BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Quiche met spekjes en ui

4 maart 2016 door Stefanie 2 Reacties

Quiche met spekjes en uiDe combinatie is vrij traditioneel, maar zo ongelofelijk lekker. Vandaag een recept voor quiche met spekjes en ui. Zin om moeite te doen? Dan bak je de quiche met zelfgemaakt deeg. Liever voor gemak? Dan gebruik je plakjes uit de vriezer. Ik vertel je ook direct over een behoorlijke keukenblunder met bladerdeeg en plastic.

Tradtioneel

Na jaren er niets mee te hebben gehad, ben ik de laatste tijd dol op hartige taarten. Qua vulling kan het heel bijzonder of juist vrij traditioneel. Net zoals deze quiche met spekjes en lekker veel uien. Die combinatie is gewoon zo verrukkelijk. Zeker als je er dan ook nog eens geraspte kaas door de vulling schept.

Op stap en weinig slaap

Soms maak ik het deeg zelf, maar als ik lui ben, of zin heb in iets wat snel klaar is, gebruik ik plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Toen ik laatst wat van het deeg uit de vriesla viste deed dat me aan iets denken. Zeker wel tien jaar geleden maakte ik met vriendinnetje An hapjes van bladerdeeg. We hadden een An + Stef weekend. Dat betekende een paar nachtjes bij elkaar logeren, veel eten, op stap en weinig slaap. We besloten om zelf te koken of in ieder geval lekkere dingen te maken. Echt koken was het niet.

Quiche met spekjes en ui

Zoete witte wijn

Het werden bladerdeeghapjes. Gevuld met kaas en iets van een champignonmengsel. We deden ons uiterste best om er iets heerlijk van te maken. Hapjes in de oven en wachten maar, om ze daarna met een fles zoete witte wijn ernaast te verorberen. Want daar waren we in die tijd gek op. Jak haha! Na een blik in de oven realiseerde we ons dat de hapjes er toch wel heel apart uitzagen. Een nadere inspectie van dichtbij volgde.

Plastic

Deze twee keukenprinsessen hadden de bladerdeeg gevuld met plastic en al. Tja. Een beetje dom. Voor wie denkt dat we onze creatie weggooiden heeft het mis. Als arme studenten vis je gewoon het plastic er alsnog van tussen, zet het terug in de oven en geniet er daarna gewoon net zo hard van.

Quiche met spekjes en ui

Vandaag krijg je van mij dit recept voor een quiche met spekjes en uien. Ik vertel je hoe je zelf deeg maakt en hoe je de taart bereidt met kant-en-klaar deeg. Kies jij gewoon waar je op dat moment het meeste zin in hebt!

Woon je op het Zeeuwse Walcheren? Dan bestel je alle ingrediënten voor deze quiche bij Vers op Walcheren en heb je ze morgen in huis. Handig toch?

Quiche met spekjes en ui
8 tot 12 punten

Quiche met spekjes en ui

Dit zit in de taartbodem:

  • 200 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel zout*
  • 100 gram koude boter, in blokjes 1 eetlepel koud water*
  • 1 ei*

* Liever makkelijk? Gebruik dan 6 velletjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Sla het maken van de taartbodem over en start direct met de vulling.

Dit zit in de vulling:

  • 2 uien, in ringen
  • 4 eieren
  • 200 gram ontbijtspek, in dunne reepjes Nootmuskaat
  • 100 gram geraspte kaas
  • 5 takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 200 milliliter room
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Dit heb je nodig:

  • Taartvorm
  • Keukenmachine
  • Grote kom
  • Garde

Zo maak je de taartbodem:

  1. Doe de bloem, koude boter en het zout in de keukenmachine. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg.
  2. Laat de machine draaien en voeg het water en 1 ei toe. Als er een samenhangend deeg ontstaat, stop je de machine. Is het deeg nog wat te droog? Voeg dan 1 eetlepel extra water toe. Droog deeg is lastig te rollen.
  3. Kneed het deeg nu kort met de hand tot een bal. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast. Leg het op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 32 centimeter.

Zo maak je de vulling:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Laat uitlekken op een bord met keukenrol.
  3. Verhit wat olijfolie in een wok en bak in 7 minuten de uien glazig. Bak de laatste 2 minuten de tijmblaadjes mee.
  4. Zet het vuur uit en schep de spekjes in de pan.
  5. Meng in een kom de 4 eieren, slagroom en geraspte kaas. Breng op smaak met een beetje peper, zout en nootmuskaat.
  6. Vet een quichevorm in en bekleed met het deeg.
  7. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit voorkomt rijzen.
  8. Verdeel het spek- en uimengsel over de taartbodem. Giet hier de eieren overheen.
  9. Zet in de oven. De quiche is na 35 tot 40 minuten klaar om te eten.
TIP! Eet bij deze quiche een eenvoudige rucola salade met olijfolie en citroensap.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Quiche met spekjes en ui

 

Dit vind je misschien ook leuk

  • Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaasHartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas
  • Hartige taart met prei, paddenstoelen en GruyereHartige taart met prei, paddenstoelen en Gruyere
  • Tomatentaart met zachte geitenkaasTomatentaart met zachte geitenkaas
  • Plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggioPlaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio

Categorie: Hoofdgerecht, Lunch, Recepten Tags: buikspek, ei, hartige taart, kaas, makkelijk, quiche, spek, tijm

« Isings Koffiehuis in Middelburg: een plek om te ontdekken!
Makkelijk & snel: Kipcurry met udon noodles »

Reacties

  1. Vivian | stayaliveandcooking zegt

    4 maart 2016 om 09:43

    Hmmm, zo’n blunder hebben we denk ik allemaal wel eens gemaakt… Ik wilde een cake bakken voor vriendlief, bleek dat de cakevorm die hij in de kast had staan niet in de oven kon. Toen ik zag dat de randjes begonnen om te krullen heb ik inderdaad ook snel de cake nog in een andere vorm gegooid, haha!

    Niks mis met traditioneel, zo’n receptje als dit gaat er altijd in.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 maart 2016 om 07:25

      hahaha gelukkig kon je de cake nog redden!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok