BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Sticky toffee pudding

23 december 2016 door Stefanie Reageer

Sticky toffee puddingDe naam van deze sticky toffee pudding is eigenlijk wat misleidend. Het is meer een kleverige cake. Heerlijk kruidig en rijk van smaak met een zoete toffeesaus overheen. Je weet niet wat je proeft. Kies een bijzondere bakvorm om er helemaal een indrukwekkend toetje van te maken.

Drillerig

Vroeger dacht ik bij sticky toffee pudding altijd dat een soort puddingachtige substantie had. Je weet wel zo heel drillerig. Als je er dan een duwtje tegen geeft dat het heen en weer schommelt. Brr.. Nu moet je weten dat ik echt helemaal niet warm loop voor dit soort dingen. Het toetjesschap in de supermarkt bezoek ik enkel omdat mijn lover wel dol is op al die zachte zoetigheden. We hoeven in ieder geval nooit te vechten wie het laatste stukje pudding, bakje vla of schep mousse mag. Dat zou met bitterballen net iets anders zijn.

Sticky toffee pudding

Zo lekker

Omdat ik dus allerlei vieze associaties had bij de naam sticky toffee pudding, duurde het jaren voor ik het voor de eerste keer proefde. Regelmatig zag ik het voorbij komen op Pinterest of in de kookboeken van Jamie Oliver. Een tijdje geleden besloot ik het voor het eerst te maken. Direct had ik spijt dat het zolang duurde voor ik het aandurfde. Ik kan het bijna niet omschrijven, zo lekker. De eerste hap was fantastisch. Misschien denk je nu dat ik overdrijf, maar dat is echt niet zo. De karamelsaus is plakkerig en zoet. De pudding, wat dus eigenlijk een cake is, smaakt kruidig. En dan wat lobbig geklopte room erbij. Dat maakt het feest compleet.

Tulband

Toen ik voor Agrimarkt aan de slag ging met kerstrecepten wist ik direct dit ik die sticky toffee pudding ook wilde toevoegen aan alle andere gerechten. Om het helemaal in sfeer te houden, gebruikte ik een tulband bakvorm. Die kocht ik ooit eens op de rommelmarkt en lag te verstoffen in de kast. Dit jaar heb ik hem al twee keer gebruikt, dus dat was die euro meer dan waard ;-).

Sticky toffee pudding
Voor 8 personen

Sticky toffee pudding

Dit zit in de pudding:

  • 225 gram verse dadels, zonder pit
  • 1 theelepel baking soda
  • 85 gram roomboter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten van de bakvorm
  • 170 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels specerijen (bijvoorbeeld een mix van kaneel, nootmuskaat, korianderzaad, kruidnagel, gemberpoeder en steranijs)
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels crème fraîche

Dit zit in de toffeesaus:

  • 120 gram roomboter
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 150 milliliter slagroom

Dit heb je nodig:

  • Kom
  • Keukenmachine
  • Garde of mixer
  • Spatel
  • Ingevette bakvorm
  • Steelpan

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de dadels en de baking soda in een kom en giet er 200 milliliter kokend water over. Laat 5 minuten staan en giet de dadels af.
  3. Maal ze in de keukenmachine tot puree.
  4. Klop ondertussen de boter en suiker door elkaar, tot het een luchtige massa is. Dit kan met de hand of met de mixer. Voeg de eieren, zelfrijzend bakmeel, gemengde specerijen en kaneel toe.
  5. Meng goed. Spatel de crème fraîche en de gepureerde dadels erdoor. Schep het beslag nu in een ingevette bakvorm, bijvoorbeeld een tulband en zet 35 minuten in de oven.
  6. Terwijl de toffee pudding in de oven staat, maak je de toffeesaus. Kook de roomboter, suiker en slagroom op laag vuur. Net zolang tot de suiker is opgelost en de saus dik en donker van kleur is.
  7. Haal de pudding uit de oven, schep wat op een bord en schenk er de toffeesaus overheen.
TIP! Serveer met lobbig geklopte slagroom.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Sticky toffee puddingDit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Appel kaneelcake met lobbige room en bramenAppel kaneelcake met lobbige room en bramen
  • Zomerse cake met rabarber, aardbeien en kersenZomerse cake met rabarber, aardbeien en kersen
  • Walnotencake met walnotenlikeurWalnotencake met walnotenlikeur
  • Homemade snickers als toetjeHomemade snickers als toetje

Categorie: Dessert, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: bakken, cake, dadels, karamel, kerst, slagroom, taart, toffee

« Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes
Gepocheerde peer met sabayon en gekarameliseerde gebakken uitjes »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok