BLOG | GRATIS inspiratiesessie

Little Spoon

big love for good food

  • Home
  • Recepten
  • Uit eten
    • Amsterdam
    • Antwerpen
    • Bergen op Zoom
    • Bruinisse
    • Breda
    • Domburg
    • Gent
    • Goes
    • Groede
    • Hoorn
    • Middelburg
    • Nieuwvliet (ZV)
    • Nijmegen
    • Noordwijk
    • Oostkapelle
    • Paal (Z-VL)
    • Renesse
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Vlissingen
    • Westkapelle
    • Wolphaartsdijk
    • Yerseke
    • Zierikzee
  • Op reis
    • België
    • China
    • Engeland
    • Frankrijk
    • Nederland
    • Letland
    • Portugal
    • Thailand
    • Zwitserland
  • Zeeland
    • B&B
      • Oostkapelle
      • Nieuwvliet (ZV)
      • Westkapelle
      • Waterlandkerkje (Z-VL)
    • Restaurants
      • Bruinisse
      • Brugge
      • Domburg
      • Goes
      • Groede
      • Middelburg
      • Nieuwvliet (Z-VL)
      • Oostkapelle
      • Paal (Z-VL)
      • Renesse
      • Terneuzen
      • Vlissingen
      • Westkapelle
      • Wolphaartsdijk
      • Yerseke
      • Zierikzee
    • Bijzondere adressen
    • Bijzondere Zeeuwse streekproducten
  • Inspiratie
    • Food reviews
    • Foodie adresjes
    • Persoonlijk
    • Op tafel bij Little Spoon
    • Overig
  • Over mij
  • Samenwerken
    • In de media
    • smart x Little Spoon
  • Contact
    • Disclaimer

Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjes

18 november 2017 door Stefanie Reageer

Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjesDeze zuurkool ovenschotel is Hollandse pot met een Little Spoon draai. Zodra ik opgeschept heb bestrooi ik mijn bordje rijkelijk met Crispy Salad Topping Bacon. Lekker is dat! Scroll snel verder voor het recept en om te lezen hoe goed ik ben in het koken van AVG’tjes.

Ovenschotel

Hoe vaak eten jullie echt Hollandse pot? Ik eigenlijk heel weinig. Aardappels, vlees, groente in de traditionele vorm, echt nooit. De laatste keer kan ik me niet herinneringen en dat vind ik wel prima zo. Je maakt me er niet echt gelukkig mee. Tenzij het in de vorm van een stamppot of ovenschotel is. Het is thuis nog wel eens een discussie over de manier waarop ik stamppot maak. Volgens mijn lover gebruik ik teveel groente en te weinig aardappel. Ik kan me de laatste keer dat ik stamppot zuurkool maken nog heel goed voor de geest halen. Hollandse pot is niet per se mijn sterke kant. Dat laat ik liever aan mijn moeder over.

Perfecte huisvrouw

Toch deed ik mijn best, met een ontplofte keuken als gevolg. Een pan voor de puree, een ander pan om de stamppot in de maken. Een stamper, overal aardappel en klodders puree. De rookworst opwarmen in weer een pan, gehaktballen in de braadpan, met homemade jus. Nou eerlijk waar, laat mij maar een 6 gangen diner bereiden. Dat gaat me makkelijker af. Ook mijn keuken komt daar enigszins ongeschonden uit. Of nou ja, een soort van dan.

Maar oké, ik was aardig content met de inhoud van mijn pannen. Daar dacht de man anders over. Niet genoeg op smaak. De jus was niet lekker en teveel zuurkool. Nou zit je dan, als perfecte huisvrouw, toch niet zo perfect te zijn. Overigens klaagt hij nooit over wat ik kook. Hij vindt alles lekker. Ik ben nu een beetje aan het klagen en stiekem is dat onterecht. Ach, voor het verhaal wel leuk. Toch schatje ;-)?

Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjes

Laurier en kruidnagel

Deze zuurkoolschotel bestempel ik niet als stamppot. Niet zo gek ook want de groente en aardappel liggen gebroederlijk bovenop elkaar en worden niet met grof geweld gemengd. De zuurkool breng ik op smaak met rode ui, rode peper, laurier en kruidnagel. Als laatste voeg ik een appeltje toe. Dat schep ik in een ovenschaal bovenop de puree. Daarna de plakken ambachtelijk gerookt katenspek erover, wat ik bij de slager haalde. Even de oven en daarna is het opscheppen geblazen. Ik garneer mijn bordje zuurkool ovenschotel met een flinke lading Cripsy Salad Topping bacon. Deze luchtig gebakken uitjes smaken ook lekker op iets wat geen salade is. Dat blijkt maar weer.

Ik deelde eerder deze week al een mega lekkere shakshuka van zoete aardappel met paprika cripsy uitjes. Op de website The Crispy Tastemaker vind je nog meer lekkere recepten.

