BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Courgettecake

20 januari 2016 door Stefanie 16 Reacties

CourgettecakeHoe klinkt dat, courgettecake? Klik nou niet direct weg, want ik beloof je, dit is zo ongelofelijk lekker. Zonder suiker en een hoop extra vitamientjes. Als je de hoeveelheid olijfolie en honing even vergeet is het gewoon ook nog eens heel gezond ;-)

Jak

‘Jak. Courgette in je zoete baksels.’ Heel eerlijk? Dat was wel mijn eerste gedachte toen ik jaren geleden een boek van Amber Albarda open sloeg. Daarin stond een recept voor courgette pannenkoekjes met, volgens mij, ahornsiroop. De combinatie van courgette en zoet leek me nou niet echt smakelijk. Ik vergat hier trouwens wel even dat worteltaart ook heerlijk is.

Amber fan

Nadat ik een hoop recepten van Amber uitprobeerde, werd ik fan van haar gerechten. Eigenlijk alles wat ik maakte, uit haar boeken, was lekker. Ik dacht dus nog eens na over de courgette pannenkoekjes. Ik haalde alle ingrediënten in huis. Uiteindelijk kwam het er niet van en heb ik de pancakes nooit gebakken. Ik denk dat toch de courgette me op de één of andere manier tegenhield. Elke ochtend dacht ik: ‘Oké nu ga je ze bakken.’ Na dag vier was ik het beu en bakte ik een omelet met de courgette.

Moist

Eind december was ik in Goes en kwam ik bij Sooo Delicious. Een winkeltje waar je allerlei lekkere huisgemaakte koekjes en taartjes proeft en koopt. De eigenaresse had zucchinni bread, oftewel, courgettecake. Het was op basis van boekweit. Mijn nieuwsgierigheid was toch wel gewekt, dus ik besloot het te proeven. Wauw, zo mega lekker. Smeuig, of beter op z’n Engels, moist en kruidig door de gebruikte specerijen. Je proefde helemaal niets van de courgette. Ik ga snel nog eens terug naar Sooo Delicous om nog meer te proeven en foto’s te maken. Natuurlijk lezen jullie dit op Little Spoon terug.

Courgettecake

Droge hap

De zucchinni bread bleef in mijn hoofd zitten. Dit MOET ik ook zelfmaken. Na wat gespeur op internet en het bekijken van verschillende recepten was ik eruit hoe ik mijn variant ging maken. Met boekweitmeel, waar ik normaal niet echt fan van ben. Maar hè Sooo Delicious gebruikt het ook, dus waarom ik niet. Courgettecake leek me in eerste instantie ook niets. Het rook veelbelovend, dus ik kon niet wachten om te proeven. Ik liet de cake een beetje afkoelen, sneed een stukje af en nam een hap. Oh bah, wat een tegenvaller. Een droge hap die ik bijna niet wegkreeg. Het leek wel op een heel compact oud Duits zuurdesembrood qua structuur. De cake was ook super zwaar. Ik vind het erg om te moeten zeggen, maar dit probeersel kon linea recta de prullebak in.

Olie

Ik liet het even bezinken en dacht na over hoe ik wel een succes kon maken van het recept. Na een speurtocht van uren over het internet, gelukkig verspreid over meerdere dagen, stuitte ik op de blog Pinch of Yum. Een Amerikaans stel deelt hier allerlei lekkere recepten. De bijbehorende foto’s zorgen er bij mij voor dat ik het gerecht proef en ik er direct zin in krijg. Ze deelden ook een recept voor muffins gemaakt van courgette, honing en olijfolie. En ineens viel het kwartje. Olie! Dat zorgt natuurlijk voor die moist textuur. Ik pastte het recept iets aan en bakte geen muffins maar een cake. Wat hoopte ik dat dit wel een succes zou worden. En ja hoor, het was echt verrukkelijk. Precies zoals ik gehoopt had. Niet helemaal zoals ik bij Sooo Delcious proefde, maar wel echt lekker. Zelfs mijn schatje smulde ervan. En die is toch niet zo van dit soort baksels. Althans zegt hij. Of misschien wel zei, want tegenwoordig is hij er dol op. Nou, doet er ook niet toe. Echt een aanrader dus. Je snapt, dat ik nu dus ook wel de pannenkoekjes met courgette ga proberen.

Wat vind jij van baksels met courgette? Ga je het uitproberen? Ik ben benieuwd!

Courgettecake
12 puntjes

Courgettecake

Dit zit erin:

  • 1 courgette, geraspt
  • 2 eieren, geklutst
  • 175 milliliter olijfolie
  • 150 milliliter honing
  • 350 gram speltbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • Handje pecans, gehakt

Dit heb je nodig:

  • Rasp
  • 2 beslagkommen
  • Springvorm, zijkanten ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.

Zo maak je het:

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Voeg in een beslag kom de courgette, eieren, olijfolie en honing. Meng goed en zet apart.
  3. Doe in een andere beslagkom de speltbloem, bakpoeder, zout en koekkruiden. Mix goed en maak een kuil in het midden. Voeg de natte ingrediënten nu toe aan de droge ingrediënten. Roer goed, tot alle ingrediënten vermengd zijn. Schep als laatste de pecans erdoor.
  4. Schep het deeg nu in de springvorm en zet 40 tot 45 minuten in de oven.
TIP! Varieer ook eens met andere specerijen. Met five spices lijkt mij ook heerlijk.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Courgettecake

Dit vind je misschien ook leuk

  • Kruidige perentaartKruidige perentaart
  • Perentaart met kardemom // Lekker als ontbijt of bij de koffiePerentaart met kardemom // Lekker als ontbijt of bij de koffie
  • Chocoladekoek met framboosjesChocoladekoek met framboosjes
  • 5 x lekkers met peer5 x lekkers met peer

Categorie: Ontbijt, Recepten, Taartjes en andere zoetigheid Tags: cake, courgette, gezond, ontbijt, speltbloem, speltmeel, suikervrij, taart, zoet

« Reisverslag India #1 // New Delhi
Fris en fruitig sapje van wortel, sinaasappel en gember »

Reacties

  1. Reny zegt

    20 januari 2016 om 16:38

    Nou, ik ben nu wel heel benieuwd naar deze versie…. Ga ik zeker binnenkort de oven inschuiven, al ga ik ook nog even verder experimenteren met een hartige cake want die wil ik ook heel graag nog eens maken!

    X, Reny

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 om 07:07

      Hoe is het met je hartige courgettecake experiment? Ben ik benieuwd naar! X

      Beantwoorden
  2. Henrike zegt

    21 januari 2016 om 22:40

    Ik ben gek op zoete dingen zoals cake en ook fruit is favoriet. Zou je dat in dit recept kunnen combineren, bijvoorbeeld appel erdoor? En nog een andere vraag doe je het mengen met de mixer?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      1 februari 2016 om 07:08

      Ik heb je reactie even over het hoofd gezien! Appel lijkt me zelf niet super om door de courgettecake te doen. Ik zou zelf eerder kiezen voor peer dan. Ik mix het beslag met de hand! Met de keukenmachine kan ook.

      Beantwoorden
  3. Anne zegt

    22 januari 2016 om 11:56

    De courgettetaart bij Isings in Middelburg is ook heerlijk! Ga dit recept zeker een keer proberen.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      23 januari 2016 om 09:56

      Isings staat al zo lang op mijn verlanglijstje. Komt er maar niet van. Ga proberen om er vandaag naar toe te gaan. En anders heel snel. Bedankt voor de reminder!

      Beantwoorden
  4. Mariska zegt

    22 januari 2016 om 15:37

    Wat een ontddekking! Bij het lezen van de titel twijfelde ik of dit wat zou zijn, maar je hebt me overtuigd! Ik zou dit graag eens proberen :)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      23 januari 2016 om 09:54

      Dat had ik precies ook, maar zo lekker.

      Beantwoorden
  5. Roos zegt

    8 maart 2016 om 20:30

    Hmm.. Toevallig heb ik veel courgettes liggen, ik denk dat ik het deze week eens uit probeer! Altijd lastig om leuke gezonde snacks bij me te hebben, dit zou weleens een goede kunnen zijn! :)

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      11 maart 2016 om 07:23

      Wat leuk! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Ga hem zelf ook snel weer eens maken.

      Beantwoorden
  6. Pamela zegt

    3 augustus 2016 om 16:30

    Lijkt me super om te maken!
    Je schrijft in je boodschappenlijstje dat je 1 courgette hebt gebruikt.
    Een grote of een kleine? Lijkt me handig om te weten zodat de verhouding ten opzichte van de andere ingrediënten in evenwicht blijft.

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      4 augustus 2016 om 09:00

      Ik heb een courgette gebruikt van gemiddelde grootte. Gewoon die je ook altijd bij de supermarkt ziet!

      Beantwoorden
  7. Marije zegt

    20 februari 2017 om 15:56

    Zou ik er ook cupcakjes van kunnen maken?

    Beantwoorden
    • Stefanie zegt

      20 februari 2017 om 16:17

      Ik denk je dit wel kunt proberen. Houd dan goed de oventijd in de gaten!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok