuurlijk – ik doe alsof het een soort schijnbeweging is voor een hele serie flikflakken. Hoofden draaien om en kijken vol bewondering naar mijn turntalent. Ik kan alleen net de radslag met kromme benen en dat ziet er alles behalve sierlijk uit, zoals bij turnsters wel het geval is.

Ranonkels of pioenrozen

Al jaren heb ik zo’n handige bak op mijn fiets. Je weet wel, zo’n plastic kratje. Niets fancy’s hoor. Ooit was dat een rieten mand. Die mand was groot. Heel groot zelfs en ook heel onpraktisch. Het paste alleen wel beter bij mijn dagdroom. Uitgebreid boodschappen doen op de markt. Een bos wortelen in de mand met loof dat danst in de wind. Een prachtige bos kleurrijke bloemen. Ranonkels of pioenrozen die matchen bij mijn outfit. Zacht golvend haar. Een vers knapperig stokbrood van zuurdesem. Een fiets die niet roest maar er schoon uitziet. Geen wind tegen en al helemaal geen regen.

Makreelpate met zuurdesemtoast

Vijfentwintig perssinaasappels

Realiteit is vaak anders. Mijn fietstassen zijn kapot. De mand is vervangen door een kleinere bak. Dat rieten gevaarte zorgde er voor dat ik geen bochten kon nemen. Door het formaat of door wat er allemaal in zat. Inhalen ging al helemaal niet zonder tegen sturen aan te botsen en levensgevaarlijke situaties te veroorzaken. De huidige bak is gescheurd en zit inmiddels vast met tye rips. Ziet er niet uit, maar goed. Op de markt koop ik standaard te veel. Terwijl ik naar mijn fiets loop scheurt de tas met de vijfentwintig perssinaasappels voor vier euro. De sinaasappels vliegen alle kanten op, behalve omhoog in mijn fietstassen. De aardbeien stop ik onderop en daar kom ik pas thuis achter als ze al tot moes zijn.

Mijn veel te lange boodschappenlijstje laat ik liggen bij de eerste kraam waar ik kom en mijn pinpas is standaard kwijt. Op zich logisch als het pasje geen vaste plek heeft, maar rondzwerft in je tas, broekzak of jaszak. Ah, daarom heb ik een portemonnee. Nu snap ik het hoor. Duurde effe. Het is al heel wat dat ik het pasje uiteindelijk weer vind en kan afrekenen. Soms ga ik lopend naar de markt en dan is dat hele te veel kopen nog onhandiger. Zo stom, want echt, ik kom thuis met de striemen in mijn handen van alle boodschappen. Geen pretje hoor. Vind je me nu niet zielig?

Makreelpate met zuurdesemtoast

Ach ja en terug in de realiteit realiseer ik me dat het heerlijk is om hierover te denken, maar ik stiekem best wel geniet van mijn eigen onhandigheid. Of nou ja, of dat moment niet echt, maar het levert wel weer stof tot bloggen op en dat is ook wat waard.

Makreelpaté

De makreel die ik gebruik voor deze heerlijke makreelpaté is van, hoe kan het ook anders na mijn verhaal van net, de markt. Het is zo’n lekker smeerseltje. Serveer het met toast van zuurdesem. Je weet wel, dat stokbrood uit mijn fantasie. Deze makreelpaté is een perfect begin van een maaltijd, maar ook voor bij de borrel doe je jezelf en je gasten een plezier met deze paté. Het is ook nog eens zo gemaakt. Vind je het grillen van de zuurdesemboterhammen nou teveel werk? Dan gebruik je toch gewoon toastjes!

Makreelpaté met zuurdesemtoast
Voor 4 tot 6 personen

Makreelpate met zuurdesemtoast

Dit zit erin:

  • 1 gerookte makreel
  • 4 bosuitjes in dunne ringen
  • 100 gram roomkaas, ik kies Philadelphia naturel
  • 1 citroen
  • 1 of 2 eetlepel mierikswortel
  • Zwarte peper
  • Olijfolie
  • 1 zuurdesembrood, in plakken
  • Tuinkers

Dit heb je nodig:

  • Grillpan
  • Kom
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Pluk de makreel en doe in een grote schaal.
  2. Rasp de schil van de citroen en voeg bij de makreel.
  3. Doe nu ook de roomkaas, mierikswortel, ringetjes bosui en wat zwarte peper erbij en meng goed.
  4. Proef of je tevreden bent met de smaak. Voeg eventueel nog wat extra rasp van de citroenschil of mierikswortel toe. Zet in de koelkast.
  5. Verhit een grillpan op het vuur. Verdeel wat olijfolie over de plakken zuurdesembrood.
  6. Als de grillpan goed heet is, bak je het brood aan beide kanten tot er van die mooie grillstreepjes op komen.
  7. Schep de makreelpaté in een bakje, leg de toast op een plank en serveer er wat tuinkers bij.
TIP! Vervang de makreel ook eens door forel.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Makreelpate met zuurdesemtoast

Dit vind je misschien ook leuk

  • Voor bij de borrel // perziken gevuld met makreelsaladeVoor bij de borrel // perziken gevuld met makreelsalade
  • Bruschetta met ansjovis en tomaatjes in balsamicoBruschetta met ansjovis en tomaatjes in balsamico
  • 3 x Spaanse pinchos voor bij de borrel3 x Spaanse pinchos voor bij de borrel
  • Gebakken camembert met blauwe bessen, honingnoten en rozemarijnGebakken camembert met blauwe bessen, honingnoten en rozemarijn

Te vinden onder:Recepten, Voor bij de borrel, Voorgerechten Tags:Borrelhappen, kerst, lente-ui, makreel, roomkaas, tuinkers, voor bij de borrel, zuurdesembrood

« And the winner van de SuperJuicer is..
Gingerbread cookies »

Reacties

  1. Marloes zegt

    14 december 2015 at 09:40

    Yub heerlijk! Donderdag naar de markt in Middelburg om gerookte makreelfilet! Klopt ’t dat daar nog best veel graten zitten (’t is makreelfilet, niet zo’n gerookt visje met oogjes)? Of kan de man van de viskraam waar ik kom niet zo goed fileren?
    Oioioi ik heb ook zin om in m’n kerstvakantie zuurdesembrood te gaan maken (tijdens het maken heb ik er meestal geen zin meer in, omdat je zo veel geduld moet hebben…).

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      14 december 2015 at 09:56

      Ik koop altijd een hele gerookte vis. Met oogjes ;-) Die pluis ik uit. Daar zitten nog wel graten in, maar vooral veel grote die je er makkelijk uit vist. Makreelfilet zou toch zonder graten zijn verwacht je eigenlijk wel. Twijfel wel aan de fileer skills ;-) Wil zelf ook zo graag zuurdesembrood maken. Ontzie het omdat het zoveel werk is. Benieuwd hoe jouw brood smaakt. Ik koop nu wel eens een afbak zuurdesembrood bij Ludovicus.

      Beantwoorden
      • Marloes zegt

        14 december 2015 at 17:02

        A.s. donderdag koop ik een hele makreel!

        Beantwoorden
  2. Lotte zegt

    14 december 2015 at 12:32

    Nu al 2x (!) gemaakt, nu lekker als lunch. Heerlijk recept!

    Beantwoorden
  3. Dorit Roest zegt

    31 december 2015 at 00:41

    Vanavond gemaakt als hapje naast een venkelsoepje en het was heerlijk! Aanradertje!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      31 december 2015 at 07:29

      Wat leuk! Venkelsoep klinkt ook verrukkelijk. X

      Beantwoorden
  4. Debbie Bodewes zegt

    28 mei 2016 at 21:57

    Wat een heerlijk en eenvoudig recept! Ik ga morgen een try-out high tea doen met een vriendin in haar nieuwe winkel Rumah Conceptstore en ik maak o.a. sandwiches met de makreelpaté :-)

    Beantwoorden

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2023 · Little Spoon