BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Caponata // een goed gevulde groentestoof

30 mei 2016 door Stefanie 6 Reacties

Caponata // een goed gevulde groentestoofIk was even vergeten hoe lekker caponata is. Deze groentestoof is goed gevuld, smaakvol en super gezond. Vroeger, toen ik nog punten telde, at ik dit soort gerechten bijna dagelijks. Mijn gulzige aard verbraste alle punten er overdag al helemaal door heen. Gevolg was dat ik niets meer over had, voor het avondeten. Vandaag vertel ik daarover en krijg je van mij het recept van dit gerecht, dat stiekem best snel op tafel staat.

Snelle hap

Soms heb ik van die periodes dat het me ontbreekt aan inspiratie voor het avondeten. Dat verwacht je misschien niet van iemand met een foodblog. Dat snap ik dan wel weer. Ik zeg het misschien ook verkeerd. Inspiratie voor lekkere recepten is er altijd, maar een snelle hap doordeweeks is bij voorkeur niet iets nieuws wat getest, geprobeerd en gefotografeerd moet worden. Het hele snelle is er dan wel een beetje af natuurlijk.

Oppoppen

Het is regelmatig dat ik mijn hersens kraak, om te bedenken want we nou altijd aten doordeweeks. Soms heb je periodes dat je bepaalde gerechten veel eet, waarna ze weer van de radar verdwijnen en je er nooit meer aan denkt. Het voordeel nu is, dat als ze weer oppoppen in mijn hoofd, er vaak wel een blog over komt. Vergeten is dan verleden tijd.

Groente stoof

Zo ging dat ook met deze caponata. Ik at laatst ergens een ratatouille die niet zo geslaagd was. Het gesprek verschoof zich van die groente stoof naar caponata en hoe lekker dat wel niet is. Ik nam me voor om het snel weer eens te maken. En dat deed ik, slechts een paar dagen later.

Caponata // een goed gevulde groentestoof

Gulzige aard

Vroeger, uit de tijd van het punten tellen, at ik die gestoofde groente bijna elke dag. De ene keer met veel aubergine. De andere keer met courgette. Mijn gulzige aard verbraste alle punten er overdag al helemaal door heen. Gevolg was dat ik niets meer over had, voor het avondeten. Gelukkig is groente nul punten, dus at ik me daar verloren aan. Met wat stiekeme parmezaanse kaas erover. Die punten telde ik niet hoor. Wat niet weet, wat niet deert. Dat ik mezelf voor de gek hield, heb ik nu ook wel door.

Smaakexplosie

Deze caponata is goed gevuld met stukken zachte aubergine, groene paprika, rode ui, rijpe tomaten, lekker veel knoflook, oregano en kappertjes. Dat alles bij elkaar is wat mij betreft een smaakexplosie waar je u tegen zegt. Warm erg lekker maar ook een restje koud uit de koelkast is om blij van te worden.

Caponata // een goed gevulde groentestoof
Voor 2-4 personen

Caponata // een goed gevulde groentestoof

Dit zit erin:

  • 2 aubergines, in grote stukken
  • 1 groene paprika, in stukken
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • Klein bosje verse oregano, enkel de blaadjes, gehakt
  • 3 tl kappetjes
  • Rode wijnazijn
  • 10 rijpe tomaatjes, in grove stukken
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Dit heb je nodig:

  • Wok of pan van gietijzer
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en leg hierin de stukken aubergine. Hussel de stukken goed door de olie. Bak ze 5 minuten op hoog vuur tot de aubergine goudbruin en zachter wordt.
  2. Voeg zout, de gedroogde oregano, rode ui, groene paprika en knoflook toe. Roer door en laat nog een paar minuten op een zacht vuur staan.
  3. Als het droog wordt, schenk je een scheutje water of olie in de pan.
  4. Schenk rode wijnazijn over de groente en voeg de kappertjes toe. Zodra de azijn verdampt is, schep je de tomaten in de pan. Laat nog 15 minuten pruttelen tot de tomaten zacht zijn en uit elkaar vallen.
  5. Breng op smaak met peper, zout, eventueel wat extra rode wijnazijn, verse oregano en je caponata is klaar!
TIP! De caponata is super lekker met stukken verse ciabatta en deze ribeye of spiesen met biefstuk.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Caponata // een goed gevulde groentestoof

Dit vind je misschien ook leuk

  • Snelle auberginepizza’s // vega + salamiSnelle auberginepizza’s // vega + salami
  • Gevulde paprika’s met tonijn, zwarte olijven, kappertjes en feta.Gevulde paprika’s met tonijn, zwarte olijven, kappertjes en feta.
  • Harissa aubergine uit de ovenHarissa aubergine uit de oven
  • Veldsla met tomaat, aardappeltjes en kaaskoekjesVeldsla met tomaat, aardappeltjes en kaaskoekjes

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: aubergine, caponata, gezond, groene paprika, groente stoof, hoofdgerecht, kappertjes, oregano, tomaat

« Ontbijtcake met abrikoos en perzik
Picknickbrood // goed belegde focaccia »

Reacties

  1. Lieke zegt

    31 mei 2016 om 19:24

    Een eye opener was het bakken van de aubergines. Ik zoutte ze altijd eerst, dan afspoelen en dan bakken, wat nooit een succes was. Dit ging prima in een wok op groot vuur..
    Met wat extra vissaus en venkelzaad was het smullen!

    Beantwoorden
  2. Cynthia zegt

    2 maart 2017 om 13:11

    Oh dit lijkt me een lekker recept! Bedoel je met tomaatjes gewone tomaten, cherrytomaatjes of snoeptomaatjes? Dat is me niet helemaal duidelijk!

    Verder: Een top website met leuke recepten!

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      5 maart 2017 om 13:18

      Bedankt :-) ik gebruik meestal Tasty Tom tomaten. Zijn groter dan Cherry of snoep, maar heel smaakvol.

      Beantwoorden
  3. A zegt

    24 maart 2020 om 17:05

    Hoeveel azijn gaat erin?

    Nu al zin om te eten 🙂

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      25 maart 2020 om 11:07

      Ik doe rode wijnazijn naar smaak. Begin met bijvoorbeeld een eetlepel en voeg wat meer toe als je dat lekker vindt. Eet smakelijk!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok