Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Deze muffin is qua ingrediënten echt een stuk gezonder dan de muffins van de bakker of bij die leuke espressobar, maar echt lowfat zijn ze niet. Aangezien het ‘Little Spoon goes healthy’ maand is en niet ‘Little Spoon valt af’ wil ik het recept toch heel graag met jullie delen. Ondanks het gevaar dat je meteen de helft van de muffins opeet. Want ik verzeker je, deze muffins zijn zo ongelofelijk lekker. Jammie jammie!
Om deze muffins een soort van gezond te maken, vervang ik suiker door kokosbloesemsuiker, tarwemeel door spelt- en amandelmeel en roomboter door kokosolie. Voor mij zijn deze ingrediënten inmiddels flink ingeburgerd. Natuurlijk bak ik ook echt nog wel met roomboter. Mijn biefstuk bijvoorbeeld, maar wanneer ik ontbijtmuffins of een zoet tussendoortje bak, pak ik toch vaak kokosolie. Ik kan me voorstellen dat dit producten zijn waar je nog nooit van hebt gehoord, waar je niet van weet wat ze voor je doen en waarvan je niet weet waar je ze kunt kopen.
Little Spoon legt uit..
Kokosolie
Kokosolie is een plantaardig en verzadigd vet wat je kunt gebruiken in beslag, maar ook voor het bakken van je groente, vlees of vis. Je kunt bijvoorbeeld ook een lepeltje kokosolie in je havermout doen. Kokosolie heeft een hoop voordelen. Ik zet er hieronder een paar voor je op een rijtje:
– Gezond voor je schildklier
– Draagt bij aan gewichtsverlies door verhoging van metabolisme
– Werkt antibacterieel
– Goed voor je spijsvertering en soepele stoelgang
– Geeft een langer verzadigd gevoel
Al deze eigenschappen behoudt kokosolie ook als je het verhit. Dit heeft olijfolie bijvoorbeeld niet.
Het is trouwens ook heerlijk om je gezicht in te smeren met kokosolie!
Amandelmeel
Amandelmeel is zeer voedzaam en zorgt ook voor een lange verzadiging. Daarnaast is amandelmeel rijk aan eiwitten, laag in koolhydraten en laag in suikers. De vetten in amandelen zijn super goed voor je. Ze helpen je lichaam gezond en fit te houden. Ik vind amandelmeel ook gewoon heel lekker en het zorgt ervoor dat je baksel lekker smeuïg wordt.
Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker komt van de palmboom. Om precies te zijn wordt kokosbloesemsuiker gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem.
Kokosbloesemsuiker is rijk aan goede voedingstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en kalium. Het voordeel van kokosbloesemsuiker is dat ten opzichte van geraffineerde suikers is dat je langer je energie behoudt en niet ineens een piek hebt in je bloedsuikerspiegel. Uiteraard blijft het een suiker en doe je er het beste aan om het met mate te gebruiken.
Je hebt ook vloeibare suikervervangers als ahornsiroop en honing. Ik vind de smaak van kokosbloesemsuiker in bijvoorbeeld beslag het lekkerste en het meeste lijken op de echte suiker.
Speltmeel
Speltmeel lijkt in feite heel veel op tarwemeel. Het voordeel van spelt is dat tijdens het bewerkingsproces de voedingstoffen beter bewaard worden dan bijvoorbeeld bij tarwe. Spelt verzadigd beter en langer en het wordt beter verteerd dan tarwe brood.
Het is natuurlijk geen frambozenseizoen, maar bij de supermarkt kun je fruit uit de vriezer kopen. Ik heb eigenlijk altijd wel wat diepvriesfruit in huis. Frambozen, maar ook mangoblokjes bijvoorbeeld. Ideaal voor een smoothie of nu deze muffins. Als je bevroren frambozen gebruikt, laat het dan wel eerst ontdooien voor je ze verwerkt in de muffins. Er komt een hoop vocht vrij bij het ontdooien en dat vocht komt in je beslag als je de frambozen bevroren gebruikt.
Muffins met frambozen en vanille
Voor 12 muffins
Dit zit erin:
140 gram speltmeel
140 gram amandelmeel
120 gram kokosbloemsuiker
90 gram kokosolie, gesmolten en even afgekoeld
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 vanillestokje, enkel het merg
2 eieren
50 milliliter melk naar keuze
150 gram frambozen
Muffinblik voor 12 muffins met papierenbakjes
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom alle droge ingredienten door elkaar. Kluts in een andere komt de eieren. Voeg hierbij het merg van het vanillestokje. Zorg dat het merg goed door de eieren mengt. Voeg daarna de melk en de kokosolie toe.
Giet de natte ingredienten bij de droge ingredienten en zorg dat het één geheel wordt. Schep nu ook de frambozen door het beslag. Meng goed en schep het beslag in de muffinvormpjes.
Zet de muffins voor 30 minuten in de oven.
Drukke dag voor de boeg? Neem als ontbijt twee van deze goddelijke muffins.
Craving naar zoetigheid? Neem er dan 1 als tussendoortje
Ik kan je zeggen dat je de muffins even moet laten afkoelen, voor je ze gaat eten. Het is mij nog nooit gelukt. Er gaat, wat mij betreft, niets boven een gloeiend hete en vers gebakken muffin.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Bronnen:
www.jessevandervelden.nl
www.ilovehealth.nl
Amber Albarda, Eet je zelf mooi, slank en gelukkig
Eilish (artisticstateofmind) zegt
Ziet er goed uit!
littlespoon zegt
Thanks!! Zie dat je communicatie studeert op de HZ. Heb ik ook gestudeerd! Bevalt de studie?
S zegt
Deze muffins nu al een paar keer gemaakt.
Ik vind ze echt super lekker!!
Dienen hier als ontbijt.
Gebruik 20 gram palmsuiker ipv 120 gram,maar super recept.
Dank voor het delen!
Stefanie zegt
Wat super leuk om te horen! Ik eet ze zelf ook heel graag als ontbijt. Graag gedaan natuurlijk!