Ben jij op zoek naar een recept voor een heerlijk voorgerecht of een hapje voor bij de borrel? Maak dan eens deze makreelpaté met zuurdesemtoast! Lees snel verder voor het recept.
Dagdromer
Ik ben een dagdromer. Heus, ik leef ook wel in het hier en nu, maar ik geniet er enorm van om her en der wat te fantaseren of me even terug te trekken in mijn eigen wereldje. Dat wereldje waar echt alles kan en mag. Waar alles gaat zoals ik dat wil en waar ik precies dat gene zeg wat juist is. Waar je niet met je mond vol tanden staat. De persoon die onaardig is tegen je even flink zegt waar het opstaat. Zonder woorden die haperen en rood wordende wangen.
Misschien herken je dat wel. Van die situaties dat je achteraf denk: ‘had ik dit maar gezegd of dat.’ Dit stamt vooral uit de tijd dat ik nog lekker puberde. Weet je wat ik toen ook wel eens dacht? Hoe tof zou het zijn dat als ik nu val – wat op zich niet zo leuk is natuurlijk – ik doe alsof het een soort schijnbeweging is voor een hele serie flikflakken. Hoofden draaien om en kijken vol bewondering naar mijn turntalent. Ik kan alleen net de radslag met kromme benen en dat ziet er alles behalve sierlijk uit, zoals bij turnsters wel het geval is.
Ranonkels of pioenrozen
Al jaren heb ik zo’n handige bak op mijn fiets. Je weet wel, zo’n plastic kratje. Niets fancy’s hoor. Ooit was dat een rieten mand. Die mand was groot. Heel groot zelfs en ook heel onpraktisch. Het paste alleen wel beter bij mijn dagdroom. Uitgebreid boodschappen doen op de markt. Een bos wortelen in de mand met loof dat danst in de wind. Een prachtige bos kleurrijke bloemen. Ranonkels of pioenrozen die matchen bij mijn outfit. Zacht golvend haar. Een vers knapperig stokbrood van zuurdesem. Een fiets die niet roest maar er schoon uitziet. Geen wind tegen en al helemaal geen regen.
Vijfentwintig perssinaasappels
Realiteit is vaak anders. Mijn fietstassen zijn kapot. De mand is vervangen door een kleinere bak. Dat rieten gevaarte zorgde er voor dat ik geen bochten kon nemen. Door het formaat of door wat er allemaal in zat. Inhalen ging al helemaal niet zonder tegen sturen aan te botsen en levensgevaarlijke situaties te veroorzaken. De huidige bak is gescheurd en zit inmiddels vast met tye rips. Ziet er niet uit, maar goed. Op de markt koop ik standaard te veel. Terwijl ik naar mijn fiets loop scheurt de tas met de vijfentwintig perssinaasappels voor vier euro. De sinaasappels vliegen alle kanten op, behalve omhoog in mijn fietstassen. De aardbeien stop ik onderop en daar kom ik pas thuis achter als ze al tot moes zijn.
Mijn veel te lange boodschappenlijstje laat ik liggen bij de eerste kraam waar ik kom en mijn pinpas is standaard kwijt. Op zich logisch als het pasje geen vaste plek heeft, maar rondzwerft in je tas, broekzak of jaszak. Ah, daarom heb ik een portemonnee. Nu snap ik het hoor. Duurde effe. Het is al heel wat dat ik het pasje uiteindelijk weer vind en kan afrekenen. Soms ga ik lopend naar de markt en dan is dat hele te veel kopen nog onhandiger. Zo stom, want echt, ik kom thuis met de striemen in mijn handen van alle boodschappen. Geen pretje hoor. Vind je me nu niet zielig?
Ach ja en terug in de realiteit realiseer ik me dat het heerlijk is om hierover te denken, maar ik stiekem best wel geniet van mijn eigen onhandigheid. Of nou ja, of dat moment niet echt, maar het levert wel weer stof tot bloggen op en dat is ook wat waard.
Makreelpaté
De makreel die ik gebruik voor deze heerlijke makreelpaté is van, hoe kan het ook anders na mijn verhaal van net, de markt. Het is zo’n lekker smeerseltje. Serveer het met toast van zuurdesem. Je weet wel, dat stokbrood uit mijn fantasie. Deze makreelpaté is een perfect begin van een maaltijd, maar ook voor bij de borrel doe je jezelf en je gasten een plezier met deze paté. Het is ook nog eens zo gemaakt. Vind je het grillen van de zuurdesemboterhammen nou teveel werk? Dan gebruik je toch gewoon toastjes!
Makreelpaté met zuurdesemtoast
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
- 1 gerookte makreel
- 4 bosuitjes in dunne ringen
- 100 gram roomkaas, ik kies Philadelphia naturel
- 1 citroen
- 1 of 2 eetlepel mierikswortel
- Zwarte peper
- Olijfolie
- 1 zuurdesembrood, in plakken
- Tuinkers
Dit heb je nodig:
- Grillpan
- Kom
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Pluk de makreel en doe in een grote schaal.
- Rasp de schil van de citroen en voeg bij de makreel.
- Doe nu ook de roomkaas, mierikswortel, ringetjes bosui en wat zwarte peper erbij en meng goed.
- Proef of je tevreden bent met de smaak. Voeg eventueel nog wat extra rasp van de citroenschil of mierikswortel toe. Zet in de koelkast.
- Verhit een grillpan op het vuur. Verdeel wat olijfolie over de plakken zuurdesembrood.
- Als de grillpan goed heet is, bak je het brood aan beide kanten tot er van die mooie grillstreepjes op komen.
- Schep de makreelpaté in een bakje, leg de toast op een plank en serveer er wat tuinkers bij.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marloes zegt
Yub heerlijk! Donderdag naar de markt in Middelburg om gerookte makreelfilet! Klopt ’t dat daar nog best veel graten zitten (’t is makreelfilet, niet zo’n gerookt visje met oogjes)? Of kan de man van de viskraam waar ik kom niet zo goed fileren?
Oioioi ik heb ook zin om in m’n kerstvakantie zuurdesembrood te gaan maken (tijdens het maken heb ik er meestal geen zin meer in, omdat je zo veel geduld moet hebben…).
Stefanie zegt
Ik koop altijd een hele gerookte vis. Met oogjes ;-) Die pluis ik uit. Daar zitten nog wel graten in, maar vooral veel grote die je er makkelijk uit vist. Makreelfilet zou toch zonder graten zijn verwacht je eigenlijk wel. Twijfel wel aan de fileer skills ;-) Wil zelf ook zo graag zuurdesembrood maken. Ontzie het omdat het zoveel werk is. Benieuwd hoe jouw brood smaakt. Ik koop nu wel eens een afbak zuurdesembrood bij Ludovicus.
Marloes zegt
A.s. donderdag koop ik een hele makreel!
Lotte zegt
Nu al 2x (!) gemaakt, nu lekker als lunch. Heerlijk recept!
Dorit Roest zegt
Vanavond gemaakt als hapje naast een venkelsoepje en het was heerlijk! Aanradertje!
Stefanie zegt
Wat leuk! Venkelsoep klinkt ook verrukkelijk. X
Debbie Bodewes zegt
Wat een heerlijk en eenvoudig recept! Ik ga morgen een try-out high tea doen met een vriendin in haar nieuwe winkel Rumah Conceptstore en ik maak o.a. sandwiches met de makreelpaté :-)