Doe je al mee met de winactie op Facebook?
Je maakt kans op een ballonvaart voor 2 personen! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een foto van je lievelingssalade te delen, met daarop je favoriete smaak Cripsy Salad Topping. Nieuw in het schap bij Jumbo. Ik verloot ook nog eens 25 pakketten met alle smaken Crispy Salad Topping. 

Hoe en waar deel je je foto?
Dit kan onder het Facebook bericht. Klik daarvoor op DEZE LINK of deel je foto op Instagram met #CrispyOnlineBattle. Geen Facebook? Stuur dan een mail naar Stefanie@littlespoon.nl. 

Dubbel kans maken op de ballonvaart in de grootste ui van de wereld?
Op de Facebookpagina van The Cripsy Tastemaker wordt deze prijs ook weggegeven!

Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjes
Voor 4 personen

Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjes

Dit zit erin:

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 200 ml melk
  • 50 gr roomboter
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 of 2 laurierblaadjes, vers of gedroogd
  • 4 kruidnagels
  • 1 tl gedroogde chilipeper
  • 500 gr zuurkool
  • 75 gr katenspek
  • Crispy Salad Topping Bacon

Dit heb je nodig:

  • Snijplank + mes
  • Pan
  • Wok
  • Ovenschaal

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de puree: Kook de aardappels met zout in 20 minuten gaar. Zorg dat ze echt goed gaar zijn. Giet af en schud op. Als de aardappels nog te nat zijn, zet je de pan op een zacht vuurtje zodat ze iets droger worden. Verwarm de melk in een steelpannetje. Stamp de aardappels een klein beetje en schenk wat melk erbij. Meng goed en herhaal tot alle melk door de aardappels zit. Meng nu de roomboter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  2. Maak de zuurkool: Verhit een scheut olijfolie in de wok. Fruit hierin de rode ui op laag vuur. Voeg na een paar minuten de laurier, kruidnagel en rode peper toe. Schep de zuurkool erbij. Warm kort door. Voeg als laatste de appel in blokjes toe.
  3. Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Strijk glad en schep de zuurkool erboven op. Vergeet niet de kruidnagel en laurier uit de zuurkool te vissen voor het de oven in gaan. Verdeel de plakken katenspek over de zuurkoolschotel.
  4. Zet de zuurkool ovenschotel in de oven en bak zo’n 20 minuten.
  5. Schep wat van de zuurkool ovenschotel op een bord en garneer met de Crispy Salad Topping bacon.
TIP! Ik druk de kruidnagels altijd in het laurierblad. Zo haal je het laurierblad in één keer samen met de kruidnagel uit de pan.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjesIn samenwerking met TOP Taste.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Orzo met pompoen en boerenkoolOrzo met pompoen en boerenkool
  • Stamppot rauwe andijvie met blokjes fenegriek kaas, rode ui en cheese cripsy uitjesStamppot rauwe andijvie met blokjes fenegriek kaas, rode ui en cheese cripsy uitjes
  • Winterse stoofperen crumbleWinterse stoofperen crumble
  • Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaasPompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas

Categorie: Hoofdgerecht, Recepten Tags: crispy salad topping, crispy uitjes, herfst, katenspek, ovenschotel, winter, zuurkool, zuurkool ovenschotel

« Kaasfondue van Mont d’Or uit de oven
Linzensalade met geroosterde wortels, groene kruiden, yoghurtdressing en garlic pepper crispy uitjes »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stefanie

Wat leuk dat je een kijkje neemt op Little Spoon! Ik ben Stefanie. Een fulltime vreetzak, verslaafd aan borrelplanken – wat er op ligt vooral natuurlijk ;-), dol op Zeeland en nieuwe plekken ontdekken. En dat is precies waar ik over schrijf op deze website. Ik deel recepten en toffe plekken in mijn eigen provincie Zeeland met je. Restaurants, koffietentjes voor een lekkere cappuccino, lunchplekken, maar ook B&B’s met een geweldig ontbijt. Af en toe maak ik een uitstapje naar een ander deel van het land of de wereld. Mijn tofste ontdekkingen vind je natuurlijk hier.

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Zo maak je een indrukwekkende borrelplank met Cheesepop

Zo maak je een indrukwekkende borrelplank

Garnalen gebakken in knoflookolie

Voor bij de borrel // Garnalen gebakken in knoflookolie

Like jij Little Spoon al?

littlespoon.nl

Zien wat ik allemaal meemaak? Volg me op Instagram!

Volg op Instagram

Benieuwd naar mijn inspiratie?

Welkom op Little Spoon!

Ik ben Stefanie en ik ben gek op koken en lekker eten. Op mijn blog vind je mijn recepten en lievelings restaurants. Omdat reizen net zo'n grote passie van mij is als lekker eten, deel ik ook mijn fijnste reiservaringen met jullie. Veel plezier! Lees meer...

Little Spoon op social media

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • Samenwerken
  • Contact
  • Privacy Verklaring

Copyright © 2025 · Little Spoon

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok