BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Griekse gebakken feta (saganaki)

10 maart 2017 door Stefanie 3 Reacties

Griekse gebakken feta (saganaki)  Ben jij dol op Grieks eten en kaas? Dan moet je deze gebakken feta echt eens proberen. Zo simpel te maken met weinig ingrediënten, maar zo super super lekker. Als voorgerecht of in kleine stukjes bij de borrel. Lees snel verder voor het recept. Vertel ik je ook direct wat Grieks eten en een flinke kater ooit eens met elkaar te maken hadden.

Avondje tetteren

Je kent het misschien. Die kater die om de hoek kijkt, na een avondje tetteren op een willekeurige locatie waar het gewoon heel gezellig was met allerlei leuke mensen. Die dag na zo’n nacht vol vertier heeft mijn lichaam altijd enorme behoefte aan slecht, vet en vooral veel eten. Ongetwijfeld doe ik er beter aan om een groene smoothie te drinken en een bak havermout naar binnen te schuiven. Op dat soort momenten moet ik daar niet aandenken. Dan wil ik hartig, zout en iets waar de plak augurk of het hoopje ijsbergsla voor de vitamines zorgt.

Griekse gebakken feta (saganaki)

De laatste jaren komen die hele heftige hangovers niet heel vaak meer voor. Dat heeft verschillende redenen. Vooral natuurlijk omdat ik enorm volwassen ben en goed maat kan houden. De avonden waarop ik begin met een fles wijn, daarna over ga op wodka cola’s, een paar bier, vier tequila’s wegtik en afsluit met een whisky, waar ik helemaal niet van houd, zijn schaars. Zodra je die shotjes achterover giet weet je, dit moet ik niet doen. Om er vervolgens nog één te bestellen. Want, waarom niet? Ik voel me op zo’n moment onoverwinnelijk. Queen of the world en iemand die alles aan kan. De dag erna is dat minder.

Day after

Toen ik nog studeerde ging dat vaker zo. Eén keer in de week. Of misschien ook wel twee of drie keer. Ineens moest ik denken aan zo’n heftige day after. Het was gezellig ’s avonds en in de vroege ochtend rolde ik mijn bed in. Om er een paar uur later ook weer uit te klimmen. Geen vrije zondag op de bank hangen, maar werken in het restaurant. Omdat ik best medelijden met mezelf had, besloot ik om na werktijd Grieks af te halen. Dat voldeed helemaal aan mijn eisen voor katervoer. Perfect dus. Inmiddels is de zaak gesloten. Ik kan er jammer achter zeggen, maar dat meen ik niet, want na die ene keer kwam ik er nooit meer.

Ik bestelde alles waar ik trek in had. Wat precies weet ik niet meer, maar stel me zo voor dat het veel feta was, knoflooksaus, tzatziki, en meer van dat. Met een tas vol kwam ik thuis. Je moet weten dat ik destijds alleen woonde en ik eten had voor een groot gezin. Ik nestelde me op de bank, stalde alles uit en viel aan. Die ogen van mij, tja die waren natuurlijk veel groter dan mijn maag. Ik zakte in een foodcoma en schrok midden in de nacht wakker. Rolde dat bed weer in, waar ik s’ochtends zo kort in lag en liever niet uitwilde. Alle bakjes en zakjes van de Griek liet ik gewoon op de salontafel staan. Te lui en je weet nooit, voor de volgende ochtend misschien.

Griekse gebakken feta (saganaki)

Geluksmoment

De tzatziki en knoflooksaus liet ik staan bij het wakker worden. Ik pakte mijn fiets om naar school te gaan. Die maandagen waren altijd meer afzien dan de zondag en in het restaurant. Dolblij kwam ik aan het einde van de middag thuis en ontdekte mijn leftovers Grieks. Het geluksmoment van de dag. Ik plofte neer om verder te gaan waar ik eerder stopte. Gewoon koud hoor. Daar doe ik niet moeilijk over. Een beetje een vies verhaal voor jou misschien. Dat snap ik ook best.

Ik eet eerlijk gezegd heel weinig Grieks. Zo jammer want ik ben er dol op, maar de restaurants bij mij in de buurt zijn iets te traditioneel. Het eten is vaak moddervet en weinig vernieuwend. Ik besloot daarom om zelf maar weer eens iets lekkers te maken. Ik herinnerde me de gebakken feta die ik vroeger altijd als voorgerecht besteld. De kaas haal je door bloem, bak je in olijfolie en that’s it. Daarna wat citroensap en platte peterselie erover en klaar. Ik geef er nog wat hele dunne uienringen bij. Dat hoeft niet, maar het scherpe van de ui past zo goed bij de zoute en zachte feta. Oh jongens die kaas… Die is na het bakken zacht, warm en gesmolten. Echt fantastisch lekker en zo simpel om te maken. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Griekse gebakken feta (saganaki)
Voor 1 gebakken feta

Griekse gebakken feta (saganaki)

Dit zit erin:

  • 150 gram feta
  • Bloem
  • Circa 3 eetlepels olijfolie
  • Citroen, in partjes
  • ½ ui, in flinterdunne ringen
  • 1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt

Dit heb je nodig:

  • Bord
  • Koekenpan

Zo maak je het:

  1. Dep de feta droog. Schep wat bloem in een bord en haal hier de kaas doorheen.
  2. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de feta zo’n 3 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur.
  3. Schep de gebakken feta uit de pan, knijp er wat citroensap over en garneer met platte peterselie en de uienringen.
TIP! Wil je er een borrelhapje van maken? Snijd de feta dan in blokjes en ga verder vanaf stap 1.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Griekse gebakken feta (saganaki)

Dit vind je misschien ook leuk

  • Voor bij de borrel // perziken gevuld met makreelsaladeVoor bij de borrel // perziken gevuld met makreelsalade
  • Zelf tonijnsalade makenZelf tonijnsalade maken
  • Zo maak je bietenhummus!Zo maak je bietenhummus!
  • 3 x fetadips3 x fetadips

Categorie: Recepten, Voor bij de borrel, Voorgerechten Tags: bloem, Borrelhappen, feta, gebakken feta, grieks, makkelijk, platte peterselie, snel, ui, voor bij de borrel, voorgerecht

« Imagine in Middelburg // Vega en vegan lunchcafé + verpakkingsvrije winkel
Geplette zoete aardappels uit de oven »

Reacties

  1. Cathelijne zegt

    14 maart 2017 om 23:40

    Hi! Kun je dit recept eventueel ook glutenvrij maken met bijvoorbeeld boekweitmeel i.p.v. bloem? Ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      17 maart 2017 om 09:01

      Ik denk dat dit wel kan. Als zou ik misschien voor een iets neutralere bloem/meel kiezen. Boekweit is best uitgesproken. Vind ik dan! Benieuwd wat je ervan vindt.

      Beantwoorden
  2. Monique zegt

    26 augustus 2017 om 22:58

    Geniaal!
    Ik vroeg mezelf een paar dagen geleden af of ik feta zou kunnen bakken, nu plaats je dit recept op FB!
    Ga het recept gelijk pinnen en hoop het héél snel te gaan maken.
    ❤️

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok